Data: 2006-10-13 14:13:40
Temat: Re: młynek do ziaren zbóż
Od: "Han" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał w wiadomości
news:YnMXg.1$cQ5.0@trndny06...
> "Han" <a...@p...onet.pl> wrote in message
> news:eglgfa$7r4$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Dobrze zrozumiałes...
> > Miedzy Nonicm na północy, a Tapachala na południu..
> > Han.
> > Podałam to co kiedys widziałam, i jadłam w okregu Coahula..
>
> Nawet w Meksyku placki tortilla robi sie albo z "maki" kukurydzianej albo
z
> maki zbozowej. Sa pewnie przepisy - raczej Tex-Mex i dla turystow - na
> zbozowe placki tortilla z oliwa i byc moze nawet ktos w Meksyku dodawal
> "oliwy" ale pewnie wlasnie do tortilla z maki zbozowej (i to pewnie
zwyklego
> oleju a nie oliwy z oliwek.) Czesciej natomiast smaruje sie sama gotowa
> tortille olejem przed odgrzaniem na blasze (jesli ma byc na chrupko.) Ale
> walkowanie tortilla to juz zupelnie bez sensu, gdyz cala zabawa w tortilla
> to struktura warstwowa (w srodku robi sie "kopertka") mozliwa do uzyskania
> albo recznie (wygniata sie tortille dlonia - bardzo piekna operacja w
> wykonaniu bieglych w sztuce) albo w tzw. tortillera (czyli specjalnej
> prasce.)
>
> Natomiast dodawanie jakichkolwiek olejow do tortilli z "maki"
kukurydzianej
> jest bez sensu z punktu widzenia wlasciwosci "masa" z ktorej to tortilla
> jest zrobiona.
> --
> ><eM eL><Washington, D.C.><
>
Pierwszy raz słyszę o takim cudzie, Meksyk używa maki zbożowe, do
tortilli...
[może, ale jako narodowy przysmak, to z kukurydzy]
Podstawa jedzenia Meksykańskiego jest kukurydza, i mąka z kukurydzy,
Prośże wejść na stronę Meksyku, i poczytać, a potem pisać bzdury.
Po drugie już zrobiłam według przepisu, z łyżka oleju z fig, i bez oleju,
Z olejem ładnie się rozwałkowało, i pięknie się przypiek ten placuszek,
a bez oleum miałam kłopoty...sama sprawdziłam.
Han.
Pisze po raz ostatni, taki otrzymałam przepis...
>
>
>
|