Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia [p]deser Pawłowej

Grupy

Szukaj w grupach

 

[p]deser Pawłowej

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 22


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-07-10 08:39:21

Temat: Re: [p]deser Pawłowej
Od: Lia <i...@p...org> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2006-07-10 10:37:01 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *czeremcha* skreślił te oto słowa:

> Nie jestem przekonana, czy właśnie po to...

Nie wiem, musicie z Nigella to sobie wyjaśnic ;>

> Czy ciągnięcie się bezy to jest cecha pożądana?...

Dla mnie tak. Po dobrze wysuszonych bezach boli mnie głowa, tak samo jak po
kruchych krówkach :[


--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org

Nie obrażaj krokodyla, zanim nie znajdziesz się na drugim
brzegu rzeki /przysłowie afrykańskie/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-07-10 08:42:09

Temat: Re: [p]deser Pawłowej
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e8t0am$8vk$1@opal.icpnet.pl...

>> Tylko zastanawia mnie, jak ona tej czekolady dodała, że jej beza nie
>> siadła?
>
> Mi sie wydaje, ze troche siadla. Wierzch byl suchy i przypieczony, a
> srodek zapadniety i zdecydowanie ciemniejszy.

No trochę to żaden problem. Mnie beza z czekolada najpierw trochę urosła a
potem padła i był taki cieniutki półtora cm placek, wilgotny w środku.
A u Nigelli ona była wyrośnięta z piękną grubą popękaną skorupką.
Załapałam się od momentu jak juz miała ubite białka z kakao i tylko
czekolady do nich sypnęła i upiekła toto.
Może jakoś inaczej w ogóle ją robiła?


--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
... a tych pieprzonych materialistów rozstrzelamy.
... i zabierzemy ich pieniądze.
/// /// z cyklu: nieopatrzne wyznania idealisty \\\ \\\

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-07-10 08:45:45

Temat: Re: [p]deser Pawłowej
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Bluemoonlavender" <n...@b...com> napisał w
wiadomości news:1152511045.478184.100610@p79g2000cwp.googlegrou
ps.com...

> Moje bezy nie siadaja, bo 1/3 cukru
>rezerwuje na koniec, juz po miksowaniu, i dopiero wtenczas mieszam ten
>cukier z masa bialkowa juz bez ubijania. Taki wmieszany cukier stanowi
>strukture bezy w czasie pieczenia.

O. To następnym razem sprubuję też tak z tym cukrem zrobić.
Zawsze ubijałam białka ać cały cukier się rozpuścił.
dzięki. :-)

>Ja pieke w 140C/280F przez godzine, otwieram piec zeby wypuscic wilgoc,
>zamykam i po chwili wylaczam, zostawiajac bezy w zamknietym piecu az do
>wystygniecia.

Jeszcze raz. Pieczesz przy zamkniętym, otwierasz na chwilę juz po
upieczeniu, zamykasz i dosuszasz w wolno stygnącym piekarniku?
Bez termoobiegu w ogóle?


--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
... a tych pieprzonych materialistów rozstrzelamy.
... i zabierzemy ich pieniądze.
/// /// z cyklu: nieopatrzne wyznania idealisty \\\ \\\

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-07-10 08:47:16

Temat: Re: [p]deser Pawłowej
Od: "czeremcha " <c...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Lia <i...@p...org> napisał(a):

> > Nie jestem przekonana, czy właśnie po to...

> Nie wiem, musicie z Nigella to sobie wyjaśnic ;>
>
A czy to był na pewno jej komentarz?

> > Czy ciągnięcie się bezy to jest cecha pożądana?...
>
> Dla mnie tak. Po dobrze wysuszonych bezach boli mnie głowa, tak samo jak po
> kruchych krówkach :[

Wyobrażasz sobie Pawłową jedzącą z niezwykłą elegancją, jak na tancerkę
przystało, ciągnącą się bezę? ;-)

Ania


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-07-10 08:50:39

Temat: Re: [p]deser Pawłowej
Od: Lia <i...@p...org> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2006-07-10 10:47:16 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *czeremcha* skreślił te oto słowa:


>> Nie wiem, musicie z Nigella to sobie wyjaśnic ;>
>>
> A czy to był na pewno jej komentarz?

Tak.
Sprawdzłam własnie w Łebkowskim - u niego sie dodaje ocet lub sok z
cytryny, ale nie ma komentarza w jakim celu.

>
>>> Czy ciągnięcie się bezy to jest cecha pożądana?...
>>
>> Dla mnie tak. Po dobrze wysuszonych bezach boli mnie głowa, tak samo jak po
>> kruchych krówkach :[
>
> Wyobrażasz sobie Pawłową jedzącą z niezwykłą elegancją, jak na tancerkę
> przystało, ciągnącą się bezę? ;-)

Tak :P To na pewno bardzo seksownie by wyglądało ;)


--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org

Nie obrażaj krokodyla, zanim nie znajdziesz się na drugim
brzegu rzeki /przysłowie afrykańskie/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-07-10 08:57:24

Temat: Re: [p]deser Pawłowej
Od: "czeremcha " <c...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Lia <i...@p...org> napisał(a):

> > A czy to był na pewno jej komentarz?

> Tak.
> Sprawdzłam własnie w Łebkowskim - u niego sie dodaje ocet lub sok z
> cytryny, ale nie ma komentarza w jakim celu.

Trafił swój na swego :-)))))) /Myślę o mnie i o tobie/. Też pognałam do
swoich książek - w tej, z której najczęściej korzystam przy pieczeniu
ciast /Koestlich backen fuer alle Gelegenheiten/ napisano w zasadach
ogólnych: "Zur Stabilisierung und auch zur Geschmackverbesserung kann man
noch einige Trofpen Zitronensaft zugeben".

> > Wyobrażasz sobie Pawłową jedzącą z niezwykłą elegancją, jak na tancerkę
> > przystało, ciągnącą się bezę? ;-)

> Tak :P To na pewno bardzo seksownie by wyglądało ;)

Pewnie tak...

A teraz uciekam do pracy, bo jeszcze muszę obejść parę miejsc. Poczytam po
powrocie, jeśli coś odpiszesz!

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-07-10 11:35:53

Temat: Re: [p]deser Pawłowej
Od: Tatiana <y...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 10 Jul 2006 09:25:12 +0200, Waćpanna lub waćpan o'kurka, w
wiadomości <news:e8svde$i8k$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:

> 25 lat to ładny kawał czasu...

A Ty się dżudżu kochane znowu mylisz w mojej metryce :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana,
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2006-07-10 13:55:34

Temat: Re: [p]deser Pawłowej
Od: "o'kurka" <o...@x...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Tatiana" <y...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ff2wf0lo4yrq.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Mon, 10 Jul 2006 09:25:12 +0200, Waćpanna lub waćpan o'kurka, w
> wiadomości <news:e8svde$i8k$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
>
>> 25 lat to ładny kawał czasu...
>
> A Ty się dżudżu kochane znowu mylisz w mojej metryce :)

Warto się pomylić dla tego "kochane"...

o'kura

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2006-07-10 15:43:28

Temat: Re: [p]deser Pawłowej
Od: "R.i.P." <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Sowa wrote:
> To co ja tam pisałam? że nie lubię bez?
> Łżyłam w żywe oczy. ;)))
>
>
> To znaczy dalej nie lubię, ale w tym jednym, jedynym przypadku padłam z
> zachwytu i jadłam na leżaco:
>
> DESER PAWŁOWEJ w wersji ciemnej.
> (przepis jest robiony na oko, bo nie zdążyłam na Nigellę i juz tylko
> widziałam jak go pożerała, zlepiany z różnych innych i wymaga dopracowania.
> Wszelkie uwagi na temat wyrobu owej cholernej bezy mile widziane)
>
[ciach(o)]
Taka Pavlova
http://www.nigella.com/recipes/recipe.asp?article=21
0 ?

Pozdrawiam.
J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2006-07-10 15:54:54

Temat: Re: [p]deser Pawłowej
Od: "Bluemoonlavender" <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora


> Jeszcze raz. Pieczesz przy zamkniętym, otwierasz na chwilę juz po
> upieczeniu, zamykasz i dosuszasz w wolno stygnącym piekarniku?
> Bez termoobiegu w ogóle?
> Edyta Czyż
> >>Sowa<

Tak wlasnie jak piszesz, nie mam termoobiegu, wiec tak dosuszam w
zamknietym piecu.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kalafior
Szybkowar - help
sałatka "na jutro"
LODY-PRZEPIS
SALATKI

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »