« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-12 10:45:12
Temat: ogórki w zalewie musztardowejWitam,
czy ktoś może zna i chciałby sie podzielić przepisem na ogórki w zalewie
musztardowej?Bardzo dobre,a przepisy są pilnie strzeżone przez gospodarzy, u
których to cudo jadłam :-( Ela
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-12 12:33:37
Temat: Re: ogórki w zalewie musztardowej
Użytkownik <e...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:727a.000007b9.3d2eb338@newsgate.onet.pl...
> Witam,
> czy ktoś może zna i chciałby sie podzielić przepisem na ogórki w zalewie
> musztardowej?Bardzo dobre,a przepisy są pilnie strzeżone przez gospodarzy,
u
> których to cudo jadłam :-( Ela
> 80 dag ogórków, 1/3 szklanki oleju sojowego, do 2 łyżek musztardy, sok lub
zaprawa cytrynowa, sól,pieprz, cukier,4 łyżki posiekanej
zieleniny(pietruszka i estragon), majeranek,szałwia,bazylia
ogórki obrać, pokroić w kostkę w przypadku grubych przeciąć i wydrążyć
pestki z luźnym miąższem, włożyć do wrzącej, osolonej wody 3-4 minuty
gotować,odcedzić.Musztardę ucierać dolewając olej dodać przyprawy.Ostudzone
ogórki wymieszać z sosem i zieleniną.
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-12 13:24:02
Temat: Re: ogórki w zalewie musztardowejDzieki,za ten przepis,wyprobuje.Ja nie sprecyzowałam dokładnie ,chodzi o ogórki
w słoikach,przygotowane teraz,a wyjęte na talerz np.zimą.Pozdrawiam serdecznie
Ela
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-12 13:33:10
Temat: Re: ogórki w zalewie musztardowej
> Dzieki,za ten przepis,wyprobuje.Ja nie sprecyzowałam dokładnie ,chodzi o ogórki
> w słoikach,przygotowane teraz,a wyjęte na talerz np.zimą.Pozdrawiam serdecznie
to znaczy konserwowe z gorczycą? To co się po naszemu Senfgurken nazywa?
Ja kupuję gotowe w słoiku, ale jak to, to mogę internetowo poszukać
przepisu.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-12 13:34:27
Temat: Re: ogórki w zalewie musztardowej> to znaczy konserwowe z gorczycą? To co się po naszemu Senfgurken nazywa?
> Ja kupuję gotowe w słoiku, ale jak to, to mogę internetowo poszukać
> przepisu.
>
> Waldek
>
>
>
Konserwowe są z octem i gorczycą ,koprem.A te,które mi tak zasmakowały są z
musztardą.Właśnie z Niemiec przepis przywieziony.
Ogórki konserwowe robię sama,przynajmniej wiem,co do nich daję i gdzie
rosły.Pozdrawiam Ela
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-12 13:44:54
Temat: Re: ogórki w zalewie musztardowej>>to znaczy konserwowe z gorczycą? To co się po naszemu Senfgurken nazywa?
>>Ja kupuję gotowe w słoiku, ale jak to, to mogę internetowo poszukać
>>przepisu.
> Konserwowe są z octem i gorczycą ,koprem.A te,które mi tak zasmakowały są z
> musztardą.Właśnie z Niemiec przepis przywieziony.
> Ogórki konserwowe robię sama,przynajmniej wiem,co do nich daję i gdzie
> rosły.Pozdrawiam Ela
Jak one wyglądają? To co znam i znalazłem, to ogórki na ostro,
musztardowe, ale tam się "normalnej" musztardy nie daje, tylko,
powiedzmy, własnej roboty. Bez kopru, ale właśnie z ziarnami gorczycy,
octem, cukrem i chrzanem (ew. pieprzem), czyli z musztardą w czynnikach
pierwszych ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-12 13:53:49
Temat: Re: ogórki w zalewie musztardowej> >
> Jak one wyglądają? To co znam i znalazłem, to ogórki na ostro,
> musztardowe, ale tam się "normalnej" musztardy nie daje, tylko,
> powiedzmy, własnej roboty. Bez kopru, ale właśnie z ziarnami gorczycy,
> octem, cukrem i chrzanem (ew. pieprzem), czyli z musztardą w czynnikach
> pierwszych ;-)
>
> Waldek
Wygladaly jak ogórki konserwowe,ale w smaku nie byly ostre,ani kwaśne, ale
lekko slodkawe,jadlam je na kanapkach,a gospodarze-zołzy albo mnie nałgali,albo
faktycznie nie chca zdradzic sekretu/wielka bzdura../
> Ela
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-12 14:03:46
Temat: Re: ogórki w zalewie musztardowej
>>Jak one wyglądają? To co znam i znalazłem, to ogórki na ostro,
>>musztardowe, ale tam się "normalnej" musztardy nie daje, tylko,
>>powiedzmy, własnej roboty. Bez kopru, ale właśnie z ziarnami gorczycy,
>>octem, cukrem i chrzanem (ew. pieprzem), czyli z musztardą w czynnikach
>>pierwszych ;-)
> Wygladaly jak ogórki konserwowe,ale w smaku nie byly ostre,ani kwaśne, ale
> lekko slodkawe,jadlam je na kanapkach,a gospodarze-zołzy albo mnie nałgali,albo
> faktycznie nie chca zdradzic sekretu/wielka bzdura../
może z kupnego słoika i cały sekret ;-)
A te "nasze" to robi się zgrubsza tak, że się je obiera, odpestkowywuje,
układa w słojach, na to przychodzi zalewa octowa z cukrem kandyzowanym
lub miodem i dobra łyga gorczycy. Jak mają być ostrzejsze, to parę
plasterków chrzanu i pieprzu (nie plasterki, tylko kulki). Podobne
powinno wyjść z nieobranych, tak myślę przynajmniej.
Dokładniej mogę podać z domu, jak pasuje. Teraz spadam z roboty.
Ciao
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-12 14:08:44
Temat: Re: ogórki w zalewie musztardowej>
> Dokładniej mogę podać z domu, jak pasuje. Teraz spadam z roboty.
Jesli mógłbys podac dokładny przepis na zalewe oraz ile jakich dodatków,będę
wdzięczna.
U znajomych na kupne nie wyglądały...niestety.Pozdrawiam Ela
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-12 14:24:27
Temat: Re: ogórki w zalewie musztardowej
U
> Witam,
> czy ktoś może zna i chciałby sie podzielić przepisem na ogórki w zalewie
> musztardowej?Bardzo dobre,a przepisy są pilnie strzeżone przez gospodarzy,
u
> których to cudo jadłam :-( Ela
>
Podaje przepis przytaczany juz na grupie
Ogórki w zalewie musztardowej
1 i 1/2 szklanki cukru
1 litr wody
1 szklanka octu
5 łyżek (płaskich) soli
5 łyżek musztardy stołowej ( może być też inna)
10 ziarenek ziela angielskiego
kilka listków laurowych
To waszystko zagotować.
Ogórków ok 3 kg. Nigdy nie ważyłam
Ogórki wielkości 8--10 cm obrać , przekroić wzdłuż na 4 części ,
ułożyć
pionowo w słoikach takich od dżemu, albo trochę większych , zalać
lekko
ciepłą zalewą i zakręcić .
Zawekować słoiczki gotując 5 minut.
Najlepsze są ogórki typowo gruntowe to tak gdzieś około 2-giej połowy
czerwca.
Do spożycia dobre po 4 - 5 dniach
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |