« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-23 23:00:00
Temat: nie dziala puszkkka i vege.pl + przepisy
firma, gdzie stal spinacz, przenosi sie wlasnie. sa pewne problemy z
temperatura w serwerowni i wogole....
no, grunt ze serwer jest czasowo odlaczony i nie wiadomo ile dokladnie
jeszcze to potrwa. wojtek stara sie jak najszybciej cos wymyslec, ale
wiadomo - nasz serwer jest tam goscinnie,w iec nie mozemy zbyt wiele
wymagac....
tak czy siak przesylam przepisy, ktory wam sie moze przydac na swieta, a do
ktorych sie w puszccce nie dogrzebiecie - na szczescie kilka przepisow
zapisalam sobie na dysku, a teraz wybralam te, ktore moglyby sie komus
przydac na swieta:
razowiec (na bananach)
-------------------------------------------------
"wspaniałe, wilgotne, przepyszne ciasto. porządne składniki. a co najlepsze
piekielnie łatwe w wykonaniu! w mojej rodzinie i wśród znajomych robi
furrorę :)"
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: wypieki
Skala trudności: *
Czas przygotowania: 10 min. + 45-50 min. pieczenia
Składniki:
4 spore, dobrze dojrzałe banany;
3 łyżki słodu lub roche rodzynek (ew. fruktoza, cukier lub inne słodkości);
2 szkl. mąki razowej;
1,5 łyżeczki sody;
0,5 łyżeczki soli;
1/3 szkl. oleju + jeszcze odrobina do wysmarowania blachy;
1/4 szkl. wody;
1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie);
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich;
ew. 1/4-1/2 szkl. rodzynek;
Przepis:
banany (ew. z rodzynkami) zmiksować blenderem. jeżeli ciasto słodzimy czymś
innym niż rodzynkami można równie dobrze mikserem.
dodać resztę składników, wymieszać łyżką (z mieszaniem mąki razowej, w
przeciwieństwie do białej, nie ma najmniejszych nawet problemów).
wylać ciasto do wysmarowanej olejem tortownicy (21-23cm średnicy) lub innej
odpowiedniej wielkości formy. piec 45-50 min. lub aż drewniany patyczek
włożony do ciasta będzie czysty a samo ciasto będzie rumiane i będzie
odstawało od formy.
Wskazówki i uwagi:
* im mniej dojrzałe banany tym mniej słodkie i mniej wilgotne ciasto. można
wtedy ew. dodać więcej słodu lub rodzynek i odrobinę więcej wody.
* słód jest podobny do miodu, tyle że troche gęściejszy, toteż raczej
trudno podać dla niego dokładna ilość. podałam 3 łyżki, ale powinny one być
dosyć wypukłe.
* polecam dodanie aromatu waniliowego choć nie jest on konieczny. wtedy
ciasto już tak absolutnie zabójczo pachnie że nie można utrzymać języka za
zębami ;)
Źródło: na podstawie przepisu ze strony PCRM: Banana Cake
PĘCZAK Z BAKALIAMI
-------------------------------------------------
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: inne
Skala trudności: *
Składniki:
1 szklanka kaszy jęczmiennej "Pęczak", 2,5 szklanki wody, 50 g rodzynek, 50
g kokosu, 2 utarte jabłka, 1 łyżka oleju
Przepis:
Do gotującej wody wsypać kaszę, rodzynki i kokos. Przykryć i gotować na
małym ogniu 30 min. Dodać olej i utarte jabłka, wymieszać.
Źródło: Przepisy kulinarne z Vegan Planet
KLUSKI Z MAKIEM
-------------------------------------------------
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: desery i łakocie
Potrawa na Wigilia i Boże Narodzenie, ale nie tylko
Skala trudności: *
Składniki:
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki mąki pszennej, szklanka maku,
szklanka bakalii.
Przepis:
Mąki połączyć, wyrobić drewnianą łyżką ciasto w misce, dodając gorącą wodę,
aż do uzyskania gęstej konsystencji. Nabierać kluski łyżką i wrzucać na
gorącą wodę. Gotować od wypłynięcia ok. 10 minut. Mak ugotować, bakalie
namoczyć i pokroić. Dodać do maku i wymieszać. Podawać na ciepło.
Źródło: Przepisy kulinarne z Vegan Planet
KOTLETY CEBULOWE
-------------------------------------------------
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: inne
Skala trudności: *
Składniki:
2,5 szklanki gotowanego ryżu, 1/4 szklanki posiekanej pietruszki, 2,5
szklanki posiekanej cebuli, 1 ząbek czosnku, 1/4 szklanki ziaren
słonecznika, 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1 szklanka soku
pomidorowego, 1 szklanka płatków owsianych, 1 łyżeczka majeranku, 1
łyżeczka soli
Przepis:
Wszystkie składniki połączyć, dobrze wymieszać, uformować kotlety i
obtoczyć w tartej bułce. Piec w piekarniku na posmarowanej olejem blasze
przez 30-40 minut.
Źródło: Przepisy kulinarne z Vegan Planet
sałatka jarzynowa
-------------------------------------------------
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: przystawki, sałatki i surówki
Skala trudności: *
Składniki:
do ugotowania: ziemniaki (4-5), marchew (2-3 niezbyt duże), pietruszka (1)
poza tym: słodkie, twarde i soczyste jabłka (3), ogórki kiszone (4 - chyba
że ktoś nie lubi to mniej), groszek konserwowy (niecała puszka), cebula (2
- chyba że ktoś nie lubi to mniej :-), sól, musztarda
w tradycyjnej świątecznej sałatce są też jajka i majonez, ale nie są one
konieczne. a majonez może być wegański, np. ze słonecznika wg. mamy arlety.
oprócz tego lubie kiedy w sałatce jest kukurydza konserwowa i surowa
papryka - żółta lub czerwona.
Przepis:
warzywa wymienione jako do gotowania dokładnie umyć i ugotować. w wersji
ovo ugotowac też jajka.
po ugotowaniu ostudzić i posiekać w drobniutka kosteczkę - czym drobniej,
tym smaczniejsza sałatka.
obrac i posiekać - równiez w kostkę - jabłka, cebulę i ogórki kiszone.
cebulke posiekac szczególnie drobno.
wszystko razem wymieszać z groszkiem. doprawic do smaku solą i musztardą.
jeśli zdecydujemy sie na dodanie kukurydzy, to powinniśmy dodać odpowiednio
mniej groszku.
można też wymieszać z majonezem. smacznego.
Źródło: cóż.... w tym przypadku chyba trudno zlokalizować źródło... po
prostu tradycja :-))))))
no i moze jeszcze zupa migdałowa - choc nie wiem na ile to bedzie
tradycyjne ;)
-------------------------------------------------
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: lakto-vege
Kategoria: zupy
Skala trudności: *
Składniki:
20 dag migdałów,
2 l mleka,
3 - 4 łyżki cukru,
2 łyżki masła,
5 dag rodzynek,
4 - 6 kropli olejku migdałowego,
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko.
Przepis:
Migdały sparzyć, obrać, zemleć i utrzeć z cukrem.
Rodzynki przebrać, umyć i osączyć. Do wrzącego mleka dodać masło, migdały i
rodzynki, krótko zagotować, doprawić olejkiem migdałowym. Podawać z ryżem.
Źródło: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:nn
wesolych swiat :)
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-23 23:19:01
Temat: Re: nie dziala puszkkka i vege.pl + przepisyPatryCCCja wrote:
> no, grunt ze serwer jest czasowo odlaczony i nie wiadomo ile dokladnie
> jeszcze to potrwa.
no tak, oczywiscie zapomnialam o pewnym szczegole. nie dziala serwer wiec
nie dziala tez poczta. w razie problemow z moim kontem na spinaczu piszcie
do mnie na patrycccja#gazeta.pl (# zmiencie na @ rzezc jasna :)
pozdr.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |