Data: 2002-02-08 19:04:23
Temat: Re: optymalni a co jutro z pączkiem???
Od: "Krystyna *Opty*" <k...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:a40d7t$rmp$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Krystyna *Opty*" <k...@v...pl> napisał w wiadomości
> news:a3thaq$po1$1@news.onet.pl...
> >
> > Ale są faworki optymalne : )
> >
> > B 8,1 g T 58 g W 16,3 g
> > 1 : 7,1 : 2
> > kaloryczność 100 g - 639 Kcal
> > gotowej potrawy - 45 dag
Z 7 łyżek mąki (10 dag), 8 żółtek (16 dag) i łyżki spirytusu (15 ml)
zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dodać jeszcze 1 lub 2 żółtka. Długo
wyrabiać, aż stanie się gładkie i lśniące. Odciąć połowę ciasta (resztę
przykryć, aby nie wysychało) i rozwałkować na b. cienki placek, kroić na
paski. Pośrodku każdego zrobić podłużne nacięcie i przewinąć jeden koniec.
Na głębokiej patelni rozgrzać 2 kostki smalcu, smazyć na złoty kolor.
Faworków nie obsypujemy cukrem pudrem.
|