Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia no niestety

Grupy

Szukaj w grupach

 

no niestety

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 89


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2012-01-19 00:09:54

Temat: Re: no niestety
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 18 Jan 2012 15:09:40 -0800 (PST), Nemezis napisał(a):

> Wiadomość:
>
> XL napisał(a):
>> Dnia Wed, 18 Jan 2012 14:17:37 -0800 (PST), glob napisaďż˝(a):
>>
>>> A jak maj� zabija�? Kto� mi t�umaczy� �e jak pracowa� przy
kie�basie i
>>> to co tam si� wk�ada wywo�a�o u niego zupe�ny wstr�t do kie�basy na
>>> d�ugi czas .A p�niej si� z tym pogodzi�. I w�a�ciwie jak uda si�
>>> zabi� krow�, konia ,jednym ciosem to dobrze, bo bywa i tak �e �le kto�
>>> r�bnie i wtenczas to jest horror.
>>
>> No w�asnie to trzeba zg�osi�. Bo to jest karalne.
>>
>> Przed zabiciem �wini� si� POWINNO og�uszy� pr�dem, samo zabicie polega
na
>> skrwawieniu wbijaj�c n� w serce lub w aort� (specjalnym no�em z przewodem
>> podci�nieniowym wypompowujacym krew), natomiast byd�o si� zabija od razu
>> tzw aparatem bolcowym, kt�ry b�yskawicznie wbija si� w czo�o mi�dzy oczy
>> zwierz�cia, oszcz�dzaj�c mu cierpienia.
>> --
>> XL tak mi w�a�nie powiedzia� M�K-zootechnik, bo w�a�nie siedzi obok
>
> Czyli oszczędzają na sprzęcie tak?

Tak jakby.
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2012-01-19 07:58:13

Temat: Re: no niestety
Od: "Stefan" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1nr6t5aogmwos$.ok7dqmf0ilh9.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 18 Jan 2012 14:17:37 -0800 (PST), glob napisał(a):
> Przed zabiciem świnię się POWINNO ogłuszyć prądem, samo zabicie polega na
> skrwawieniu wbijając nóż w serce lub w aortę (specjalnym nożem z przewodem
> podciśnieniowym wypompowujacym krew), natomiast bydło się zabija od razu
> tzw aparatem bolcowym, który błyskawicznie wbija się w czoło między oczy
> zwierzęcia, oszczędzając mu cierpienia.
> --
> XL tak mi właśnie powiedział MŚK-zootechnik, bo właśnie siedzi obok
To proszę się zapytać p zootechnika, czym różni się mięso świni zabitej w
sposób tradycyjny tzn obuszkiem w czoło i skrwawienie od "nowoczesnej "
metody ogłuszania prądem i wypompowania skrzepów?
pozdr
Stefan


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2012-01-19 09:10:36

Temat: Re: no niestety
Od: zażółcony <r...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-18 22:50, XL pisze:

> Wydaje mi się, że powinny wg określonych przepisów/zasad uboju.
> jednak.

Teoretycznie. A jak jest na wsi, to przecież chyba wiesz ?
Każdy lata z kaczką przed wigilią do ubojni ?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2012-01-19 09:13:01

Temat: Re: no niestety
Od: zażółcony <r...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-18 23:41, XL pisze:

> Przed zabiciem świnię się POWINNO ogłuszyć prądem, samo zabicie polega na
albo potraktować dwutlenkiem węgla
ale jaki procent zwykłych rolników podchodzi do tego poważnie ?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2012-01-19 09:17:05

Temat: Re: no niestety
Od: zażółcony <r...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-18 22:24, XL pisze:
> Dnia Wed, 18 Jan 2012 22:16:45 +0100, medea napisał(a):
>
>> Ciekawe, czy te "z szynki" też. To powinno być napisane na etykiecie?
>
> http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/479333,deser_
czekoladowy_bez_czekolady_a_parowki_cielece_z_drobiu
_tak_producenci_falszuja_produkty_spozywcze.html
>
> W zapadłym socjalizmie obowiązywała Polska Norma na wszystko - teraz ona
> już nie obowiązuje, tylko unijne normy, a one to jakby żadne.
> Np kiełbasa krakowska z dowolnej masarni smakowała i wyglądała identycznie
> (skład wg PN był określony jeden, nawet była tam okreslona konkretna
> granulacja mięsa i tłuszczu)... Dziś co producent, to insza inszość, nikt
> już nie wie, jak co ma smakowac i wyglądać.
... ale to nie jest wina unii, tylko konkretnie postępującego naprzód
dostosowania producentów do zasad wilczej konkurencji.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2012-01-19 12:00:18

Temat: Re: no niestety
Od: "Przemysłąw Dębski" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "zażółcony" <r...@c...pl> napisał w wiadomości
news:jf8n2d$fh1$1@news.task.gda.pl...

>> http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/479333,deser_
czekoladowy_bez_czekolady_a_parowki_cielece_z_drobiu
_tak_producenci_falszuja_produkty_spozywcze.html
>>
>> W zapadłym socjalizmie obowiązywała Polska Norma na wszystko - teraz ona
>> już nie obowiązuje, tylko unijne normy, a one to jakby żadne.
>> Np kiełbasa krakowska z dowolnej masarni smakowała i wyglądała
>> identycznie
>> (skład wg PN był określony jeden, nawet była tam okreslona konkretna
>> granulacja mięsa i tłuszczu)... Dziś co producent, to insza inszość, nikt
>> już nie wie, jak co ma smakowac i wyglądać.
> ... ale to nie jest wina unii, tylko konkretnie postępującego naprzód
> dostosowania producentów do zasad wilczej konkurencji.

Nie oto chodzi :)
Wsród listy zakupów jaką miałem zrobić był proszek do prania. Stanąłem w
markecie przed półką z proszkami, a tam proszki do białych, czarnych,
kolorowych, z aktywną pianą, z pasywnymi bąbelkami ... miotałem się jak żyd
po pustym sklepie. W końcu znalazłem coś, co pozwoliło mi odetchnąć z ulgą.
Napisane było "proszek uniwersalny" :) Nie ukrywam - jestem lebiega w
temacie prania. Więc czymkolwiek ów proszek uniwersalny nie był w
rzeczywistości - pozwolił mi podjąć decyzję.
Jeśli nie wiesz jak powinna wyglądać i smakować krakowska, to ci wcisną byle
co pod tą nazwą i się trujesz. Jeśli nie wiesz po co i do czego Ci wiedza,
to idziesz do wyższej szkoły imienia Waldka Kiepskiego, robisz tam magistra
a potem się dziwisz że wtym kraju nie ma pracy dla osób z twoim
wykształceniem.
Moja deska klozetowa. Jedna śruba mocująca deskę do sedesu uległa
dezintegracji. Wziąłem ze sobą tę śrubę by mieć na wzór i udałem się do
lerłamerlę. Cały specjalistyczny zestaw z etykietą ~"do mocowania deski na
kibel" kosztował około 10zł. Tymczasem ja przy pomocy dwóch nakrętek jednej
podkładki i jednej śruby (na wagę - cały koszt 40gr) zrobiłem mocowanie
samodzielnie.
Wiadomo, że nie ma takiego który by się znał na wszystkim. Problemem jest
to, że jest oraz więcej osób nie znających się na niczym, bez ambicji i bez
aspiracji by się czegoś dowiedzieć lub samodzielnie coś zrobić. Teraz
latawców się nie robi samodzielnie. Kupuje się w promocji. Pieczenie chcleba
? Kupujesz maszynę do pieczenia chleba. Wkład w lidlu. Zalewasz wkład wodą.
I za dwie godziny wyjmujesz z maszyny chleb. Nosz kurwa obciach jak stąd do
klewek ;) Jak chcę to sam sobie robię w piekarniku i wychodzi nie gorszy niż
sklepowy.
Co prawda, z mojego tekstu to nie wynika ale napisać sobie mogę - do dupy ta
cała unia i to jej wina i nie jest tak jak piszesz :PP

Na post po zbóju zaprosił
P.D.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2012-01-19 12:29:36

Temat: Re: no niestety
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-19 01:04, Maciej Bojko pisze:

> Taaak... prawie szkoda, że to bullshit.

Prawie równie dramatyczne, jak ''biała plamka na spodzie hamburgera''.
--
Bbjk


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2012-01-19 13:49:30

Temat: Re: no niestety
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-19 13:29, Bbjk pisze:

>> Taaak... prawie szkoda, że to bullshit.
>
> Prawie równie dramatyczne, jak ''biała plamka na spodzie hamburgera''.

A cóż to takiego?

--
Pozdrawiam - Aicha

Ze szkoły zostały mi tylko luki w wykształceniu
/Oskar Kokoschka/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2012-01-19 13:56:57

Temat: Re: no niestety
Od: zażółcony <r...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-19 13:00, Przemysłąw Dębski pisze:

> Moja deska klozetowa. Jedna śruba mocująca deskę do sedesu uległa
> dezintegracji. Wziąłem ze sobą tę śrubę by mieć na wzór i udałem się do
> lerłamerlę. Cały specjalistyczny zestaw z etykietą ~"do mocowania deski na
> kibel" kosztował około 10zł. Tymczasem ja przy pomocy dwóch nakrętek jednej
> podkładki i jednej śruby (na wagę - cały koszt 40gr) zrobiłem mocowanie
> samodzielnie.
Super. W końcu nie będziemy strzępić języka po próżnicy. Mam identyczny
problem - szlag mi trafił jedną j...ą śrubę w desce klozetowej. Ze też
produkują takie badziewie, żeby metal praktycznie nie obciążony się
łamał to trzeba mieć talent produkcyjny. Sprzedaj wiec patent na te
40gr, daj jakieś foty, bo w potrzebie jestem.




> Wiadomo, że nie ma takiego który by się znał na wszystkim. Problemem jest
> to, że jest oraz więcej osób nie znających się na niczym, bez ambicji i bez
> aspiracji by się czegoś dowiedzieć lub samodzielnie coś zrobić. Teraz
> latawców się nie robi samodzielnie. Kupuje się w promocji. Pieczenie chcleba
> ? Kupujesz maszynę do pieczenia chleba. Wkład w lidlu. Zalewasz wkład wodą.
> I za dwie godziny wyjmujesz z maszyny chleb. Nosz kurwa obciach jak stąd do
> klewek ;) Jak chcę to sam sobie robię w piekarniku i wychodzi nie gorszy niż
> sklepowy.
> Co prawda, z mojego tekstu to nie wynika ale napisać sobie mogę - do dupy ta
> cała unia i to jej wina i nie jest tak jak piszesz :PP

Moja żona ostatnio ćwiczy robienie drożdżowych bułek, to z rodzynkami, a
to na słono. Unii na szczęście do mąki nie miesza, nie wiem, jakby
to smakowało :) A tak smakuje wyśmienicie :)

BTW. Ja też bym wolał, żeby unia była lepsza. A nie jest.
Ale jak przyjdzie bieda, to więksi przetrwają a małych wszyscy będą
dymać. Czasem trzeba setek lat, żeby się o tym przekonać.
Ale na kogo wypadnie, na tego bęc. Ja tam swoim dzieciom i wnukom
tego nie życzę.
Życzę natomiast wszystkim jakiegoś sensownego sposobu na przetrwanie
paranoi masowego outsourcingu całego przemysłu do Chin i Indii.
Unia mogłaby tu coś zrobić, ale dupa jest. Nie kumam, jak to sobie ktoś
wykombinował: wysokie standardy pracy i import z Chin ? Chyba musimy
poczekać, aż Chiny sobie same też koszty pracy podniosą. To się już
dzieje, może przebablujemy te kilkadziesiąt lat.
Ale co by było, gdyby się nie podnosiły ? To wtedy wolna konkurencja
zamiast podnosić jakość - obniża standardy.
I to jest też problem tej cholernej krakowskiej.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2012-01-19 14:19:15

Temat: Re: no niestety
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia dzisiejszego niebożę Aicha wylazło do ludzi i marudzi:
>
> W dniu 2012-01-19 13:29, Bbjk pisze:
>
>>> Taaak... prawie szkoda, że to bullshit.
>>
>> Prawie równie dramatyczne, jak ''biała plamka na spodzie hamburgera''.
>
> A cóż to takiego?


W tym miejscu trzymano hamburgera, kiedy go zanurzano w aromatach i
barwnikach.

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 9


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co do piwa?
Podpiwek Kujawski.
Hello All my friends,
Ceramiczne ostrza
O zachowaniu się przy stole

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »