Data: 2007-01-06 15:34:34
Temat: Re: nadmiar sera
Od: "Ania" <d...@i...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
sorki coś źle się ułożyło
składniki:
20 dag topionego sera (2 tzw. kiełbaski),
1 l bulionu (może być z kostki),
1 spora cebula,
4 łyżki śmietany,
1 łyżka masła,
1 łyżka natki pietruszki,
s.ól, pieprz.
Grzanki:
4 kromki chleba,
masło,
1 ząbek czosnku
przepis:
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Zalać wrzącym bulionem i
gotować 10 minut. Serki włożyć do bulionu i wymieszać trzepaczką. Zupę
zagotować i zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem.
Kromki chleba pokroić w ok. 1 cm kostkę, obrumieć na rozgrzanym na
patelni maśle na złoty kolor. Na końcu dodać wyciśnięty czosnek i wymieszać.
Zupę podawać posypaną natką pietruszki z grzankami. U mnie grzanki zawsze
są w miseczce i każdy nakłada tyle, ile ma ochotę.
Grzanki robię własnym sposobem, bo w przepisie jest inny.
2 łyżki masła wymieszać z solą i wyciśniętym ząbkiem czosnku, po czym
posmarować 8 kromeczek bagietki, ułożyć w brytfannie i zapiekać z obu stron
na rumiano, w piekarniku nagrzanym do 180° C.
:)
pozdrawiam
Ania
|