Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.ipa
rtners.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-online.d
e!t-online.de!news.belwue.de!news.uni-stuttgart.de!news.iesy.de!troll.iesy.de!n
ewsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anna Pierzchała" <a...@f...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tortilla - czy ktoś wie, jak to się robi?
Date: Fri, 12 Jul 2002 09:33:21 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 68
Message-ID: <agm0nr$cs4$1@news.tpi.pl>
References: <aglsua$hn3$1@news.tpi.pl> <3...@u...fu-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: suid.fuchs.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1026459195 13188 212.244.172.125 (12 Jul 2002 07:33:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 12 Jul 2002 07:33:15 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:116224
Ukryj nagłówki
mniam mniam, lece po mąkę, dzięki Waldek!!
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:3D2E85BA.2060302@ukbf.fu-berlin.de...
>
>
> Anna Pierzchała wrote:
>
> > Witam wszystkich,
> > poszukuję rewelacyjnie prostego przepisu na tortille, z którym każdy
amator
> > (np. ja) poradzi sobie, bo nie będzie miał innego wyjścia. Pozdrawiam i
> > czekam z niecierpliwością.
>
>
>
> widzę, że też ci się szukać nie chce. No to skopiuję, co już raz
wstukałem:
>
> a masz!
>
> następnym razem możesz wstukać coś takiego:
> http://groups.google.de/groups?q=tortilla+group:pl.r
ec.kuchnia
>
> zamiast tortilla jakieś inne słowo czego szukasz i dostaniesz co chcesz.
Bo
> o tortillas buritos i innych chili con i senza carne to już tu
> dyskutowaliśmy do oporu.
>
>
> > 1.Burritos - kruche placki tortilla nadziewane farszem przyrządzonym ze
> > smażonego mięsa, fasoli z dodatkiem ostrych przypraw (chodzi mi o
> kompletny
> > przepis łącznie z przygotowaniem placka);
> placek:
> 200g mąki kukurydzianej
> 1 łyżeczka soli
> 0.25l wody
>
> lub
> 200g mąki pszennej
> 1 łyżka stoł. smalcu
> 1 łyżeczka soli
> 0.25l wody
>
> zrobić ciasto jak makaronowe, wody po trochu, jak makaron (tylko bez
> jaj!)
> wałkować między papierem pergaminowym i piec na comal, a z braku
> powyższego, na ciężkiej patelni bez tłuszczu. Piec ok. 3min, aż będą
> lekko brązowe.
> Nadzienie to naprawdę nawinie, czyli róbta co chceta!
> Jako podstawa można wziąć mielonkę i potraktować najpierw ogniem, czyli
> dobrze podsmażyć, jak dobrze podsmażone, odlewam zbedny tłuszcz i wodę,
> jak badziewne mięsko się zlało. Do tego drobniutko pokrojoną cebulkę
> (tzn. mięso odsuwam trochę na bok w patelni i podszkliwiam cebulkę).
> Dopiero teraz sól, pieprz, papryka, cumin do smaku. W oryginale jest
> jeszcze parę innych rzeczy przyprawowo, ale na ogół nie daję. Można
> dodać trochę mąki (bardzo trochę), aby związało.
> Reszta to smażona fasola, kukurydza, avocado, pieczarki, kawałki
> kiełbasy, naprawdę nawinie.
> Sos chili dowolnego koloru...
>
> Waldek
>
>
>
>
|