« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-07-22 14:08:33
Temat: oliwa z oliwek lightWitam,
czy ktoś z Was używał oliwy z liwek light? Chodzi mi oto, czy są jakieś
różnice w smaku, czy dobrze się na niej smaży? Pozdrówka, Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-07-22 14:30:28
Temat: Re: oliwa z oliwek lightDnia Fri, 22 Jul 2005 16:08:33 +0200, Waćpanna lub Waćpan *klimek*, w
wiadomości news:<news:dbqul1$m8t$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:
> Witam,
> czy ktoś z Was używał oliwy z liwek light? Chodzi mi oto, czy są jakieś
> różnice w smaku, czy dobrze się na niej smaży? Pozdrówka, Kasia
Używałam, bodajże Goya, czy coś takiego. W smaku mimo wszystko wolę zwykłe
oliwy, ta była taka trochę hmmm "bezpłciowa". Ale to tylko IMO.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-07-22 15:04:31
Temat: Re: oliwa z oliwek lightklimek wrote:
>Witam,
>czy ktoś z Was używał oliwy z liwek light? Chodzi mi oto, czy są jakieś
>różnice w smaku, czy dobrze się na niej smaży? Pozdrówka, Kasia
>
>
No to tak: STRASZNIE lubie wszystko, co slodkie i uzywam w zwiazku z tym
syropow roznistych jako dodatku do wody mineralej. Poniewaz postanowilam
schudnac, kupilam syrop light, po czym przeczytalam instrukcje obslugi.
Na zwyklym pisza, zeby rozcienczac w stosunku 1:7, na light 1:11... No
tak, najbardziej light byloby nie uzywac syropu wogle... Dosc czesto
zdaza sie, ze tzw. produkty light s dokladnie tymi samymi, co normalne,
tylko... w mniejszym opakowaniu. I pisza na nim: "30% KALORII MNIEJ !!!"
i chca cene 30% wyzsza.
Jak juz chcesz sie odchudzac, to lepiej mniej jedz i uprawiaj sport
zamiast jesc jakies obrzydliwe substytuty nafaszerowane chemia. A do
smazenia sa inne oleje, znacznie lepsze, bo zaczynaja sie przypalac w
znacznie wyzszej temperaturze, niz oliwa z oliwek.
Kot
--
Włochy i Paryż - przewodniki turystyczne do wyboru. Tylko z lipcowym numerem
miesięcznika Auto+.
http://www.a-plus.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-07-22 16:19:02
Temat: Re: oliwa z oliwek lightHej,
nie, nie odchudzam się. Ta oliwa to jedna z rad mojego lekarza.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-07-22 16:51:05
Temat: Re: oliwa z oliwek lightklimek wrote:
>Hej,
>nie, nie odchudzam się. Ta oliwa to jedna z rad mojego lekarza.
>
>
>
>
A na co ta rada? Znaczy - na co ma pomagac oliwa light? Przeciez
normalna oliwa jest bardzo zdrowa...
Kot, co bardzo chcialby wiedziec na czym polega lightowosc tejze oliwy.
Ma w sobie mniej tluszczu ???
--
Włochy i Paryż - przewodniki turystyczne do wyboru. Tylko z lipcowym numerem
miesięcznika Auto+.
http://www.a-plus.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-07-22 17:47:40
Temat: Re: oliwa z oliwek light>Kot, co bardzo chcialby wiedziec na czym polega lightowosc tejze
> oliwy.
> Ma w sobie mniej tluszczu ???
>
Jacenty mówi:
Lightowatość polega na pierwszym tłoczeniu minus cholesterol i minus
nienasycone kwasy tłuszczowe. A jak interesi bliżej to bite luknąć
http://serwis-restauratorski.gastrona.pl/art/article
_4104.php
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-07-22 18:11:25
Temat: Re: oliwa z oliwek lightjacenty wrote:
>>Kot, co bardzo chcialby wiedziec na czym polega lightowosc tejze
>>oliwy.
>>Ma w sobie mniej tluszczu ???
>>
>>
>>
> Jacenty mówi:
>Lightowatość polega na pierwszym tłoczeniu minus cholesterol i minus
>nienasycone kwasy tłuszczowe. A jak interesi bliżej to bite luknąć
>http://serwis-restauratorski.gastrona.pl/art/articl
e_4104.php
>
>
>
>
>
Nie wiem co masz do nienasyconych kwasow tluszczowych, a poza tym tam
pisza o oliwie z oliwek extra vergine, a nie o oliwie light. No wiec co
z ta light?
Kot
--
Włochy i Paryż - przewodniki turystyczne do wyboru. Tylko z lipcowym numerem
miesięcznika Auto+.
http://www.a-plus.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-07-22 18:31:26
Temat: Re: oliwa z oliwek lightKot wrote:
> jacenty wrote:
>
Nie wiem co masz do nienasyconych kwasow tluszczowych, a poza tym tam
> pisza o oliwie z oliwek extra vergine, a nie o oliwie light. No wiec
> co
> z ta light?
>
> Kot
>
>> Jacenty wrote
Pewnie ta lightowatość polega na tym samym co w Cola Light(nie kurcze tam
chyba chodzi o cukier) No w każdym razie mur beton biega tu o zawartość
nasyconych kwasów tłuszczowych. Informacja pochodzi z wykształconego w
kierunku gastronomicznym szwagra( nie mylić z rodziną).
Mam wielką nadzieję (choć płonną) że zaspokoiłem nienasycony apetyt na
wiedzę Kot(a).
Pzdr
PS Ja tylko udaję że się znam Mam dobrych i szybkich konsultantów.
> --
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-07-22 19:21:48
Temat: Re: oliwa z oliwek lightjacenty wrote:
>
>Pewnie ta lightowatość polega na tym samym co w Cola Light(nie kurcze tam
>chyba chodzi o cukier) No w każdym razie mur beton biega tu o zawartość
>nasyconych kwasów tłuszczowych. Informacja pochodzi z wykształconego w
>kierunku gastronomicznym szwagra( nie mylić z rodziną).
> Mam wielką nadzieję (choć płonną) że zaspokoiłem nienasycony apetyt na
>wiedzę Kot(a).
>Pzdr
>PS Ja tylko udaję że się znam Mam dobrych i szybkich konsultantów.
>
>
Istotnie, nadzieja plonna ;)
Kot, co nadal nie wierzy w zadne lajty
--
Włochy i Paryż - przewodniki turystyczne do wyboru. Tylko z lipcowym numerem
miesięcznika Auto+.
http://www.a-plus.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-07-22 20:15:00
Temat: Re: oliwa z oliwek light>>
>>
> Istotnie, nadzieja plonna ;)
>
> Kot, co nadal nie wierzy w zadne lajty
>
> --
wrote Kot(a) Jacenta
Ja też nie wierze, ale jak kto pyta to grzecznie odpowiadam. Nie ma to jak
swojski smalec ze skwarkami i cebulą. Do kaszanki jak ulał. A swoją drogą
czy ktoś próbował kaszankę na oliwie( niekoniecznie light)? Brrr
Pzdr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |