Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia olej czy smalec?

Grupy

Szukaj w grupach

 

olej czy smalec?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 60


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2011-03-10 10:44:49

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Grzegorz Prędki" <"klark[USUN"@TO][malpa]transkomp.com> wrote in message
news:4d78ab15$0$2453$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2011-03-10 09:48, jagr pisze:
>> Użytkownik "Panslavista"<p...@i...pl> napisał w wiadomości
>> news:4d783b6f$0$2443$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Czysty olej palmowy. Idealny do smażenia, konsystencja od ciekłej do
>>> stałej, zapach orzechowy.
>>
>> Świetnie.
>> Tylko skąd go wziąć?
>>
>>
>
> Np. z Makro. Jest w postaci frytury w kostkach.

Albo w sklepach ze "zdrową żywnością", ale ceny !!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2011-03-10 10:48:19

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: "jagr" <j...@W...fm> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4d78aa71$0$2453$65785112@news.neostrada.pl...
>> Świetnie.
>> Tylko skąd go wziąć?
> Widziałem go dość dawno w Selgrosie.

Brak dostępu. :-(


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2011-03-10 12:47:40

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: Grzegorz Prędki <"klark[USUN"@TO][malpa]transkomp.com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-03-10 11:44, Panslavista pisze:
> "Grzegorz Prędki"<"klark[USUN"@TO][malpa]transkomp.com> wrote in message
> news:4d78ab15$0$2453$65785112@news.neostrada.pl...
>> W dniu 2011-03-10 09:48, jagr pisze:
>>> Użytkownik "Panslavista"<p...@i...pl> napisał w wiadomości
>>> news:4d783b6f$0$2443$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Czysty olej palmowy. Idealny do smażenia, konsystencja od ciekłej do
>>>> stałej, zapach orzechowy.
>>>
>>> Świetnie.
>>> Tylko skąd go wziąć?
>>>
>>>
>>
>> Np. z Makro. Jest w postaci frytury w kostkach.
>
> Albo w sklepach ze "zdrową żywnością", ale ceny !!!
>
>

W Makro za (chyba) 10kg 60zl. Przechowuje sie dobrze w chlodnym miejscu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2011-03-10 16:16:11

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik ""Dariusz K. Ładziak"" <d...@n...pl> napisał w
wiadomości news:4d77f09b$0$2443$65785112@news.neostrada.pl...
Użytkownik jagr napisał:

> Dokładnie tak.
>
> Smalec wcale nie jest tłuszczem w pełni nasyconym, jak niektórzy myślą.
> Nie mamy jednak niczego lepszego pod ręką.
> Tę fryturę, to skąd wziąć?


O margarynach to nie tylko do smażenia. Stare typy margaryn twardych
były uwodorniane (do tłuszczy nasyconych) na katalizatorze -
sproszkowanym niklu. Smacznego. Obecnie raczej się (zwłaszcza w tych
wszystkich "dietetycznych, bezcholesterolowych" smarowidłach) oleju nie
uwodarnia - prościej dodać gumy ksantanowej czy innego plastiku żeby
nabrało konsystencji bardziej stałej. Znów - smacznego.

-----------

No dobrze, ale ten nikiel jest właśnie katalizatorem,
a więc nie reagentem. Nie wchodzi w reakcję ze składnikami.

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2011-03-10 18:51:31

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ilatgl$bff$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik ""Dariusz K. Ładziak"" <d...@n...pl> napisał w
> wiadomości news:4d77f09b$0$2443$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik jagr napisał:
>
>> Dokładnie tak.
>>
>> Smalec wcale nie jest tłuszczem w pełni nasyconym, jak niektórzy myślą.
>> Nie mamy jednak niczego lepszego pod ręką.
>> Tę fryturę, to skąd wziąć?
>
>
> O margarynach to nie tylko do smażenia. Stare typy margaryn twardych
> były uwodorniane (do tłuszczy nasyconych) na katalizatorze -
> sproszkowanym niklu. Smacznego. Obecnie raczej się (zwłaszcza w tych
> wszystkich "dietetycznych, bezcholesterolowych" smarowidłach) oleju nie
> uwodarnia - prościej dodać gumy ksantanowej czy innego plastiku żeby
> nabrało konsystencji bardziej stałej. Znów - smacznego.
>
> -----------
>
> No dobrze, ale ten nikiel jest właśnie katalizatorem,
> a więc nie reagentem. Nie wchodzi w reakcję ze składnikami.
>
> Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2011-03-10 18:52:23

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


>...Obecnie raczej się (zwłaszcza w tych
> wszystkich "dietetycznych, bezcholesterolowych" smarowidłach) oleju nie
> uwodarnia - prościej dodać gumy ksantanowej czy innego plastiku żeby
> nabrało konsystencji bardziej stałej. ..

Co to jest guma ksantanowa?

--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2011-03-10 18:54:42

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

>> Czysty olej palmowy. Idealny do smażenia, konsystencja od ciekłej do
>> stałej, zapach orzechowy.
>
> Świetnie.
> Tylko skąd go wziąć?
To głuwny składnik wielu, zdaje się lepszyh, margaryn
stąd moje pytanie nieco wyżej.

--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2011-03-11 11:55:28

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: Maseł <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-03-10 19:52, Stokrotka pisze:
> Co to jest guma ksantanowa?

http://www.google.com/search?q=guma+ksantanowa

Pozdro

Maseł

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2011-03-11 22:01:36

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: "Przemyslaw Salata" <p...@P...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Grzegorz Prędki" <"klark[USUN"@TO][malpa]transkomp.com> napisał w
wiadomości news:4d78c86b$0$2436$65785112@news.neostrada.pl...


>>>>> Czysty olej palmowy. Idealny do smażenia, konsystencja od ciekłej do
>>>>> stałej, zapach orzechowy.

>>> Np. z Makro. Jest w postaci frytury w kostkach.
> W Makro za (chyba) 10kg 60zl. Przechowuje sie dobrze w chlodnym miejscu.

ok, ale czy taki utwardzony olej palmowy nie zawiera tluszczy trans? Bo wtedy z
deszczu pod rynne.

A co powiecie na Plante - tluszcz roslinny do smazenia, 100g zawiera 100g
tluszczy, w tym 59g nasyconych. Zapewne reszta to nienasycone, ale czy jedno-
czy wielo- juz nie napisali.

--
pozdr Z.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2011-03-12 21:04:32

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: Paweł Więcek <c...@v...net> szukaj wiadomości tego autora

Thus wrote "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl>:
> No dobrze, ale ten nikiel jest właśnie katalizatorem,
> a więc nie reagentem. Nie wchodzi w reakcję ze składnikami.

Wchodzić nie wchodzi, ale śladowe ilości w margarynie zostają.

Paweł

--
(___) | Pawel Wiecek ------ Coven / Svart ------ http://www.coven.vmh.net/ |
< o o > | <c...@v...net> GPG/PGP info in headers GSM: +48603240006 |
\ ^ / | * * A black cat crossing your path signifies that * * |
(") | * * the animal is going somewhere. -- Groucho Marx |

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ikselko, pamiętasz?
Smaki i zapachy Wołynia
Robot kuchenny?
zamarzniete piwo
Pytanie do technologa(ow) zywnosci

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »