Data: 2004-11-14 09:38:08
Temat: Re: owoce z nalewek
Od: s...@s...pl (Tadeusz Smal)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "rowery.jednoslad.pl" <r...@j...pl>
> Superancko!!
> A po jakim czasie zrobiles testen nalewki ? :P
hehe
juz pod dwu dniach dobralem sie do pierwszych sliwek ...
:)))))
> I po jakim czasie zlewacz naleweczke i odzielasz sliwki?
:)
wczoraj bylo dwa tygodnie
ale wcale nie twierdze
ze to w jakis sposb najbardziej optymalny termin
:)
dostalem wczoraj kilka ladnych butelek
i doszedlem do wnosku
ze jeszcze ladniej beda wygladaly napelnione
:)
no i ze przyda sie tez kolejna naleweczka w barku
:)
> Czy mozna zrobic ta naleweczke w duzym 5litrowym sloju?
> Czy lepiej maly gasiorek?
:)
mysle
ze to bez znaczenia
moze byc to i to a te 5 l gasiarki sa bardzo ladne
i praktyczne przez te swoje ucho
:)
> Czy w czasie "tworzenia sie" nalewki powstaja jakies gazy
> tak jak przy fermentacji alkoholowej?
:)
zasadniczo to nie wiem
z jednej strony tam gdzie cukier
sok i plusowe temperatury
powinna jakas fermentacja zachodzic
a z drugiej strony w takiej naleweczce jest juz od razu duze stezenie
alkoholu
ktore blokuje fermentacje
:)
ja robie nalewki w taki duzych slojach
ktore z wierzchu przykrywam folia
nawet bez gumki
bo folia ta ma wlasciwosc "przyklejania" sie do gladkich powierzchni
:)
> Pozdrawiam
> glodny wiedzy;)
:)
z pozdrowieniami i usmiechami
_hehehe
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
|