« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-19 08:57:39
Temat: na parzeWitam!
Do tej pory gotowalam na parze na takiej specjalnej wkladce.
Gotowałam głównie warzywa.
Wczoraj dostałam garnek
(duży garnek na to ciuń mniejszy z dziurkami i na to maly z dzierkami i
przeźroczysta pokrywka.
Moje pytanie jest takie:
- co gotować w tym dużym a co w tym małym ?
i
- czy mięso wkładacie obok ziemniaków/warzyw?
Byłabym wdzięczna za odpowiedz
Jeśli chodzi o moje doświadczenia z wkładką do gotowania na parze to
warzywka są jak dla mnie smaczniejsze nż z wody, szczególnie te mrożone.
Szybciutko gotuje się kalafiory, brokuły.
Ziemniaczki mają smak tych ugotowanych w mundurkach.
Świetnie sprawdzała mi się wkładka do łososia na parze.
Aha! Do wody doaję rózne przyprawy - liście laurowe, bazylię itd..
wtedy warzywa owiewa ten zapach :)
Do warzyw warto wrzucić czosnek - jeśli ktoś lubi.
No i wspaniałe kluski na parze:)
Polecam wszystkim !
Tylko, że na wkładke kładłam zawsze jeden produkt. Teraz mam garnek i
nie wiem co dac "nad" a co "pod". Myślałam, że może na dół ziemniaczki a
na góre mięsko, jak zacznie tłuszcz kapać na ziemniaczki to może będzie
fajny smak.. (?)
Tylko że nigdy nie "parowałam" mięska i nie wiem czy to dobry pomysł.
I nie wiem jak długo paruje się mięsko?
Bardzo proszę doświadczonych o podzielenie się ze mną swoimi radami.
Z góry dzękuję
--
pozdrawiam
b.
p.s. Jeśli chcesz napisać do mnie usuń [usunxxx] z mojego adresu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-19 13:37:07
Temat: Re: na parze
"bella" <belunia@[usunxxx]autograf.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:c3ec5q$bra$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam!
>
> Do tej pory gotowalam na parze na takiej specjalnej wkladce.
> Gotowałam głównie warzywa.
> Wczoraj dostałam garnek
> (duży garnek na to ciuń mniejszy z dziurkami i na to maly z dzierkami i
> przeźroczysta pokrywka.
Nie znam Twojego garnka, ale tez mam takie dwie "wkladki", tzn.jedna jest
plytsza, a druga wyglada jak dziurawy garnek.Nigdy nie wykorzystywalam obu w
jednym garnku, jedynie w zaleznosci od ilosci gotowanych na parze jarzyn. A
jezeli jednoczesnie, to na dwoch odrebnych garnkach .
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-19 14:02:42
Temat: Re: na parzeI.P., 2004-03-19 14:37, wrote...
> Nie znam Twojego garnka, ale tez mam takie dwie "wkladki", tzn.jedna jest
> plytsza, a druga wyglada jak dziurawy garnek.
No właśnie taki mam :)
Nigdy nie wykorzystywalam obu w
> jednym garnku, jedynie w zaleznosci od ilosci gotowanych na parze jarzyn. A
> jezeli jednoczesnie, to na dwoch odrebnych garnkach .
Ja jednak spróbuję dziś wykorzystać "oba" w jednym garnku.
No zobacze co mi wyjdzie :)
--
pozdrawiam
b.
p.s. Jeśli chcesz napisać do mnie usuń [usunxxx] z mojego adresu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-19 17:21:29
Temat: Re: na parze>
> Ja jednak spróbuję dziś wykorzystać "oba" w jednym garnku.
> No zobacze co mi wyjdzie :)
>
> --
> pozdrawiam
> b.
A co gotujesz, ziemniaki i jarzyny ?
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-19 17:29:11
Temat: Re: na parze
>
> Ja jednak spróbuję dziś wykorzystać "oba" w jednym garnku.
> No zobacze co mi wyjdzie :)
>
> --
> pozdrawiam
> b.
Zapomnialam napisac, ze smazylam mieso, a na tej wkladce "gotowalam" na
parze jarzyne(kalafior).
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-19 21:51:20
Temat: Re: na parzeDnia 04-03-19 18:21, I.P. napisał(a):
> A co gotujesz, ziemniaki i jarzyny ?
Kurcze stchórzyłam.
Wrzuciłam mrożone "warzywa na patelnie" do tego pojemnika wyżej i
dodałam kiełbaske.
Wyszło superł! Ale chciaabym wykorzystac ten pojemnik poniżej i nie wiem
jak :)
pozdraiwam
b.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |