Data: 2007-02-13 07:08:30
Temat: Re: ocencie-kalorie czy indeks glikemiczny
Od: "jangr" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "maciek kanski" <n...@s...maila> napisał w wiadomości
news:slrnet0pbh.da.nie.dorobilem@mak.ant.pl...
> On Mon, 12 Feb 2007 08:33:19 +0100, jangr wrote:
>>> serniki słodzone fruktozą.
>> Tylko nie fruktozą.
> To czym i dlaczego?
Fruktoza jest z wielu powodów niebezpieczna. Organizm człowieka nie ma
możliwości przed nią obrony, jak przed glukozą, której poziom jest
regulowany przez insulinę. Poza tym fruktoza uszkadza białka ustrojowe,
doklejając się do ich cząsteczek.
O zalewaniu szlaków metabolicznych przez fruktozę i tego skutkach poczytaj w
Biochemii Harpera.
Także do słodzenia żaden aspartam. Trucizna.
Najlepszy do słodzenia jest zwykły cukier, który ma dość niski IG.
Ale warunek. Stosować go jak najmniej. Im mniej, tym lepiej.
Najlepiej wcale.
jangr
|