Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.intelink.pl!new
s.infinity.net.pl!not-for-mail
From: "Ania" <d...@i...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nadmiar sera
Date: Sat, 6 Jan 2007 16:32:41 +0100
Organization: "ASK Infinity http://www.infinity.net.pl"
Lines: 44
Message-ID: <enofak$mc9$1@serwer.infinity.net.pl>
References: <enoej4$4fh$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: kowalski.infinity.net.pl
X-Trace: serwer.infinity.net.pl 1168097428 22921 193.108.228.109 (6 Jan 2007 15:30:28
GMT)
X-Complaints-To: u...@s...infinity.net.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 6 Jan 2007 15:30:28 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:287411
Ukryj nagłówki
takie coś kiedyś znalazłam:
Zupa serowa
Składniki
Przepis
20 dag topionego sera (2 tzw. kiełbaski),
1 l bulionu (może być z kostki),
1 spora cebula,
4 łyżki śmietany,
1 łyżka masła,
1 łyżka natki pietruszki,
s.ól, pieprz.
Grzanki:
4 kromki chleba,
masło,
1 ząbek czosnku.
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Zalać wrzącym
bulionem i gotować 10 minut. Serki włożyć do bulionu i wymieszać trzepaczką.
Zupę zagotować i zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną i doprawić solą i
pieprzem.
Kromki chleba pokroić w ok. 1 cm kostkę, obrumieć na rozgrzanym na
patelni maśle na złoty kolor. Na końcu dodać wyciśnięty czosnek i wymieszać.
Zupę podawać posypaną natką pietruszki z grzankami. U mnie grzanki
zawsze są w miseczce i każdy nakłada tyle, ile ma ochotę.
Grzanki robię własnym sposobem, bo w przepisie jest inny.
2 łyżki masła wymieszać z solą i wyciśniętym ząbkiem czosnku, po czym
posmarować 8 kromeczek bagietki, ułożyć w brytfannie i zapiekać z obu stron
na rumiano, w piekarniku nagrzanym do 180° C.
robiłam bez grzanek i nawet dobre :P
zależy co kto lubi:)
|