Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pytanie dot. ośmiornicy

Grupy

Szukaj w grupach

 

pytanie dot. ośmiornicy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-01-05 21:25:30

Temat: pytanie dot. ośmiornicy
Od: "Kacper" <k...@p...usunto.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

witam,
na jutro zaplanowalem zrobic osmiornice pieczona z ziemniakami, rozmarynem
itp. Z braku duzej osmiornicy kupilem tzw. osmiornice "baby". I teraz moje
pytanie - czy one rowniez nadaja sie do pieczenia tak jak duza ośmiornica? A
jesli tak, to czy musze wprowadzic jakies modyfikacje do typowego przepisu
na pieczona osmiornice? A moze macie jakies inne pimysly, jak je wykorzystac
jako glowne danie w jutrzejszym obiedzie ?

pozdrawiam
Kacper


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-01-07 07:10:24

Temat: Re: pytanie dot. ośmiornicy
Od: kulka <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 5 Jan 2007 22:25:30 +0100, Kacper napisał(a):

> witam,
> na jutro zaplanowalem zrobic osmiornice pieczona z ziemniakami, rozmarynem
> itp.

a mozesz podeslac swoj przepis? bede wdzieczny...

--
kulka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-01-09 06:23:46

Temat: Re: pytanie dot. ośmiornicy
Od: "Kacper" <k...@p...usunto.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "kulka" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:hq9y3iu170e7.1ru9i6c2qwy6x$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 5 Jan 2007 22:25:30 +0100, Kacper napisał(a):
>
>> witam,
>> na jutro zaplanowalem zrobic osmiornice pieczona z ziemniakami,
>> rozmarynem
>> itp.
>
> a mozesz podeslac swoj przepis? bede wdzieczny...
>
> --
> kulka

robilem to z okolo 1kg malych (babe) osmiorniczek.
1. osmirniczki rozmrozic
2. rozmrozone wlozyc do mleka i potrzymac 1 - 1.5 w lodowce (by troche
zapach znikl)
3. potem je dokladnie przemyc i wlozyc do zaroodpornego naczynia.
4. obok nich polozylem pokrojone na polowki i cwiartki ziemniaki (okolo 5 -
6 srednich) i pokrojona w kostki cebule (3 srednie)
5. wszystko trzeba posolic i posypac rozmarynem (nie zalowac)
6. potem naczycie szczelnie owinac aluminiowa folia i zapiekac w piekarniku
rozgrzanym do 180 przez godzine (moze byc troszke dluzej).
7. potem folie zdjac, znowu troszke polac pol szklanki wina bialego
wytrawnego, posolic, popieprzyc (sporo) przecisnac 5 -6 zabkow czosnku i
zapiekac bez przykrycia przez 15 minut (temp. 200)
8. przed podaniem posypac natka pietruszki i juz
9. do tego oczywiscie wino biale, wytrawne


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

zupa z dyni
Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!
Creme brulee Nigelli - robił to ktos?
Uwaga: niebezpieczeństwo!
QPa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »