« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-03-06 12:38:22
Temat: olej czy smalec?witam. Na czym smazyc potrawy na patelni na smalcu czy na oleju. Chodzi mi o
to na czym zdrowiej ponieważ stykam się z różną opinią
dziękuje i pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-03-06 14:25:01
Temat: Re: olej czy smalec?
Użytkownik "Julia" <r...@o...pl> napisał w wiadomości
news:4d73803c$0$2437$65785112@news.neostrada.pl...
> witam. Na czym smazyc potrawy na patelni na smalcu czy na oleju. Chodzi mi
> o to na czym zdrowiej ponieważ stykam się z różną opinią
> dziękuje i pozdrawiam
zdecydowanie OLIWA
P>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-03-06 20:00:23
Temat: Re: olej czy smalec?W dniu 2011-03-06 13:38, Julia pisze:
> witam. Na czym smazyc potrawy na patelni na smalcu czy na oleju. Chodzi mi o
> to na czym zdrowiej poniewa? stykam sie z ró?n? opini?
> dziekuje i pozdrawiam
Tak. Na smalcu. Na oleju. Na oliwie. Wszystko zależy od tego, co
smażysz, jak długo itd.
Rybę - na oleju. Kiełki, makaron - na oliwie. Schboszczaka - nie
wyobrażam sobie inaczej, niż na smalcu (aczkolwiek jak dobry olej, to
ujdzie).
Aha, jeszcze masło. Jajka na maśle.
pwz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-03-06 22:49:20
Temat: Re: olej czy smalec?Użytkownik Julia napisał:
> witam. Na czym smazyc potrawy na patelni na smalcu czy na oleju. Chodzi mi o
> to na czym zdrowiej ponieważ stykam się z różną opinią
> dziękuje i pozdrawiam
Tłuszcze nienasycone w trakcie obróbki termicznej ulegają silnemu
utlenieniu i tworzą naprawdę paskudne konglomeraty wielu łańcuchów
kwasów tłuszczowych połączonych mostkami tlenowymi - zdrowe to nijak nie
jest.
Tak więc do intensywnego i długiego smażenia lepszy będzie smalec (a
jeszcze lepsza frytura wołowa, najlepszy zaś olej palmowy wbrew nazwie
będący tłuszczem wyjątkowo dokładnie nasyconym i skrajnie odpornym na
utlenianie).
Oleje, oliwy najlepiej na zimno, ewentualnie do krótkich i niezbyt
gorących smażeń produktów o dużej zawartości wody (czyli żeby zaraz wodę
puściły i smażenie w krótkie duszenie zmieniły).
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-03-07 07:25:21
Temat: Re: olej czy smalec?On Sun, 6 Mar 2011 13:38:22 +0100, Julia wrote:
> witam. Na czym smazyc potrawy na patelni na smalcu czy na oleju. Chodzi mi o
> to na czym zdrowiej poniewa? stykam sie z ró?n? opini?
> dziekuje i pozdrawiam
>
Masło klarowane.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2011-03-07 09:08:48
Temat: Re: olej czy smalec?On 7 Mar, 08:25, tomjas wrote:
> On Sun, 6 Mar 2011 13:38:22 +0100, Julia wrote:
> > witam. Na czym smazyc potrawy na patelni na smalcu czy na oleju. Chodzi mi o
> > to na czym zdrowiej poniewa? stykam sie z ró?n? opini?
> > dziekuje i pozdrawiam
> Masło klarowane.
No właśnie! Prawie wszystko na nim smażę.
Ale ostatnie mnie zaskoczyło - bo zrobiłam je tak jak zawsze, a ono na
suchej patelni skwierczy, jakby była w nim woda. A zawsze wybieram to
klarowane masło o jednolitej konsystencji. Może się orientujesz, czym
to masło było "wzbogacone"? I czy Tobie też czasami się tak zdarza?
--
Pozdrawiam :)
Włada
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2011-03-07 12:48:33
Temat: Re: olej czy smalec?On Mon, 7 Mar 2011 01:08:48 -0800 (PST), JaMyszka wrote:
> On 7 Mar, 08:25, tomjas wrote:
>> On Sun, 6 Mar 2011 13:38:22 +0100, Julia wrote:
>> > witam. Na czym smazyc potrawy na patelni na smalcu czy na oleju. Chodzi mi o
>> > to na czym zdrowiej poniewa? stykam sie z ró?n? opini?
>> > dziekuje i pozdrawiam
>> Masło klarowane.
>
> No właśnie! Prawie wszystko na nim smażę.
> Ale ostatnie mnie zaskoczyło - bo zrobiłam je tak jak zawsze, a ono na
> suchej patelni skwierczy, jakby była w nim woda. A zawsze wybieram to
> klarowane masło o jednolitej konsystencji. Może się orientujesz, czym
> to masło było "wzbogacone"? I czy Tobie też czasami się tak zdarza?
>
Masło klarowane robię sam z masła extra. U mnie zawsze skwierczy bo
wrzucam je na bardzo gorącą patelnię i to jest normalne. Jesli bylaby
woda to by "strzelalo", więc chyba nei za wiele pomogę.
Pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2011-03-07 15:13:10
Temat: Re: olej czy smalec?
"tomjas" <t...@W...onet.pl> wrote in message
news:slrnin9l10.3o5.tomjas@krusty.localhost...
> On Mon, 7 Mar 2011 01:08:48 -0800 (PST), JaMyszka wrote:
>> On 7 Mar, 08:25, tomjas wrote:
>>> On Sun, 6 Mar 2011 13:38:22 +0100, Julia wrote:
>>> > witam. Na czym smazyc potrawy na patelni na smalcu czy na oleju.
>>> > Chodzi mi o
>>> > to na czym zdrowiej poniewa? stykam sie z ró?n? opini?
>>> > dziekuje i pozdrawiam
>>> Masło klarowane.
>>
>> No właśnie! Prawie wszystko na nim smażę.
>> Ale ostatnie mnie zaskoczyło - bo zrobiłam je tak jak zawsze, a ono na
>> suchej patelni skwierczy, jakby była w nim woda. A zawsze wybieram to
>> klarowane masło o jednolitej konsystencji. Może się orientujesz, czym
>> to masło było "wzbogacone"? I czy Tobie też czasami się tak zdarza?
>>
> Masło klarowane robię sam z masła extra. U mnie zawsze skwierczy bo
> wrzucam je na bardzo gorącą patelnię i to jest normalne. Jesli bylaby
> woda to by "strzelalo", więc chyba nei za wiele pomogę.
> Pozdrawiam.
Skwierczą dodatki olejowe (margaryna "wrobiona ') w mixie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2011-03-07 20:12:33
Temat: Re: olej czy smalec?Użytkownik tomjas napisał:
> On Sun, 6 Mar 2011 13:38:22 +0100, Julia wrote:
>> witam. Na czym smazyc potrawy na patelni na smalcu czy na oleju. Chodzi mi o
>> to na czym zdrowiej poniewa? stykam sie z ró?n? opini?
>> dziekuje i pozdrawiam
>>
> Masło klarowane.
Do befsztyków - jedynie. Nie musi być wcześniej klarowane, wystarczy
umieć je dobrze wygrzać (znaczy powoli aż pienić sie przestanie i
ewentualnie piane zebrać) przed wrzuceniem mięsa (choć klarowane na
mokro mniej się pali).
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2011-03-07 20:26:45
Temat: Re: olej czy smalec?W dniu 2011-03-07 08:25, tomjas pisze:
> On Sun, 6 Mar 2011 13:38:22 +0100, Julia wrote:
>> witam. Na czym smazyc potrawy na patelni na smalcu czy na oleju. Chodzi mi o
>> to na czym zdrowiej poniewa? stykam sie z ró?n? opini?
>> dziekuje i pozdrawiam
>>
> Masło klarowane.
To trzeba by było samemu klarować albo pewnie sprowadzać z zagranicy, bo
to, co sprzedają w naszych sklepach (w dodatku posługując się nieładnymi
chwytami 'markietingowymi'), to zwykły szajs.
pwz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |