Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Kacper" <k...@p...usunto.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pytanie dot. ośmiornicy
Date: Tue, 9 Jan 2007 07:23:46 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 32
Message-ID: <envcdh$n2f$1@inews.gazeta.pl>
References: <enmfo4$jmf$1@inews.gazeta.pl>
<hq9y3iu170e7.1ru9i6c2qwy6x$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: host-217-172-240-222.gdynia.mm.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1168323825 23631 217.172.240.222 (9 Jan 2007 06:23:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 9 Jan 2007 06:23:45 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-User: kacperuss
X-Antivirus: avast! (VPS 0701-6, 2007-01-08), Outbound message
X-MSMail-Priority: Normal
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:287566
Ukryj nagłówki
Użytkownik "kulka" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:hq9y3iu170e7.1ru9i6c2qwy6x$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 5 Jan 2007 22:25:30 +0100, Kacper napisał(a):
>
>> witam,
>> na jutro zaplanowalem zrobic osmiornice pieczona z ziemniakami,
>> rozmarynem
>> itp.
>
> a mozesz podeslac swoj przepis? bede wdzieczny...
>
> --
> kulka
robilem to z okolo 1kg malych (babe) osmiorniczek.
1. osmirniczki rozmrozic
2. rozmrozone wlozyc do mleka i potrzymac 1 - 1.5 w lodowce (by troche
zapach znikl)
3. potem je dokladnie przemyc i wlozyc do zaroodpornego naczynia.
4. obok nich polozylem pokrojone na polowki i cwiartki ziemniaki (okolo 5 -
6 srednich) i pokrojona w kostki cebule (3 srednie)
5. wszystko trzeba posolic i posypac rozmarynem (nie zalowac)
6. potem naczycie szczelnie owinac aluminiowa folia i zapiekac w piekarniku
rozgrzanym do 180 przez godzine (moze byc troszke dluzej).
7. potem folie zdjac, znowu troszke polac pol szklanki wina bialego
wytrawnego, posolic, popieprzyc (sporo) przecisnac 5 -6 zabkow czosnku i
zapiekac bez przykrycia przez 15 minut (temp. 200)
8. przed podaniem posypac natka pietruszki i juz
9. do tego oczywiscie wino biale, wytrawne
|