« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-07-22 09:09:01
Temat: jak przygotować i smażyć udka z kurczaka na grillu ?Witam, poradźcie mi proszę w jaki sposób najlepiej przygotować do smażenia
na grillu udka? Chodzi mi o to czy podpiekacie lub podgotowujecie je
wcześniej np. w piekarniku czy surowe dajecie na grilla? Chodzi mi o to żeby
były dobrze upieczone a nie surowe. Znajoma mi mówiła, że ona miesza olej z
przyprawami i macza w tym udka kilka godzin a później daje na grilla bez
podgrzewania wcześniejszego. Poproszę o wszelkie sugestie również jak to
smażyć na grillu czy w folii czy bez i jak długo bo zupełny "laikonik" ze
mnie :)
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-07-22 09:23:04
Temat: Re: jak przygotować i smażyć udka z kurczaka na grillu ?
Użytkownik "Roj" <r...@k...pl[wytnij_to]> napisał w wiadomości
news:dbqd3d$p3q$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam, poradźcie mi proszę w jaki sposób najlepiej przygotować do smażenia
> na grillu udka? Chodzi mi o to czy podpiekacie lub podgotowujecie je
> wcześniej np. w piekarniku czy surowe dajecie na grilla? Chodzi mi o to
żeby
> były dobrze upieczone a nie surowe. Znajoma mi mówiła, że ona miesza olej
z
> przyprawami i macza w tym udka kilka godzin a później daje na grilla bez
> podgrzewania wcześniejszego. Poproszę o wszelkie sugestie również jak to
> smażyć na grillu czy w folii czy bez i jak długo bo zupełny "laikonik" ze
> mnie :)
>
> Pozdrawiam
>
> wrote Roj
Zerknij na posta Z cylku uczę się gotować tam coś znakdziesz dla siebie
Pzdr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-07-22 10:15:55
Temat: Re: jak przygotować i smażyć udka z kurczaka na grillu ?Witam.
tak właśnie jak piszesz, w marynate przyprawy wg uznania i smaku na pare
godzin, i smaż bezposrednio na ruszcie, ale cały czas kontroluj temp., miej
wodę w butelce, i smaruj pedzelkiem pozostałą marynata, mi zawsze wychodzą
mieciutkie ups.... miękkie, a jak nie mogżemy podołac zjeść wszystko naraz
to kłade na tacke aluminową podlewam oliwą i wodą i lekko sie podgrzewają.
--
Maciek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-07-22 17:03:23
Temat: Re: jak przygotować i smażyć udka z kurczaka na grillu ?
Le vendredi 22 juillet 2005 ŕ 11:09:01, dans <dbqd3d$p3q$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Witam, poradźcie mi proszę w jaki sposób najlepiej przygotować do smażenia
> na grillu udka? Chodzi mi o to czy podpiekacie lub podgotowujecie je
> wcześniej np. w piekarniku czy surowe dajecie na grilla? Chodzi mi o to żeby
> były dobrze upieczone a nie surowe.
Wiesz, ja zawsze sadzilam ze grill sluzy do obrobki terůicznej (zwanej
gotowaniem w szeroko pojetym zasiegu)
> Znajoma mi mówiła, że ona miesza olej z
> przyprawami i macza w tym udka kilka godzin a później daje na grilla bez
> podgrzewania wcześniejszego. Poproszę o wszelkie sugestie również jak to
> smażyć na grillu czy w folii czy bez i jak długo bo zupełny "laikonik" ze
> mnie :)
Twoja znajoma marynuje dla aromatu. Opiekanie czegos co ma isc na gril
jest absurdalne, grill sluzy do opiekania wlasnie...
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-07-23 10:20:39
Temat: Re: jak przygotować i smażyć udka z kurczaka na grillu ?On Fri, 22 Jul 2005 19:03:23 +0200, "Ewa (siostra Ani) N."
<n...@y...com> wrote:
>
>Le vendredi 22 juillet 2005 ŕ 11:09:01, dans <dbqd3d$p3q$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
>
>> Witam, poradźcie mi proszę w jaki sposób najlepiej przygotować do smażenia
>> na grillu udka? Chodzi mi o to czy podpiekacie lub podgotowujecie je
>> wcześniej np. w piekarniku czy surowe dajecie na grilla? Chodzi mi o to żeby
>> były dobrze upieczone a nie surowe.
>
>Wiesz, ja zawsze sadzilam ze grill sluzy do obrobki terůicznej (zwanej
>gotowaniem w szeroko pojetym zasiegu)
>
>
>
>Ewcia
Ale to moze byc tak, jak z taka jedna ryba (nie, nie sledz), co
ja na grillu niby przygotowywalam...obrobka termiczna byla, ze ho
ho ho - ryba po wierzchu zweglona niejako, a w srodku
surowa....przyrzadem do obrobki termicznej tez trzeba umiec sie
poslugiwac...a raz jednej malej dziewczynce bez zebow (jej mama w
czasie ciazy zdaje sie niewlasciwie rzeczy jadla - do nabialu np
miala maly dostep) dalam swietne zeberka z grilla....nie dala im
rady...wspolny pies mial swietne miesne zeberka na kolacje (rozne
przepisy na barbecue ribs podaja, zeby zeberka najpierw
obgotowac...)
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-07-23 11:15:34
Temat: Re: jak przygotować i smażyć udka z kurczaka na grillu ?
Le samedi 23 juillet 2005 ŕ 12:20:39, dans
<n...@4...com> vous écriviez :
> Ale to moze byc tak, jak z taka jedna ryba (nie, nie sledz), co
> ja na grillu niby przygotowywalam...obrobka termiczna byla, ze ho
> ho ho - ryba po wierzchu zweglona niejako, a w srodku
> surowa....
To wczesniejsze podpieczenie by pewnie jeszcze pogorszylo sytuacje...
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-07-24 07:09:05
Temat: Re: jak przygotować i smażyć udka z kurczaka na grillu ?On Sat, 23 Jul 2005 13:15:34 +0200, "Ewa (siostra Ani) N."
<n...@y...com> wrote:
>
>Le samedi 23 juillet 2005 ŕ 12:20:39, dans
<n...@4...com> vous écriviez :
>
>
>> Ale to moze byc tak, jak z taka jedna ryba (nie, nie sledz), co
>> ja na grillu niby przygotowywalam...obrobka termiczna byla, ze ho
>> ho ho - ryba po wierzchu zweglona niejako, a w srodku
>> surowa....
>
>To wczesniejsze podpieczenie by pewnie jeszcze pogorszylo sytuacje...
>
>
>Ewcia
Czy ja wiem...przynajmniej z tego podpieczenia nie bylaby
calkiem surowa :PPP
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-07-25 21:24:43
Temat: Re: jak przygotowaae i sma?yae udka z kurczaka na grillu ?Krysia Thompson pisze:
> On Sat, 23 Jul 2005 13:15:34 +0200, "Ewa (siostra Ani) N."
> <n...@y...com> wrote:
>
>
>>Le samedi 23 juillet 2005 ŕ 12:20:39, dans
<n...@4...com> vous écriviez :
>>
>>
>>
>>>Ale to moze byc tak, jak z taka jedna ryba (nie, nie sledz), co
>>>ja na grillu niby przygotowywalam...obrobka termiczna byla, ze ho
>>>ho ho - ryba po wierzchu zweglona niejako, a w srodku
>>>surowa....
>>
>>To wczesniejsze podpieczenie by pewnie jeszcze pogorszylo sytuacje...
>>
>>
>>Ewcia
>
>
>
> Czy ja wiem...przynajmniej z tego podpieczenia nie bylaby
> calkiem surowa :PPP
>
> Pierz
> K.T. - starannie opakowana
Kurczęce nóżki - udka czy podudka - są bardzo smaczne, bo to ciemne
mięso, na grill idealne, ale trzeba pilnować, żeby nie spalić. Jeśli
mięso z kością, to trzeba piec specjalnie ostrożnie, nigdy nie
bezpośrednio nad ogniem - czasem i 45-60 minut.
To jest najbardziej luźny przepis u Mr Grilla: przyprawy, jakie chcesz,
bo istotna technka.
http://mrgrill.pl/r-109-kup.php
A jak masz trochę czasu i ochotę na eksperymenty azjatyckie, to skosztuj
mięso kurczaka, już bez kości i skóry - marynowane w jogurcie -
inspiracja indyjska:
http://mrgrill.pl/r-112-tdr.php
Pozdr., Zb.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-07-27 09:22:28
Temat: Re: jak przygotować i smażyć udka z kurczaka na grillu ?
> Witam, poradźcie mi proszę w jaki sposób najlepiej przygotować do smażenia
> na grillu udka?
>
> Pozdrawiam
>
> Zajrzyj Tu www.grillowanie.wp.pl
Pzdr Jacenta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-07-30 11:30:34
Temat: Re: jak przygotować i smażyć udka z kurczaka na grillu ?
> Użytkownik "Roj" <r...@k...pl[wytnij_to]> napisał w wiadomości
> news:dbqd3d$p3q$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Witam, poradźcie mi proszę w jaki sposób najlepiej przygotować do
>> smażenia
>> na grillu udka? Chodzi mi o to czy podpiekacie lub podgotowujecie je
>> wcześniej np. w piekarniku czy surowe dajecie na grilla? Chodzi mi o to
> żeby
>> były dobrze upieczone a nie surowe. Znajoma mi mówiła, że ona miesza olej
> z
>> przyprawami i macza w tym udka kilka godzin a później daje na grilla bez
>> podgrzewania wcześniejszego. Poproszę o wszelkie sugestie również jak to
>> smażyć na grillu czy w folii czy bez i jak długo bo zupełny "laikonik" ze
>> mnie :)
Hm.
A jak się smaży na grillu? Patelnie wygodniej przecie stawiać na palniku
albo wprost na ognisku, na kamieniach. I nie polecam smażenia w folii, szlag
trafia efekt, nie ma chrupiącej usmażonej skórki.
Co do pieczenia na ruszcie, mam większe doświadczenie. Przyprawić, jak się
lubi i położyć nad dużą ilością wypalonego żaru (z drzew owocowych np.)
Niech się powoli i długo piecze. Oczywiście - odwrócić i dopiec z dwóch
stron długo i dokładnie.
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |