« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-12 06:28:31
Temat: tortilla - czy ktoś wie, jak to się robi?Witam wszystkich,
poszukuję rewelacyjnie prostego przepisu na tortille, z którym każdy amator
(np. ja) poradzi sobie, bo nie będzie miał innego wyjścia. Pozdrawiam i
czekam z niecierpliwością.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-12 07:31:06
Temat: Re: tortilla - czy ktoś wie, jak to się robi?
Anna Pierzchała wrote:
> Witam wszystkich,
> poszukuję rewelacyjnie prostego przepisu na tortille, z którym każdy amator
> (np. ja) poradzi sobie, bo nie będzie miał innego wyjścia. Pozdrawiam i
> czekam z niecierpliwością.
widzę, że też ci się szukać nie chce. No to skopiuję, co już raz wstukałem:
a masz!
następnym razem możesz wstukać coś takiego:
http://groups.google.de/groups?q=tortilla+group:pl.r
ec.kuchnia
zamiast tortilla jakieś inne słowo czego szukasz i dostaniesz co chcesz. Bo
o tortillas buritos i innych chili con i senza carne to już tu
dyskutowaliśmy do oporu.
> 1.Burritos - kruche placki tortilla nadziewane farszem przyrządzonym ze
> smażonego mięsa, fasoli z dodatkiem ostrych przypraw (chodzi mi o
kompletny
> przepis łącznie z przygotowaniem placka);
placek:
200g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
0.25l wody
lub
200g mąki pszennej
1 łyżka stoł. smalcu
1 łyżeczka soli
0.25l wody
zrobić ciasto jak makaronowe, wody po trochu, jak makaron (tylko bez
jaj!)
wałkować między papierem pergaminowym i piec na comal, a z braku
powyższego, na ciężkiej patelni bez tłuszczu. Piec ok. 3min, aż będą
lekko brązowe.
Nadzienie to naprawdę nawinie, czyli róbta co chceta!
Jako podstawa można wziąć mielonkę i potraktować najpierw ogniem, czyli
dobrze podsmażyć, jak dobrze podsmażone, odlewam zbedny tłuszcz i wodę,
jak badziewne mięsko się zlało. Do tego drobniutko pokrojoną cebulkę
(tzn. mięso odsuwam trochę na bok w patelni i podszkliwiam cebulkę).
Dopiero teraz sól, pieprz, papryka, cumin do smaku. W oryginale jest
jeszcze parę innych rzeczy przyprawowo, ale na ogół nie daję. Można
dodać trochę mąki (bardzo trochę), aby związało.
Reszta to smażona fasola, kukurydza, avocado, pieczarki, kawałki
kiełbasy, naprawdę nawinie.
Sos chili dowolnego koloru...
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-12 07:33:21
Temat: Re: tortilla - czy ktoś wie, jak to się robi?mniam mniam, lece po mąkę, dzięki Waldek!!
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:3D2E85BA.2060302@ukbf.fu-berlin.de...
>
>
> Anna Pierzchała wrote:
>
> > Witam wszystkich,
> > poszukuję rewelacyjnie prostego przepisu na tortille, z którym każdy
amator
> > (np. ja) poradzi sobie, bo nie będzie miał innego wyjścia. Pozdrawiam i
> > czekam z niecierpliwością.
>
>
>
> widzę, że też ci się szukać nie chce. No to skopiuję, co już raz
wstukałem:
>
> a masz!
>
> następnym razem możesz wstukać coś takiego:
> http://groups.google.de/groups?q=tortilla+group:pl.r
ec.kuchnia
>
> zamiast tortilla jakieś inne słowo czego szukasz i dostaniesz co chcesz.
Bo
> o tortillas buritos i innych chili con i senza carne to już tu
> dyskutowaliśmy do oporu.
>
>
> > 1.Burritos - kruche placki tortilla nadziewane farszem przyrządzonym ze
> > smażonego mięsa, fasoli z dodatkiem ostrych przypraw (chodzi mi o
> kompletny
> > przepis łącznie z przygotowaniem placka);
> placek:
> 200g mąki kukurydzianej
> 1 łyżeczka soli
> 0.25l wody
>
> lub
> 200g mąki pszennej
> 1 łyżka stoł. smalcu
> 1 łyżeczka soli
> 0.25l wody
>
> zrobić ciasto jak makaronowe, wody po trochu, jak makaron (tylko bez
> jaj!)
> wałkować między papierem pergaminowym i piec na comal, a z braku
> powyższego, na ciężkiej patelni bez tłuszczu. Piec ok. 3min, aż będą
> lekko brązowe.
> Nadzienie to naprawdę nawinie, czyli róbta co chceta!
> Jako podstawa można wziąć mielonkę i potraktować najpierw ogniem, czyli
> dobrze podsmażyć, jak dobrze podsmażone, odlewam zbedny tłuszcz i wodę,
> jak badziewne mięsko się zlało. Do tego drobniutko pokrojoną cebulkę
> (tzn. mięso odsuwam trochę na bok w patelni i podszkliwiam cebulkę).
> Dopiero teraz sól, pieprz, papryka, cumin do smaku. W oryginale jest
> jeszcze parę innych rzeczy przyprawowo, ale na ogół nie daję. Można
> dodać trochę mąki (bardzo trochę), aby związało.
> Reszta to smażona fasola, kukurydza, avocado, pieczarki, kawałki
> kiełbasy, naprawdę nawinie.
> Sos chili dowolnego koloru...
>
> Waldek
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-12 23:18:43
Temat: Re: tortilla - czy ktoś wie, jak to się robi?
Waldemar Krzok wrote:
> Anna Pierzchała wrote:
> ......cut.......
> Reszta to smażona fasola, kukurydza, avocado, pieczarki, kawałki
> kiełbasy, naprawdę nawinie.
> Sos chili dowolnego koloru...
>
> Waldek
Waldek,sorry ze Ci sie wpycham miedzy wodke a zakaske,ale ta fasola
to chyba powinna byc odsmazana a nie smazona.Czyli wczesniej trzeba ja ugotowac
:-) co?
pozdr
marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-13 10:49:34
Temat: Re: tortilla - czy kto? wie, jak to si? robi?
>> Reszta to sma?ona fasola, kukurydza, avocado, pieczarki, kawa?ki
>> kie?basy, naprawd? nawinie.
>> Sos chili dowolnego koloru...
>
> Waldek,sorry ze Ci sie wpycham miedzy wodke a zakaske,ale ta fasola
> to chyba powinna byc odsmazana a nie smazona.Czyli wczesniej trzeba ja
> ugotowac
> :-) co?
jak kto lubi, to i na surowo można ;-)
Ale masz rację. W orygnale mexykańskim (łech, łech) nazywa się toto refried
beans, czyli odsmażane. Ja robię czasami z puszki czerwonej fasoli, którą
(fasolę, nie puszkę) odsmażam na smalcu. Refried beans są z fasoli białej
(małej).
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-16 22:48:58
Temat: Re: tortilla - czy kto? wie, jak to si? robi?>Refried beans są z fasoli białej
>(małej).
>
>Waldek
Waldek bardziej sa z fasolki pinto(mala bezowa w ciapki) a im bardziej na
poludnie Meksyku tym czesciej rowniez z czarnej fasolki.
Pozdr.Dot
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-18 18:00:33
Temat: Re: tortilla - czy kto? wie, jak to si? robi?
>>Refried beans s? z fasoli bia?ej
>>(ma?ej).
>
> Waldek bardziej sa z fasolki pinto(mala bezowa w ciapki) a im bardziej na
> poludnie Meksyku tym czesciej rowniez z czarnej fasolki.
masz rację, ale biała też podejdzie. Jak pisałem, robię to czasem z
normalnech kidney beans i też jest dobre ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |