| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-09-24 21:20:18
Temat: Re: olej czy oliwa*** Aggie <y...@a...pl>:
> spotkałam się z opinią, że na oliwie nie należy smażyć, tylko uzywać
> jej do sałatek, sosów - spozywać na surowo. Czy zgadzacie się z tym?
> Co jest zdrowsze smażenie na oliwie czy na oleju?
Można smażyć na oliwie tylko należy uważać z temp. (raczej niższa niż
przy oleju). Oliwa raczej jest zdrowsza od zwykłego oleju... Poza tym
bardziej szlachetna. BTW dużo jest potraw które się smaży właśnie na
oliwie (większość śródziemnomorskiej kuchni).
--
+ .-. .
Pozdrawiam, . * ) )
Konrad Kosmowski . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-09-25 19:36:30
Temat: Re: olej czy oliwaKonrad Kosmowski napisal(a):
>Można smażyć na oliwie tylko należy uważać z temp. (raczej niższa niż
>przy oleju). Oliwa raczej jest zdrowsza od zwykłego oleju... Poza tym
>bardziej szlachetna. BTW dużo jest potraw które się smaży właśnie na
>oliwie (większość śródziemnomorskiej kuchni).
Za wyjatkiem kuchni hiszpanskiej oczywiscie.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-09-25 19:39:30
Temat: Re: olej czy oliwa*** Marcin E. Hamerla <X...@x...xonet.xpl.removex>:
>> Można smażyć na oliwie tylko należy uważać z temp. (raczej niższa niż
>> przy oleju). Oliwa raczej jest zdrowsza od zwykłego oleju... Poza tym
>> bardziej szlachetna. BTW dużo jest potraw które się smaży właśnie na
>> oliwie (większość śródziemnomorskiej kuchni).
> Za wyjatkiem kuchni hiszpanskiej oczywiscie.
Tzn. tam mało potraw się smaży na oliwie? :) A jak to można policzyć?
Tzn. wydaje mi się że mięcho itd. smaży się na cięższym oleju, owoce
morza, warzywa etc. na oliwie.
--
+ .-. .
Pozdrawiam, . * ) )
Konrad Kosmowski . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-09-26 04:59:19
Temat: Re: olej czy oliwaKonrad Kosmowski napisal(a):
>>> Można smażyć na oliwie tylko należy uważać z temp. (raczej niższa niż
>>> przy oleju). Oliwa raczej jest zdrowsza od zwykłego oleju... Poza tym
>>> bardziej szlachetna. BTW dużo jest potraw które się smaży właśnie na
>>> oliwie (większość śródziemnomorskiej kuchni).
>
>> Za wyjatkiem kuchni hiszpanskiej oczywiscie.
>
>Tzn. tam mało potraw się smaży na oliwie? :) A jak to można policzyć?
Patrzac w sklepach na pojemniki z olejem.
>Tzn. wydaje mi się że mięcho itd. smaży się na cięższym oleju, owoce
>morza, warzywa etc. na oliwie.
Nie zapominajmy o kartflach. Hiszpanie sa milosniekami smazonych
kartfoli okraszanych tluszczem.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-09-26 08:08:38
Temat: Re: olej czy oliwa*** Marcin E. Hamerla <X...@x...xonet.xpl.removex>:
>>>> Można smażyć na oliwie tylko należy uważać z temp. (raczej niższa
>>>> niż przy oleju). Oliwa raczej jest zdrowsza od zwykłego oleju...
>>>> Poza tym bardziej szlachetna. BTW dużo jest potraw które się smaży
>>>> właśnie na oliwie (większość śródziemnomorskiej kuchni).
>>> Za wyjatkiem kuchni hiszpanskiej oczywiscie.
>> Tzn. tam mało potraw się smaży na oliwie? :) A jak to można policzyć?
> Patrzac w sklepach na pojemniki z olejem.
Jesteś pewien, że ilość pojemników w sklepie przekłada się na ilość
przepisów kulinarnych? :)
>> Tzn. wydaje mi się że mięcho itd. smaży się na cięższym oleju, owoce
>> morza, warzywa etc. na oliwie.
> Nie zapominajmy o kartflach. Hiszpanie sa milosniekami smazonych
> kartfoli okraszanych tluszczem.
No tak fryty itd. to wiadomo że w głębokim. Przecież nikt nie myślał
chyba w tym wątku o wlewaniu oliwy do frytkownicy?
--
+ .-. .
Pozdrawiam, . * ) )
Konrad Kosmowski . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |