Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Hafsa" <h...@g...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: o co chodzi z marchewką i inne rewelacje ;-) wyszło dłuuugie
Date: Mon, 13 Jan 2003 11:06:53 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 32
Message-ID: <avu2b1$ncg$1@news.gazeta.pl>
References: <a...@m...pl> <3...@a...krakow.pl>
<a...@m...pl>
NNTP-Posting-Host: pg78.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.gazeta.pl 1042451618 23952 217.99.225.78 (13 Jan 2003 09:53:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 13 Jan 2003 09:53:38 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-User: hafsa
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:13847
Ukryj nagłówki
Użytkownik "misiczka" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:avsmo4.3vvjfpr.1@misiczka.pl...
>
> Użytkownik "Andrzej Stypula" <a...@a...krakow.pl> napisał w
wiadomości
> news:3E21C882.427F8D1B@altair.krakow.pl...
>
> Inny indeks bedzie miała popularna
> > w US, a inny popularna w Europie, nie wspominając o Polsce.
>
> Rozumiem, że między jedną a drugą odmianą mogą być różnice, czy też między
> marchewką zerwaną prosto z grządki, a taką która leżakowała aż do zimy.
Ale
> przyznasz, że między IG 85 (Montignac) a 49 (Mendoza) jest przepaść. I nie
> sądzę, żeby wynikało to z wymienionych przez Ciebie powodów.
Wydaje mi sie,ze o zwartosci cukru w poszczegolnych odmainach mozna
mowic,ale nie na podstawie marchwi,ale owocow np winogron,gdzie roznice sa
znaczne i jest roznica,czy jemy winogorna wyhodownae na sloncu w
Polsce,Francji,czy Hiszpanii. Byc moze wlasnie wysoki IG marchwi gotowanej
oparty jest na starych badaniach u Montignaca.W ksiazeczce "Nie musisz
liczyc kalorii" J.B.Miller wykorzystuje marchew do potraw,ale co jest
charakterystyczne,w malych ilosciach,albo mnie sie wydaje.To rzuca tez nowe
swiatlo na ciasto marchwiowe-czy ktos zna dobry i pasujacy do MM
przepis????Pozdrawiam i dzieki Misiczko za te rewelacje,stesknilam sie za
ryba po grecku.Hafsa
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|