Data: 2002-02-08 21:51:16
Temat: Re: optymalni a co jutro z pączkiem???
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Krystyna *Opty*" <k...@v...pl> napisał w wiadomości
news:a417ia$7mu$1@news.onet.pl...
>
> Z 7 łyżek mąki (10 dag), 8 żółtek (16 dag) i łyżki spirytusu (15 ml)
> zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dodać jeszcze 1 lub 2 żółtka.
Długo
> wyrabiać, aż stanie się gładkie i lśniące. Odciąć połowę ciasta (resztę
> przykryć, aby nie wysychało) i rozwałkować na b. cienki placek, kroić na
> paski. Pośrodku każdego zrobić podłużne nacięcie i przewinąć jeden koniec.
> Na głębokiej patelni rozgrzać 2 kostki smalcu, smazyć na złoty kolor.
> Faworków nie obsypujemy cukrem pudrem.
>
e to ja już wolę zjeść je na deser do bigosu, a posypane cukrem pudrem...
minimalnie...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|