« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2006-07-03 21:21:10
Temat: Re: ogórki ma"osolne
Le lundi 3 juillet 2006 ŕ 20:12:19, dans
<w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
>> >> Bez korzenia i li?ci chrzanu? Li?ci winogron, porzeczek, wi?ni i debu?
>> >> Bez gorczycy?
>> >
>> > Przecie? mowa o ma"osolnych.
>> >
>> > W"adys"aw
>>
>> A czym?e sie ró?ni? od normalnych kiszonych? Czasem przebywania w
>> roztworze...
> Aha, aha
> W.
Wlasciwie niczym sie nie rozni (z wyjatkiem smaku : malosolnych nie
znosze, kiszone wrecz przeciwnie).
Przedpiscy nalezy wytlumaczyc ze ocet i sok z cytryny to to samo...
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2006-07-03 23:09:49
Temat: Re: ogórki ma"osolneWitam!
Użytkownik Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:4515874419$2...@e...kloups...
>
> Le lundi 3 juillet 2006 ŕ 20:12:19, dans
<w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
>
>
> >> >> Bez korzenia i li?ci chrzanu? Li?ci winogron, porzeczek, wi?ni i
debu?
> >> >> Bez gorczycy?
> >> >
> >> > Przecie? mowa o ma"osolnych.
> >> >
> >> > W"adys"aw
> >>
> >> A czym?e sie ró?ni? od normalnych kiszonych? Czasem przebywania w
> >> roztworze...
>
> > Aha, aha
> > W.
>
>
> Wlasciwie niczym sie nie rozni (z wyjatkiem smaku : malosolnych nie
> znosze, kiszone wrecz przeciwnie).
>
> Przedpiscy nalezy wytlumaczyc ze ocet i sok z cytryny to to samo...
Nie bądźcie tacy brutalni - niech je co chce :-)
Zdrówka - Wojtek H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2006-07-04 00:22:53
Temat: Re: ogórki ma"osolne
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:4515874419$20060703232110@ewcia.kloups...
>
> Le lundi 3 juillet 2006 ŕ 20:12:19, dans
> <w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
>
>
>>> >> Bez korzenia i li?ci chrzanu? Li?ci winogron, porzeczek, wi?ni i
>>> >> debu?
>>> >> Bez gorczycy?
>>> >
>>> > Przecie? mowa o ma"osolnych.
>>> >
>>> > W"adys"aw
>>>
>>> A czym?e sie ró?ni? od normalnych kiszonych? Czasem przebywania w
>>> roztworze...
>
>> Aha, aha
>> W.
>
>
> Wlasciwie niczym sie nie rozni (z wyjatkiem smaku : malosolnych nie
> znosze, kiszone wrecz przeciwnie).
>
> Przedpiscy nalezy wytlumaczyc ze ocet i sok z cytryny to to samo...
>
>
> Ewcia
Dziecinko, obyś tyle w życiu zjadła małosolnych co ja...
>
> --
> Niesz
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2006-07-04 00:38:03
Temat: Re: ogórki ma"osolne
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:4515874419$20060703232110@ewcia.kloups...
>
> Le lundi 3 juillet 2006 ŕ 20:12:19, dans
> <w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
>
>
>>> >> Bez korzenia i li?ci chrzanu? Li?ci winogron, porzeczek, wi?ni i
>>> >> debu?
>>> >> Bez gorczycy?
>>> >
>>> > Przecie? mowa o ma"osolnych.
>>> >
>>> > W"adys"aw
>>>
>>> A czym?e sie ró?ni? od normalnych kiszonych? Czasem przebywania w
>>> roztworze...
>
>> Aha, aha
>> W.
>
>
> Wlasciwie niczym sie nie rozni (z wyjatkiem smaku : malosolnych nie
> znosze, kiszone wrecz przeciwnie).
>
> Przedpiscy nalezy wytlumaczyc ze ocet i sok z cytryny to to samo...
>
>
> Ewcia
Mało dowcipne.
Zjadamy w domu małosolnych bardzo dużo - przeznaczyłem na małosolne
jeden 30 litrowy fermontor od piwa - wygodny, z pokrywą i mam taki duży
półmisek okrągły, pasujący, a by ogórki nie wypływały.
Kisząc na zimę około 200 do 250kg ogórków nie sposób nie nabrać
doświadczenia, częśc z nich jedzie do UK do moich dzieci. Nie mogą się
popsuć.
Podobnie kapusta - 300-400kg, w beczkach, w bańkach... Część kapusty w
całych główkach, na gołąbki - środek główki na surówkę - ma fantastyczny
smak - znacznie lepszy od sieczki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2006-07-04 00:38:03
Temat: Re: ogórki ma"osolne
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:4515874419$20060703232110@ewcia.kloups...
>
> Le lundi 3 juillet 2006 ŕ 20:12:19, dans
> <w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
>
>
>>> >> Bez korzenia i li?ci chrzanu? Li?ci winogron, porzeczek, wi?ni i
>>> >> debu?
>>> >> Bez gorczycy?
>>> >
>>> > Przecie? mowa o ma"osolnych.
>>> >
>>> > W"adys"aw
>>>
>>> A czym?e sie ró?ni? od normalnych kiszonych? Czasem przebywania w
>>> roztworze...
>
>> Aha, aha
>> W.
>
>
> Wlasciwie niczym sie nie rozni (z wyjatkiem smaku : malosolnych nie
> znosze, kiszone wrecz przeciwnie).
>
> Przedpiscy nalezy wytlumaczyc ze ocet i sok z cytryny to to samo...
>
>
> Ewcia
Mało dowcipne.
Zjadamy w domu małosolnych bardzo dużo - przeznaczyłem na małosolne
jeden 30 litrowy fermontor od piwa - wygodny, z pokrywą i mam taki duży
półmisek okrągły, pasujący, a by ogórki nie wypływały.
Kisząc na zimę około 200 do 250kg ogórków nie sposób nie nabrać
doświadczenia, częśc z nich jedzie do UK do moich dzieci. Nie mogą się
popsuć.
Podobnie kapusta - 300-400kg, w beczkach, w bańkach... Część kapusty w
całych główkach, na gołąbki - środek główki na surówkę - ma fantastyczny
smak - znacznie lepszy od sieczki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2006-07-04 00:38:03
Temat: Re: ogórki ma"osolne
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:4515874419$20060703232110@ewcia.kloups...
>
> Le lundi 3 juillet 2006 ŕ 20:12:19, dans
> <w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
>
>
>>> >> Bez korzenia i li?ci chrzanu? Li?ci winogron, porzeczek, wi?ni i
>>> >> debu?
>>> >> Bez gorczycy?
>>> >
>>> > Przecie? mowa o ma"osolnych.
>>> >
>>> > W"adys"aw
>>>
>>> A czym?e sie ró?ni? od normalnych kiszonych? Czasem przebywania w
>>> roztworze...
>
>> Aha, aha
>> W.
>
>
> Wlasciwie niczym sie nie rozni (z wyjatkiem smaku : malosolnych nie
> znosze, kiszone wrecz przeciwnie).
>
> Przedpiscy nalezy wytlumaczyc ze ocet i sok z cytryny to to samo...
>
>
> Ewcia
Mało dowcipne.
Zjadamy w domu małosolnych bardzo dużo - przeznaczyłem na małosolne
jeden 30 litrowy fermontor od piwa - wygodny, z pokrywą i mam taki duży
półmisek okrągły, pasujący, a by ogórki nie wypływały.
Kisząc na zimę około 200 do 250kg ogórków nie sposób nie nabrać
doświadczenia, częśc z nich jedzie do UK do moich dzieci. Nie mogą się
popsuć.
Podobnie kapusta - 300-400kg, w beczkach, w bańkach... Część kapusty w
całych główkach, na gołąbki - środek główki na surówkę - ma fantastyczny
smak - znacznie lepszy od sieczki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2006-07-04 03:24:06
Temat: Re: ogórki małosolne
>>> Bez korzenia i liści chrzanu?
>> Przecież mowa o małosolnych.
>
> No wlasnie, malosolne ogorki bez tych wszystkich udziwnien wychodza
> naprawde bardzo dobre.
>
To nie są udziwnienia. Wszystkie te dodatki dodaje się właściwie nie dla
smaku,
a dla garbników, które zawierają, a które to pomagają w utrzymaniu
jędrności ogórków w czasie długotrwałego przechowywania.
W małosolnych można dodać je dla smaku, jak kto lubi.
--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2006-07-04 04:42:52
Temat: Re: ogórki ma"osolneIn article <4515874419$20060703232110@ewcia.kloups>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> Le lundi 3 juillet 2006 ŕ 20:12:19, dans
> <w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
>
>
> >> >> Bez korzenia i li?ci chrzanu? Li?ci winogron, porzeczek, wi?ni i debu?
> >> >> Bez gorczycy?
> >> >
> >> > Przecie? mowa o ma"osolnych.
> >> >
> >> > W"adys"aw
> >>
> >> A czym?e sie ró?ni? od normalnych kiszonych? Czasem przebywania w
> >> roztworze...
>
> > Aha, aha
> > W.
>
>
> Wlasciwie niczym sie nie rozni (z wyjatkiem smaku : malosolnych nie
> znosze, kiszone wrecz przeciwnie).
Róźnia się teź sposobem przyrządzania i trwałością.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2006-07-04 04:45:36
Temat: Re: ogórki małosolneIn article <e8cn0f$nec$1@news.onet.pl>, Kyllyan <m...@o...pl> wrote:
> >>> Bez korzenia i liści chrzanu?
> >> Przecież mowa o małosolnych.
> >
> > No wlasnie, malosolne ogorki bez tych wszystkich udziwnien wychodza
> > naprawde bardzo dobre.
> >
>
> To nie są udziwnienia. Wszystkie te dodatki dodaje się właściwie nie dla
> smaku,
> a dla garbników, które zawierają, a które to pomagają w utrzymaniu
> jędrności ogórków w czasie długotrwałego przechowywania.
> W małosolnych można dodać je dla smaku, jak kto lubi.
Tyle, że wtedy nie smakują jak małosolne.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2006-07-04 05:09:26
Temat: Re: ogórki małosolne
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-109691.06453604072006@news.gazeta.pl...
> In article <e8cn0f$nec$1@news.onet.pl>, Kyllyan <m...@o...pl> wrote:
>
>> >>> Bez korzenia i liści chrzanu?
>> >> Przecież mowa o małosolnych.
>> >
>> > No wlasnie, malosolne ogorki bez tych wszystkich udziwnien wychodza
>> > naprawde bardzo dobre.
>> >
>>
>> To nie są udziwnienia. Wszystkie te dodatki dodaje się właściwie nie dla
>> smaku,
>> a dla garbników, które zawierają, a które to pomagają w utrzymaniu
>> jędrności ogórków w czasie długotrwałego przechowywania.
>> W małosolnych można dodać je dla smaku, jak kto lubi.
>
> Tyle, że wtedy nie smakują jak małosolne.
>
> Władysław
To wytłumacz, dlaczego nazywają się małosolne?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |