Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jurek" <m...@o...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: nieprzyjemny zapach z ust - POMOCY
Date: Sun, 28 Jan 2007 00:40:48 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <epho79$1tj$2@atlantis.news.tpi.pl>
References: <epe1fk$n4v$1@news.onet.pl> <epf4en$ki1$1@nemesis.news.tpi.pl>
<45bb6b41$1@news.home.net.pl> <epfuls$gpf$1@nemesis.news.tpi.pl>
<4...@n...home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: dew197.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1169974314 1971 83.23.126.197 (28 Jan 2007 08:51:54
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 28 Jan 2007 08:51:54 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:224534
Ukryj nagłówki
> Wiem w czym się rozpuszczają witaminy (czy mi się tylko wydaje czy
> wątrobie obojętne czy to roślinne czy zwierzęce tłuszcze? jak się mylę to
> poprawcie) i skąd wziąć wapń.
>
Wapń jest w nabiale, jeżeli go często jesz, to nie powinno być niedoboru
wapnia. Możesz natomiast mieć niedobory białka o nazwie kolagen, którego w
roślinach nie ma. A nasza skóra, żyły, tętnice, chrzęści, tkanka łączna,
składają się w ok. 50% z kolagenu. Braki kolagenu w diecie powodują m. in.
choroby z autoagresji, o których pisałem w poprzednim poście.
>
> To mój organizm mi nie pomaga-sam zwraca.
>
Przy prawidłowych proporcjach podstawowych składników odżywczych: białka,
tłuszczu i węglowodanów organizm nie może zwracać. Dzieje się tak zazwyczaj
przy jedzeniu nadmiaru węglowodanów.
>
> Ja pytałam konkretnie o to co polecasz na przykry zapach z ust u
> wegetarianina
Niestety, nie podam sposobu na pozbycie się tego zapachu jeżeli trwasz przy
swojej diecie wegetariańskiej. Bo nie znam wszystkich zależności tej diety.
>
A nie tolerujesz podrobów? Podroby są jeszcze bardziej wartościowe od mięsa:
wątróbki drobiowe, wieprzowe, cielęce, żołądki, nerki, serca itd..
Jednym z najwartościowszych pokarmów dla człowieka, zawierającego wszystkie
potrzebne składniki odżywcze, są nerki (cynaderki). Tylko odrzuca sposób ich
przygotowania...:)
Zawierają wszelkie substancje odżywcze łącznie z witaminami, solami
mineralnymi i mikroelementami. Przy tym mają niezwykle wartościowe białko, a
są chude...
Pozdrawiam Jurek M.
|