« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-01-06 15:17:56
Temat: nadmiar seraWitam serdecznie
Dostało mi się dobrze ponad 20 serków topionych i nieco sera żółtego.
Jakieś pomysły na wykorzystanie?
z góry dzięki
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-01-06 15:32:41
Temat: Re: nadmiar seratakie coś kiedyś znalazłam:
Zupa serowa
Składniki
Przepis
20 dag topionego sera (2 tzw. kiełbaski),
1 l bulionu (może być z kostki),
1 spora cebula,
4 łyżki śmietany,
1 łyżka masła,
1 łyżka natki pietruszki,
s.ól, pieprz.
Grzanki:
4 kromki chleba,
masło,
1 ząbek czosnku.
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Zalać wrzącym
bulionem i gotować 10 minut. Serki włożyć do bulionu i wymieszać trzepaczką.
Zupę zagotować i zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną i doprawić solą i
pieprzem.
Kromki chleba pokroić w ok. 1 cm kostkę, obrumieć na rozgrzanym na
patelni maśle na złoty kolor. Na końcu dodać wyciśnięty czosnek i wymieszać.
Zupę podawać posypaną natką pietruszki z grzankami. U mnie grzanki
zawsze są w miseczce i każdy nakłada tyle, ile ma ochotę.
Grzanki robię własnym sposobem, bo w przepisie jest inny.
2 łyżki masła wymieszać z solą i wyciśniętym ząbkiem czosnku, po czym
posmarować 8 kromeczek bagietki, ułożyć w brytfannie i zapiekać z obu stron
na rumiano, w piekarniku nagrzanym do 180° C.
robiłam bez grzanek i nawet dobre :P
zależy co kto lubi:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-01-06 15:34:34
Temat: Re: nadmiar serasorki coś źle się ułożyło
składniki:
20 dag topionego sera (2 tzw. kiełbaski),
1 l bulionu (może być z kostki),
1 spora cebula,
4 łyżki śmietany,
1 łyżka masła,
1 łyżka natki pietruszki,
s.ól, pieprz.
Grzanki:
4 kromki chleba,
masło,
1 ząbek czosnku
przepis:
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Zalać wrzącym bulionem i
gotować 10 minut. Serki włożyć do bulionu i wymieszać trzepaczką. Zupę
zagotować i zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem.
Kromki chleba pokroić w ok. 1 cm kostkę, obrumieć na rozgrzanym na
patelni maśle na złoty kolor. Na końcu dodać wyciśnięty czosnek i wymieszać.
Zupę podawać posypaną natką pietruszki z grzankami. U mnie grzanki zawsze
są w miseczce i każdy nakłada tyle, ile ma ochotę.
Grzanki robię własnym sposobem, bo w przepisie jest inny.
2 łyżki masła wymieszać z solą i wyciśniętym ząbkiem czosnku, po czym
posmarować 8 kromeczek bagietki, ułożyć w brytfannie i zapiekać z obu stron
na rumiano, w piekarniku nagrzanym do 180° C.
:)
pozdrawiam
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-01-06 20:00:01
Temat: Re: nadmiar sera
i mozesz zrobic np. sos
http://www.smakosz.be/przepisy/sosydipypasty/soszser
atopionego.php
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-01-07 00:15:51
Temat: Re: nadmiar serai mozesz zrobic np. sos
> http://www.smakosz.be/przepisy/sosydipypasty/soszser
atopionego.php
o to chyba lepszy pomysł niż ta zupa:P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-01-07 09:53:25
Temat: Re: nadmiar seraAnia napisał(a):
> i mozesz zrobic np. sos
>> http://www.smakosz.be/przepisy/sosydipypasty/soszser
atopionego.php
>
>
> o to chyba lepszy pomysł niż ta zupa:P
>
>
oba są fajne:) dzięki bardzo
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-01-08 12:14:50
Temat: Re: nadmiar sera
Marta napisał(a):
> Witam serdecznie
> Dostało mi się dobrze ponad 20 serków topionych i nieco sera żółtego.
Ciasto serowe na paszteciki i paluszki. Po zrobieniu i upieczeniu
można je zamrozić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-01-08 12:38:24
Temat: Re: nadmiar seraa można prosić przepis na takie ciasto? :) Poguglowałam nieco, ale nie
znalazłam ciasta z serkiem topionym
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-01-08 16:05:23
Temat: Re: nadmiar sera
Marta napisał(a):
> a można prosić przepis na takie ciasto? :) Poguglowałam nieco, ale nie
> znalazłam ciasta z serkiem topionym
Takie samo, jak z żółtym lub białym :-)
Nie mam przepisu, ale na pewno znajdziesz "ciasto serowe" lub "ciasto z
sera" i t.p.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-01-08 16:09:26
Temat: Re: nadmiar sera
ikselka napisał(a):
Już mam :-)
Ciasto półfrancuskie śmietanowe: 250g masła, 250 ml śmietany,
pół kilograma
mąki, szczypta soli. Wszystko powinno byc schłodzone. Masło siekamy
z mąką.
Dodajemy śmietanę, zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy na kilka
godzin
do lodówki. Potem wałkujemy, i np. robimy paszteciki, kulebiak, rurki
z kremem... Ciasto półfrancuskie SEROWE przygotowujemy podobnie,
tylko
zamiast śmietany bierzemy opakowanie serka
homogenizowanego/topionego/żółtego (serek topiony dobrze schłodzony
lub ser żółty zetrzeć na wiórki).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |