Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ogórki małosolne

Grupy

Szukaj w grupach

 

ogórki małosolne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 88


« poprzedni wątek następny wątek »

31. Data: 2006-07-03 21:21:10

Temat: Re: ogórki ma"osolne
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le lundi 3 juillet 2006 ŕ 20:12:19, dans
<w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :


>> >> Bez korzenia i li?ci chrzanu? Li?ci winogron, porzeczek, wi?ni i debu?
>> >> Bez gorczycy?
>> >
>> > Przecie? mowa o ma"osolnych.
>> >
>> > W"adys"aw
>>
>> A czym?e sie ró?ni? od normalnych kiszonych? Czasem przebywania w
>> roztworze...

> Aha, aha
> W.


Wlasciwie niczym sie nie rozni (z wyjatkiem smaku : malosolnych nie
znosze, kiszone wrecz przeciwnie).

Przedpiscy nalezy wytlumaczyc ze ocet i sok z cytryny to to samo...


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


32. Data: 2006-07-03 23:09:49

Temat: Re: ogórki ma"osolne
Od: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Użytkownik Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:4515874419$2...@e...kloups...
>
> Le lundi 3 juillet 2006 ŕ 20:12:19, dans
<w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
>
>
> >> >> Bez korzenia i li?ci chrzanu? Li?ci winogron, porzeczek, wi?ni i
debu?
> >> >> Bez gorczycy?
> >> >
> >> > Przecie? mowa o ma"osolnych.
> >> >
> >> > W"adys"aw
> >>
> >> A czym?e sie ró?ni? od normalnych kiszonych? Czasem przebywania w
> >> roztworze...
>
> > Aha, aha
> > W.
>
>
> Wlasciwie niczym sie nie rozni (z wyjatkiem smaku : malosolnych nie
> znosze, kiszone wrecz przeciwnie).
>
> Przedpiscy nalezy wytlumaczyc ze ocet i sok z cytryny to to samo...

Nie bądźcie tacy brutalni - niech je co chce :-)

Zdrówka - Wojtek H.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


33. Data: 2006-07-04 00:22:53

Temat: Re: ogórki ma"osolne
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:4515874419$20060703232110@ewcia.kloups...
>
> Le lundi 3 juillet 2006 ŕ 20:12:19, dans
> <w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
>
>
>>> >> Bez korzenia i li?ci chrzanu? Li?ci winogron, porzeczek, wi?ni i
>>> >> debu?
>>> >> Bez gorczycy?
>>> >
>>> > Przecie? mowa o ma"osolnych.
>>> >
>>> > W"adys"aw
>>>
>>> A czym?e sie ró?ni? od normalnych kiszonych? Czasem przebywania w
>>> roztworze...
>
>> Aha, aha
>> W.
>
>
> Wlasciwie niczym sie nie rozni (z wyjatkiem smaku : malosolnych nie
> znosze, kiszone wrecz przeciwnie).
>
> Przedpiscy nalezy wytlumaczyc ze ocet i sok z cytryny to to samo...
>
>
> Ewcia

Dziecinko, obyś tyle w życiu zjadła małosolnych co ja...
>
> --
> Niesz
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


36. Data: 2006-07-04 00:38:03

Temat: Re: ogórki ma"osolne
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:4515874419$20060703232110@ewcia.kloups...
>
> Le lundi 3 juillet 2006 ŕ 20:12:19, dans
> <w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
>
>
>>> >> Bez korzenia i li?ci chrzanu? Li?ci winogron, porzeczek, wi?ni i
>>> >> debu?
>>> >> Bez gorczycy?
>>> >
>>> > Przecie? mowa o ma"osolnych.
>>> >
>>> > W"adys"aw
>>>
>>> A czym?e sie ró?ni? od normalnych kiszonych? Czasem przebywania w
>>> roztworze...
>
>> Aha, aha
>> W.
>
>
> Wlasciwie niczym sie nie rozni (z wyjatkiem smaku : malosolnych nie
> znosze, kiszone wrecz przeciwnie).
>
> Przedpiscy nalezy wytlumaczyc ze ocet i sok z cytryny to to samo...
>
>
> Ewcia

Mało dowcipne.

Zjadamy w domu małosolnych bardzo dużo - przeznaczyłem na małosolne
jeden 30 litrowy fermontor od piwa - wygodny, z pokrywą i mam taki duży
półmisek okrągły, pasujący, a by ogórki nie wypływały.
Kisząc na zimę około 200 do 250kg ogórków nie sposób nie nabrać
doświadczenia, częśc z nich jedzie do UK do moich dzieci. Nie mogą się
popsuć.
Podobnie kapusta - 300-400kg, w beczkach, w bańkach... Część kapusty w
całych główkach, na gołąbki - środek główki na surówkę - ma fantastyczny
smak - znacznie lepszy od sieczki.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


34. Data: 2006-07-04 00:38:03

Temat: Re: ogórki ma"osolne
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:4515874419$20060703232110@ewcia.kloups...
>
> Le lundi 3 juillet 2006 ŕ 20:12:19, dans
> <w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
>
>
>>> >> Bez korzenia i li?ci chrzanu? Li?ci winogron, porzeczek, wi?ni i
>>> >> debu?
>>> >> Bez gorczycy?
>>> >
>>> > Przecie? mowa o ma"osolnych.
>>> >
>>> > W"adys"aw
>>>
>>> A czym?e sie ró?ni? od normalnych kiszonych? Czasem przebywania w
>>> roztworze...
>
>> Aha, aha
>> W.
>
>
> Wlasciwie niczym sie nie rozni (z wyjatkiem smaku : malosolnych nie
> znosze, kiszone wrecz przeciwnie).
>
> Przedpiscy nalezy wytlumaczyc ze ocet i sok z cytryny to to samo...
>
>
> Ewcia

Mało dowcipne.

Zjadamy w domu małosolnych bardzo dużo - przeznaczyłem na małosolne
jeden 30 litrowy fermontor od piwa - wygodny, z pokrywą i mam taki duży
półmisek okrągły, pasujący, a by ogórki nie wypływały.
Kisząc na zimę około 200 do 250kg ogórków nie sposób nie nabrać
doświadczenia, częśc z nich jedzie do UK do moich dzieci. Nie mogą się
popsuć.
Podobnie kapusta - 300-400kg, w beczkach, w bańkach... Część kapusty w
całych główkach, na gołąbki - środek główki na surówkę - ma fantastyczny
smak - znacznie lepszy od sieczki.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


35. Data: 2006-07-04 00:38:03

Temat: Re: ogórki ma"osolne
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:4515874419$20060703232110@ewcia.kloups...
>
> Le lundi 3 juillet 2006 ŕ 20:12:19, dans
> <w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
>
>
>>> >> Bez korzenia i li?ci chrzanu? Li?ci winogron, porzeczek, wi?ni i
>>> >> debu?
>>> >> Bez gorczycy?
>>> >
>>> > Przecie? mowa o ma"osolnych.
>>> >
>>> > W"adys"aw
>>>
>>> A czym?e sie ró?ni? od normalnych kiszonych? Czasem przebywania w
>>> roztworze...
>
>> Aha, aha
>> W.
>
>
> Wlasciwie niczym sie nie rozni (z wyjatkiem smaku : malosolnych nie
> znosze, kiszone wrecz przeciwnie).
>
> Przedpiscy nalezy wytlumaczyc ze ocet i sok z cytryny to to samo...
>
>
> Ewcia

Mało dowcipne.

Zjadamy w domu małosolnych bardzo dużo - przeznaczyłem na małosolne
jeden 30 litrowy fermontor od piwa - wygodny, z pokrywą i mam taki duży
półmisek okrągły, pasujący, a by ogórki nie wypływały.
Kisząc na zimę około 200 do 250kg ogórków nie sposób nie nabrać
doświadczenia, częśc z nich jedzie do UK do moich dzieci. Nie mogą się
popsuć.
Podobnie kapusta - 300-400kg, w beczkach, w bańkach... Część kapusty w
całych główkach, na gołąbki - środek główki na surówkę - ma fantastyczny
smak - znacznie lepszy od sieczki.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


37. Data: 2006-07-04 03:24:06

Temat: Re: ogórki małosolne
Od: Kyllyan <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


>>> Bez korzenia i liści chrzanu?
>> Przecież mowa o małosolnych.
>
> No wlasnie, malosolne ogorki bez tych wszystkich udziwnien wychodza
> naprawde bardzo dobre.
>

To nie są udziwnienia. Wszystkie te dodatki dodaje się właściwie nie dla
smaku,
a dla garbników, które zawierają, a które to pomagają w utrzymaniu
jędrności ogórków w czasie długotrwałego przechowywania.
W małosolnych można dodać je dla smaku, jak kto lubi.


--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


38. Data: 2006-07-04 04:42:52

Temat: Re: ogórki ma"osolne
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <4515874419$20060703232110@ewcia.kloups>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:

> Le lundi 3 juillet 2006 ŕ 20:12:19, dans
> <w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
>
>
> >> >> Bez korzenia i li?ci chrzanu? Li?ci winogron, porzeczek, wi?ni i debu?
> >> >> Bez gorczycy?
> >> >
> >> > Przecie? mowa o ma"osolnych.
> >> >
> >> > W"adys"aw
> >>
> >> A czym?e sie ró?ni? od normalnych kiszonych? Czasem przebywania w
> >> roztworze...
>
> > Aha, aha
> > W.
>
>
> Wlasciwie niczym sie nie rozni (z wyjatkiem smaku : malosolnych nie
> znosze, kiszone wrecz przeciwnie).

Róźnia się teź sposobem przyrządzania i trwałością.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


39. Data: 2006-07-04 04:45:36

Temat: Re: ogórki małosolne
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <e8cn0f$nec$1@news.onet.pl>, Kyllyan <m...@o...pl> wrote:

> >>> Bez korzenia i liści chrzanu?
> >> Przecież mowa o małosolnych.
> >
> > No wlasnie, malosolne ogorki bez tych wszystkich udziwnien wychodza
> > naprawde bardzo dobre.
> >
>
> To nie są udziwnienia. Wszystkie te dodatki dodaje się właściwie nie dla
> smaku,
> a dla garbników, które zawierają, a które to pomagają w utrzymaniu
> jędrności ogórków w czasie długotrwałego przechowywania.
> W małosolnych można dodać je dla smaku, jak kto lubi.

Tyle, że wtedy nie smakują jak małosolne.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


40. Data: 2006-07-04 05:09:26

Temat: Re: ogórki małosolne
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-109691.06453604072006@news.gazeta.pl...
> In article <e8cn0f$nec$1@news.onet.pl>, Kyllyan <m...@o...pl> wrote:
>
>> >>> Bez korzenia i liści chrzanu?
>> >> Przecież mowa o małosolnych.
>> >
>> > No wlasnie, malosolne ogorki bez tych wszystkich udziwnien wychodza
>> > naprawde bardzo dobre.
>> >
>>
>> To nie są udziwnienia. Wszystkie te dodatki dodaje się właściwie nie dla
>> smaku,
>> a dla garbników, które zawierają, a które to pomagają w utrzymaniu
>> jędrności ogórków w czasie długotrwałego przechowywania.
>> W małosolnych można dodać je dla smaku, jak kto lubi.
>
> Tyle, że wtedy nie smakują jak małosolne.
>
> Władysław

To wytłumacz, dlaczego nazywają się małosolne?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5 ... 9


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

lód
fil
Chlebek świętojański
Soczewica i ser pleśniowy Lazur
Czas na grilla .....marynata i bejca

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »