« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-15 18:38:24
Temat: mozzarellauprzejmie prosze o wyjasnienie mi moich wątpliwości.
zawsze kupowałam mozzarelle w paczuszkach w zalewie, wczoraj widziałam na
stoisku z serami żółtymi pokrojoną w plastry w/w,była żółtawa. Jak to jest z
tym serem? to ser biały czy żółty?
pozdrawiam
MechaGodzilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-15 20:36:38
Temat: Re: mozzarella
MechaGodzilla wrote:
>
> uprzejmie prosze o wyjasnienie mi moich wątpliwości.
> zawsze kupowałam mozzarelle w paczuszkach w zalewie, wczoraj widziałam na
> stoisku z serami żółtymi pokrojoną w plastry w/w,była żółtawa. Jak to jest z
> tym serem? to ser biały czy żółty?
biały. Dokładniej oryginalna jest z mleka bawolego (krowy bawoła, bo już
ktoś mnie prostował). Mozarella "normalna" jest z mleka krowiego. W
plasterki tego do sprzedaży nie pokroisz, bo się rozwali. Jest jednak
inny ser, wędzony, przypomina trochę w smaku polskie oscypki, nie jest
jednak tak pikantny. I jest to właśnie wędzona mozarella, ale
zapomniałem jak się toto nazywa.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-15 20:41:58
Temat: Re: mozzarellawielkie dzięki, teraz już wiem co jem :)
pozdrawiam
MechaGodzilla
Użytkownik Waldemar Krzok <5...@t...de> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:3...@t...de...
>
>
> MechaGodzilla wrote:
> >
> > uprzejmie prosze o wyjasnienie mi moich wątpliwości.
> > zawsze kupowałam mozzarelle w paczuszkach w zalewie, wczoraj widziałam
na
> > stoisku z serami żółtymi pokrojoną w plastry w/w,była żółtawa. Jak to
jest z
> > tym serem? to ser biały czy żółty?
>
> biały. Dokładniej oryginalna jest z mleka bawolego (krowy bawoła, bo już
> ktoś mnie prostował). Mozarella "normalna" jest z mleka krowiego. W
> plasterki tego do sprzedaży nie pokroisz, bo się rozwali. Jest jednak
> inny ser, wędzony, przypomina trochę w smaku polskie oscypki, nie jest
> jednak tak pikantny. I jest to właśnie wędzona mozarella, ale
> zapomniałem jak się toto nazywa.
>
> Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-15 20:42:05
Temat: Re: mozzarellaUżytkownik MechaGodzilla <k...@w...ps.pl.USUNTO> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9lefie$q3n$...@n...tpi.pl...
> uprzejmie prosze o wyjasnienie mi moich wątpliwości.
> zawsze kupowałam mozzarelle w paczuszkach w zalewie, wczoraj widziałam na
> stoisku z serami żółtymi pokrojoną w plastry w/w,była żółtawa. Jak to jest
z
> tym serem? to ser biały czy żółty?
Wg mnie to jest jedna z rzeczy, których nikt nie zrozumie. ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-16 17:19:23
Temat: Re: mozzarella
Użytkownik Waldemar Krzok <5...@t...de> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:3...@t...de...
> MechaGodzilla wrote:
> >
> > uprzejmie prosze o wyjasnienie mi moich wątpliwości.
> > zawsze kupowałam mozzarelle w paczuszkach w zalewie,
>
> biały. Dokładniej oryginalna jest z mleka bawolego (krowy bawoła, bo już
> ktoś mnie prostował). Mozarella "normalna" jest z mleka krowiego.
> Waldek
Hej, wszystko fajnie i ja też zakupiłam ostatnio rzeczoną, ale co właściwie
z nią robicie? Pamiętam, że obiła mi się o oczy w jakiś przepisach, ale
zwykle jako drobny dodatek. A co Wy proponujecie?
Pozdr., Kianit
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-16 18:35:19
Temat: Re: mozzarella> > > uprzejmie prosze o wyjasnienie mi moich wątpliwości.
> > > zawsze kupowałam mozzarelle w paczuszkach w zalewie,
> >
> > biały. Dokładniej oryginalna jest z mleka bawolego (krowy bawoła, bo już
> > ktoś mnie prostował). Mozarella "normalna" jest z mleka krowiego.
> > Waldek
>
> Hej, wszystko fajnie i ja też zakupiłam ostatnio rzeczoną, ale co właściwie
> z nią robicie? Pamiętam, że obiła mi się o oczy w jakiś przepisach, ale
> zwykle jako drobny dodatek. A co Wy proponujecie?
dzisiaj były u nas resztki przedurlopowe i się akurat napałętała
mozarella. Pokrojona w plasterki, na to plasterki pomidorów, bazylia,
sól, pieprz, oliwa i ocet balsamico.
Oprócz tego nadaje się toto do lasagne i na inne przypiekanki.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-16 19:27:20
Temat: Re: mozzarellazgadzam się z Waldemarem!
dodałabym ewentualnie jako dodatek do zapiekanek z piekarnika ( tych z
bagietki)
pozdrawiam
MechaGodzilla
Użytkownik Waldemar Krzok <5...@t...de> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:3...@t...de...
> > > > uprzejmie prosze o wyjasnienie mi moich wątpliwości.
> > > > zawsze kupowałam mozzarelle w paczuszkach w zalewie,
> > >
> > > biały. Dokładniej oryginalna jest z mleka bawolego (krowy bawoła, bo
już
> > > ktoś mnie prostował). Mozarella "normalna" jest z mleka krowiego.
> > > Waldek
> >
> > Hej, wszystko fajnie i ja też zakupiłam ostatnio rzeczoną, ale co
właściwie
> > z nią robicie? Pamiętam, że obiła mi się o oczy w jakiś przepisach, ale
> > zwykle jako drobny dodatek. A co Wy proponujecie?
>
> dzisiaj były u nas resztki przedurlopowe i się akurat napałętała
> mozarella. Pokrojona w plasterki, na to plasterki pomidorów, bazylia,
> sól, pieprz, oliwa i ocet balsamico.
>
> Oprócz tego nadaje się toto do lasagne i na inne przypiekanki.
>
> Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-17 05:35:27
Temat: Re: mozzarella
Użytkownik MechaGodzilla <k...@w...ps.pl.USUNTO> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9lh6q5$hd9$...@n...tpi.pl...
> zgadzam się z Waldemarem!
> dodałabym ewentualnie jako dodatek do zapiekanek z piekarnika ( tych z
> bagietki)
>
> pozdrawiam
> MechaGodzilla
> Użytkownik Waldemar Krzok <5...@t...de> w wiadomości do
> grup dyskusyjnych napisał:3...@t...de...
> > dzisiaj były u nas resztki przedurlopowe i się akurat napałętała
> > mozarella. Pokrojona w plasterki, na to plasterki pomidorów, bazylia,
> > sól, pieprz, oliwa i ocet balsamico.
> >
> > Oprócz tego nadaje się toto do lasagne i na inne przypiekanki.
> >
> > Waldek
Raju, i to wszystko? czyli plan na dziś: wymyślić i doprowadzić do stanu
jadalności zapiekankę z małżami i mozzarellą. Ale to i tak nie pochłonie
całości obu składników :( .
Pozdrawiam, Kianit
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-17 09:33:29
Temat: Re: mozzarellaKianit / Dominika C. napisała
: Hej, wszystko fajnie i ja też zakupiłam ostatnio rzeczoną, ale co właściwie
: z nią robicie? Pamiętam, że obiła mi się o oczy w jakiś przepisach, ale
: zwykle jako drobny dodatek. A co Wy proponujecie?
Obtoczona w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z bazylią, podsmażona
na patelni. Fajnie się ciąąąąągnie. Pycha!
Zresztą powyższe można zrobić także z "Camembertem". Z tym, ze ten się nie
ciągnie, a raczej wypływa :)
--
Pozdrawiam
Maja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-18 06:11:50
Temat: Re: mozzarella
Użytkownik Kianit / Dominika C. <r...@w...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9lgveq$b7r$...@n...tpi.pl...
>
> Hej, wszystko fajnie i ja też zakupiłam ostatnio rzeczoną, ale co
właściwie
> z mozzarella robicie? .
> Pozdr., Kianit
swietna na pizzy w duzych ilosciach
http://www.mniammniam.pl/pizza.html
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |