Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: olej czy oliwa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: olej czy oliwa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-09-24 21:20:18

Temat: Re: olej czy oliwa
Od: Konrad Kosmowski <k...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

*** Aggie <y...@a...pl>:

> spotkałam się z opinią, że na oliwie nie należy smażyć, tylko uzywać
> jej do sałatek, sosów - spozywać na surowo. Czy zgadzacie się z tym?
> Co jest zdrowsze smażenie na oliwie czy na oleju?

Można smażyć na oliwie tylko należy uważać z temp. (raczej niższa niż
przy oleju). Oliwa raczej jest zdrowsza od zwykłego oleju... Poza tym
bardziej szlachetna. BTW dużo jest potraw które się smaży właśnie na
oliwie (większość śródziemnomorskiej kuchni).

--
+ .-. .
Pozdrawiam, . * ) )
Konrad Kosmowski . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-09-25 19:36:30

Temat: Re: olej czy oliwa
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> szukaj wiadomości tego autora

Konrad Kosmowski napisal(a):

>Można smażyć na oliwie tylko należy uważać z temp. (raczej niższa niż
>przy oleju). Oliwa raczej jest zdrowsza od zwykłego oleju... Poza tym
>bardziej szlachetna. BTW dużo jest potraw które się smaży właśnie na
>oliwie (większość śródziemnomorskiej kuchni).

Za wyjatkiem kuchni hiszpanskiej oczywiscie.

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Every day I make the world a little bit worse."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-09-25 19:39:30

Temat: Re: olej czy oliwa
Od: Konrad Kosmowski <k...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

*** Marcin E. Hamerla <X...@x...xonet.xpl.removex>:

>> Można smażyć na oliwie tylko należy uważać z temp. (raczej niższa niż
>> przy oleju). Oliwa raczej jest zdrowsza od zwykłego oleju... Poza tym
>> bardziej szlachetna. BTW dużo jest potraw które się smaży właśnie na
>> oliwie (większość śródziemnomorskiej kuchni).

> Za wyjatkiem kuchni hiszpanskiej oczywiscie.

Tzn. tam mało potraw się smaży na oliwie? :) A jak to można policzyć?
Tzn. wydaje mi się że mięcho itd. smaży się na cięższym oleju, owoce
morza, warzywa etc. na oliwie.

--
+ .-. .
Pozdrawiam, . * ) )
Konrad Kosmowski . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-09-26 04:59:19

Temat: Re: olej czy oliwa
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> szukaj wiadomości tego autora

Konrad Kosmowski napisal(a):

>>> Można smażyć na oliwie tylko należy uważać z temp. (raczej niższa niż
>>> przy oleju). Oliwa raczej jest zdrowsza od zwykłego oleju... Poza tym
>>> bardziej szlachetna. BTW dużo jest potraw które się smaży właśnie na
>>> oliwie (większość śródziemnomorskiej kuchni).
>
>> Za wyjatkiem kuchni hiszpanskiej oczywiscie.
>
>Tzn. tam mało potraw się smaży na oliwie? :) A jak to można policzyć?

Patrzac w sklepach na pojemniki z olejem.

>Tzn. wydaje mi się że mięcho itd. smaży się na cięższym oleju, owoce
>morza, warzywa etc. na oliwie.

Nie zapominajmy o kartflach. Hiszpanie sa milosniekami smazonych
kartfoli okraszanych tluszczem.

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Every day I make the world a little bit worse."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-09-26 08:08:38

Temat: Re: olej czy oliwa
Od: Konrad Kosmowski <k...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

*** Marcin E. Hamerla <X...@x...xonet.xpl.removex>:

>>>> Można smażyć na oliwie tylko należy uważać z temp. (raczej niższa
>>>> niż przy oleju). Oliwa raczej jest zdrowsza od zwykłego oleju...
>>>> Poza tym bardziej szlachetna. BTW dużo jest potraw które się smaży
>>>> właśnie na oliwie (większość śródziemnomorskiej kuchni).

>>> Za wyjatkiem kuchni hiszpanskiej oczywiscie.

>> Tzn. tam mało potraw się smaży na oliwie? :) A jak to można policzyć?

> Patrzac w sklepach na pojemniki z olejem.

Jesteś pewien, że ilość pojemników w sklepie przekłada się na ilość
przepisów kulinarnych? :)

>> Tzn. wydaje mi się że mięcho itd. smaży się na cięższym oleju, owoce
>> morza, warzywa etc. na oliwie.

> Nie zapominajmy o kartflach. Hiszpanie sa milosniekami smazonych
> kartfoli okraszanych tluszczem.

No tak fryty itd. to wiadomo że w głębokim. Przecież nikt nie myślał
chyba w tym wątku o wlewaniu oliwy do frytkownicy?

--
+ .-. .
Pozdrawiam, . * ) )
Konrad Kosmowski . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

zazdroszcze Krakusom :)
Niezdrowe i tuczące
deren wlasciwy
Gdzie jest sok??
przepis na ciasteczka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »