Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia filety z uda kurcząt- jak to zrobić?

Grupy

Szukaj w grupach

 

filety z uda kurcząt- jak to zrobić?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-01-06 13:21:12

Temat: filety z uda kurcząt- jak to zrobić?
Od: "mlk" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

przez nieuwage zamiast filetów z piersi kurczaka żonka kupiła filety z udek
kurczaka. no i mamy dylemat co i jak z tego zrobić? (że można pokroić,
podsmażyć i podać z sosem np. oncl'bens, to wiem :-)
bardzo ładnie prosze o pomoc, bo google wyrzuca samych
producentów/sprzedawców drobiu ;-)
pzdr


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-01-06 20:03:17

Temat: Re: filety z uda kurcząt- jak to zrobić?
Od: "Tess" <s...@s...be> szukaj wiadomości tego autora


Moze sobie cos tutaj wybierzesz? A tak szybko - takie fileciki nadaja
sie swietnie do woka.
http://www.smakosz.be/przepisy/miesne/drob/index.htm
l

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-01-06 20:20:37

Temat: Re: filety z uda kurcząt- jak to zrobić?
Od: "mimi" <m...@i...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kolega mi podeslal wyprobowany przepis na skrzydelka ale inne czesci drobiu
tez pewnie pasuja
sa pycha.
Oto przepis

-2kg skrzydelek
-2 male buteleczki sosu sojowego (ok 150-200ml z tego co pamietam wychodzi w
sumie)
-5 zabkow czosnku
-5 lyzek miodu (obojetnie jakiego)

w zalewietrzymamy skrzydelka 1,2 dni mniej wiecej (lepiej wiecej) obracajac
je co jakis czas by cale sie umoczyly dobrze (bo zalewy nie styknie zeby
przykryc calosc)

jak pieczemy to 45 minut potem wyciagamy i obracamy... 30 minut na drugiej
stronie z czego ostatnie 10 mozna pod przykryciem... mozna pod koniec
pieczenia posypac platkami migdalowymi

smacznego
mimi


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-01-06 22:31:21

Temat: Re: filety z uda kurcząt- jak to zrobić?
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

mlk wrote:

> przez nieuwage zamiast filetów z piersi kurczaka żonka kupiła filety z udek
> kurczaka. no i mamy dylemat co i jak z tego zrobić? (że można pokroić,
> podsmażyć i podać z sosem np. oncl'bens, to wiem :-)
> bardzo ładnie prosze o pomoc, bo google wyrzuca samych
> producentów/sprzedawców drobiu ;-)
> pzdr
>
>

Umyte i mokre filety z udek umiescic w torebce plastikowej. Wymieszac 2
lyzki maki, 1 lyzeczke soli, 1 lyzke kruszonego pieprzu, 1 lyzeczke
suszonego majeranku i dodac do torebki. Zamknac i przewracac, az sie
mieso pokryje cienka warstwa panierki. Mozna pozniej dodac 1 lub 2 lyzki
maki, jesli sie panierka klei, i powtorzyc operacje.

Na grubej patelni obsmazyc mieso naokolo na malej ilosci oliwy. Gdy
zlote, dodac pol szklanki wody i pol szklanki slodkiej smietanki. Dusic
pod przykryciem na malym ogniu 20 minut,doprawic sola i pieprzem, podac
z ryzem, lub makaronem - ja podaje z lazankami, i kolorowa salata.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-01-06 22:41:11

Temat: Re: filety z uda kurcząt- jak to zrobić?
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

mlk wrote:

> przez nieuwage zamiast filetów z piersi kurczaka żonka kupiła filety z udek
> kurczaka. no i mamy dylemat co i jak z tego zrobić? (że można pokroić,
> podsmażyć i podać z sosem np. oncl'bens, to wiem :-)
> bardzo ładnie prosze o pomoc, bo google wyrzuca samych
> producentów/sprzedawców drobiu ;-)
> pzdr
>
>
Jeszcze jeden latwy mi sie przypomnial: obsmazyc mieso bez panierki na
oliwie, dodac szklanke rosolu, sol, pieprz i majeranek, 1 kwasne jablko
i garsc rodzynek lub winogron. Dusic pod przykryciem na malym ogniu, az
mieso miekkie, podac z ryzem.

A moze po "meksykansku"?

Obsmazyc mieso bez panierki na oleju, az prawie gotowe, przelozyc na
goracy talerz, (dojdzie od wlasnego ciepla lezac na talerzu), dodac do
patelni 1 lyzke miodu, 1/4 lyzeczki cynamonu, sol i pieprz kajenski lub
czarny. Pomieszac minute, dodac mieso i sok z talerza, pomieszac i podac
natychmiast na ryzu. Ja podaje do tego salate z czerwonej papryki z
liscmi swiezej kolendry.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Chipsy chlebowe...? :/
Quiche - " francuzi " ???
STEK
dla Ikselki
pytanie dot. ośmiornicy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »