Data: 2007-01-09 06:23:46
Temat: Re: pytanie dot. ośmiornicy
Od: "Kacper" <k...@p...usunto.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "kulka" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:hq9y3iu170e7.1ru9i6c2qwy6x$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 5 Jan 2007 22:25:30 +0100, Kacper napisał(a):
>
>> witam,
>> na jutro zaplanowalem zrobic osmiornice pieczona z ziemniakami,
>> rozmarynem
>> itp.
>
> a mozesz podeslac swoj przepis? bede wdzieczny...
>
> --
> kulka
robilem to z okolo 1kg malych (babe) osmiorniczek.
1. osmirniczki rozmrozic
2. rozmrozone wlozyc do mleka i potrzymac 1 - 1.5 w lodowce (by troche
zapach znikl)
3. potem je dokladnie przemyc i wlozyc do zaroodpornego naczynia.
4. obok nich polozylem pokrojone na polowki i cwiartki ziemniaki (okolo 5 -
6 srednich) i pokrojona w kostki cebule (3 srednie)
5. wszystko trzeba posolic i posypac rozmarynem (nie zalowac)
6. potem naczycie szczelnie owinac aluminiowa folia i zapiekac w piekarniku
rozgrzanym do 180 przez godzine (moze byc troszke dluzej).
7. potem folie zdjac, znowu troszke polac pol szklanki wina bialego
wytrawnego, posolic, popieprzyc (sporo) przecisnac 5 -6 zabkow czosnku i
zapiekac bez przykrycia przez 15 minut (temp. 200)
8. przed podaniem posypac natka pietruszki i juz
9. do tego oczywiscie wino biale, wytrawne
|