Data: 2006-10-13 15:13:53
Temat: Re: młynek do ziaren zbóż
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Han" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:ego73u$bc0$1@nemesis.news.tpi.pl...>
> Pierwszy raz słyszę o takim cudzie, Meksyk używa maki zbożowe, do
> tortilli...
> [może, ale jako narodowy przysmak, to z kukurydzy]
> Podstawa jedzenia Meksykańskiego jest kukurydza, i mąka z kukurydzy,
> Prośże wejść na stronę Meksyku, i poczytać, a potem pisać bzdury.
Moja zona to latynoska :-))) wiec z powodow rozsianej rodziny zjezdzilem
wiekszosc Am. Lacinskiej w te i nazad, takze kulinarnie. I z tychze samych
powodow - a takze z powodu codziennego obracania sie w ramach tradycji
kulinarnych i zony i kucharki - mam niejakie wyobrazenie o kuchniach
latynoskich, w tym i meksykanskich ("kuchniach", bo sa tam duze
regionalizmy.) Stad Twoje uwagi na ten temat wydaja mi sie niezwykle
powierzchowne i sztampowe, czesto po prostu bledne - np. z jakiej czesci
agawy obiona jest tequila - i prezentujace raczej bardzo ograniczone
doswiadcznia z tradycja kulinarna Meksyku, wyobrazenia czy wiedze ksiazkowa
o kuchniach meksykanskich niz wnikliwe obserwacje na temat.
Naturalnie, ze sa ogromne roznice w diecie pomiedzy regionami, grupami
spolecznymi, ekonomicznycmi, etc. i ze niektorzy jedza "pozole" 3 razy
dziennie nawet dzis ale "przecietny zjadacz tortilli", szczegolnie w
miescie, je stosunkowo malo kukurydzy. A o mace w Meksyku to moge Cie
zapewnic nie tylko ze duzo plackow tortilla jest robionych z maki zbozowej -
szczegolnie na polnoc od D.F. - ale ze Meksyk ma takze duze tradycje
wypieku chleba - bardzo urozmaiconego i pysznego zreszta. Ale "na stronie
Meksyku" wyczytac sie tego nie da...
><eM eL><Washington, D.C.><
|