| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-07-08 22:45:04
Temat: Szybkowar - helpWitam,
Dostało mi się w prezencie takie urządzonko - jednak instrukcję obsługi do
niego pisał jakiś analfabeta - tak więc mam kilka pytań do grupowiczów.
W instrukcji jest napisane ze czas gotowania zaczyna się do momentu
puszczenia pary przez zaworek - u mnie w 6 litrowym garnku przy palniku na
maksa para zaczela leciec po 20 minutach (ze stoperem mierzone) - czy to
jest normalne - wtedy gotowanie kalafiora powinno trwac około 23-25 minut -
ale po 23 byl juz rozgotowany lekko (ale smaczny).
Ile powinno trwac rozgrzewanie tej maszyny - bo wydaje mi się ze 20 minut to
bardzo dlugo?
Czy slusznie uwazam, że jak cisnienie się juz powiekszy i zaczyna para
wylatywac przez zawor - to ogien mozna zmniejszyc do minimum?
Pozdrawiam
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-07-09 07:37:36
Temat: Re: Szybkowar - helpJarek <n...@m...takowego> napisał(a):
>- u mnie w 6 litrowym garnku przy palniku na
> maksa para zaczela leciec po 20 minutach (ze stoperem mierzone)
> Ile powinno trwac rozgrzewanie tej maszyny - bo wydaje mi się ze 20 minut
> to bardzo dlugo?
Zależy, ile dałeś wody - wystarczy na wysokośc 8-10 cm /razem z włożonym do
niej kalafiorem/. Poza tym, nauczysz się gotować bez zegarka - po zapachu
pary poznasz, czy ugotowane. :-)
Poza tym - można spuścić parę, podziabać widelcem, a potem znów zamknąć
szybkowar i dogotować.
> Czy slusznie uwazam, że jak cisnienie się juz powiekszy i zaczyna para
> wylatywac przez zawor - to ogien mozna zmniejszyc do minimum?
Słusznie. Nawet należy. W przypadku produktów krótko gotowanych - można
nawet zdjąć z ognia.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-07-09 08:10:22
Temat: Re: Szybkowar - helpUżytkownik "Jarek" <n...@m...takowego> napisał w wiadomości
> W instrukcji jest napisane ze czas gotowania zaczyna się do momentu
> puszczenia pary przez zaworek - u mnie w 6 litrowym garnku przy palniku na
> maksa para zaczela leciec po 20 minutach (ze stoperem mierzone) - czy to
> jest normalne - wtedy gotowanie kalafiora powinno trwac około 23-25
> minut - ale po 23 byl juz rozgotowany lekko (ale smaczny).
>
> Ile powinno trwac rozgrzewanie tej maszyny - bo wydaje mi się ze 20 minut
> to bardzo dlugo?
To jak to jest z szybkowarami??? Gotuja szybko czy nie?
Osobiscie nie posiadam, ale sie przymierzam (od paru lat) i nie moge sie
zdecydowac na jego kupno.
Ja gotuje kalafiora normalna metoda na parze, i trwa to 15 min+wczesniejsze
zawrzenie wody (ok.5min.). Dluzsze gotowanie czyni go dla mnie niezjadalnym.
Z tego co czytalam z wczesniejszych wypowiedzi miesne potrawy gotuje sie
zdecydowanie szybciej niz tradycyjna metoda, ale ten kalafior mnie zaskoczyl
i jeszcze to "rozgrzewanie maszyny"... ;)
--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron
http://www.kociszce.ao.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-07-09 08:39:15
Temat: Re: Szybkowar - help>
> W instrukcji jest napisane ze czas gotowania zaczyna się do momentu
> puszczenia pary przez zaworek - u mnie w 6 litrowym garnku przy palniku na
> maksa para zaczela leciec po 20 minutach (ze stoperem mierzone) - czy to
> jest normalne - wtedy gotowanie kalafiora powinno trwac około 23-25
> minut - ale po 23 byl juz rozgotowany lekko (ale smaczny).
-czasy gotowania trzeba sobie dobrac samemu, sa podane wartości w
przyblizeniu i z tego trzeba korzystac
-wody nalezy wlac maxymalnie malo ( zawsze kiedy bedzie potrzebna mozna
dolac)
-dla przykladu kiedy gotuje kapuste wlewam na taki 6 litrowy szybkowar tylko
szklanke wody
poziom wypelnienia szybkowara, produkt plus woda nie moze przektaczc 3/4
objetosci szybkowara
- straty wody w szybowarze podczas gotowania sa praktycznie minimalne
-podam przyblizone czasy, ktore trzeba sobie potem skorygowac samamu
kapusta swieza 6-9 m
marchew 5-7m
ziemniaki5-7
kukurydza 18-22m
zupy
jarzynowa 4-6
ziemniaczana 12-14
kapusniak (kiszona) 12-14
flaki wolowe 55-60 ( bardzo miekkie)
wolowina 20-22
kurczak 8-10
watroba wolowa 20-22
indyk udziec 25-30 ( 1kg 1 1/2 szk wody)
zoladki drobiowe 18-20 ( pyszne i miekkie)
serca drobiowe 16-18
schab 22-25
serca wolowe 30-35
buraki czerwone sredniej wielkosci 28-32
kurczak do galaretki ( bardzo miekki) 25-58
to oczywiscie moje czasy, ale moga odbiegac od normy poniewac czasm
cisnienie w szybkowarze jest roche inne, mam dwa i w jednym musze zawsze
dolazyc ok 1-2 minut wiecej
Generalnie zalewam jaknajmniejsza iloscia wody , zawsze mozna pootem dolac
( przegotowajej i goracej ), woda odparowuje w minimalnej ilosci
W mojej instrukcji pisze nawet ze można dusić mieso w ilosci wody 1/2
szklanik wody, wszystko zalezy od tego co sie robi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-07-09 08:40:28
Temat: Re: Szybkowar - helpzapomnialem dodac ze po pierwszym duzym zagotowaniu , ustawic ogien palnika
tak zeby wyjscie pary bylo minimalne
Jedrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-07-09 09:05:43
Temat: Re: Szybkowar - help
"czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> wrote in message
news:e8qbnv$96b$1@inews.gazeta.pl...
> Jarek <n...@m...takowego> napisał(a):
Po pierwsze, pokrywę zakładać po zawrzeniu - do którego pod ciśnieniem
dochodzi znacznie później.
Po drugie, kontrolować można - wystarczy polać pokrywę zimną wodą z
kranu do momentu aż zaworek opadnie i ciśnienie się wyrówna do
atmosferycznego - wtedy można sprawdzić stan ugotowania i doprawiać, lub
dokładać składniki o krótszym czasie gotowania.
Po trzecie - kalafior, tak jak inne kapustne, gotujemy bez pokrywy -
unikniemy niezbyt miłego zapachu gotowego kalafiora.
Po czwarte - które powinno być pierwsze, woda wraz ze składnikami nie
powinna sięgać wyżej jak na 5 do 6 cm do górnej krawędzi garnka. Nie
gotujemy w szybkowarze pod ciśnieniem - makaronu i innych klusek, kasz,
mleka, grochu, fasoli, czyli ogólnie potraw mogących wykipieć, gdyż grozi to
zatkaniem zaworów i rozsadzeniem garnka. Co prawda są konstruowane tak, by w
końcu pokrywa wraz z zawartością strzeliła w sufit, ale nie ma gwarancji iż
przebieg nie będzie bardziej dramatyczny oraz nie dowierzałbym osobiście
żadnej firmie.
Sicher ist sicher
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-07-09 09:31:10
Temat: Re: Szybkowar - helpIn article <e8qgtq$bkl$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> "czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> wrote in message
> news:e8qbnv$96b$1@inews.gazeta.pl...
> > Jarek <n...@m...takowego> napisał(a):
>
> Po pierwsze, pokrywę zakładać po zawrzeniu - do którego pod ciśnieniem
> dochodzi znacznie później.
[...]
>
> Sicher ist sicher
Nie pleć bzdur.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-07-09 10:09:57
Temat: Re: Szybkowar - help
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-F807A0.11311009072006@news.gazeta.pl...
> In article <e8qgtq$bkl$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
>
>> "czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> wrote in message
>> news:e8qbnv$96b$1@inews.gazeta.pl...
>> > Jarek <n...@m...takowego> napisał(a):
>>
>> Po pierwsze, pokrywę zakładać po zawrzeniu - do którego pod
>> ciśnieniem
>> dochodzi znacznie później.
>
> [...]
>>
>> Sicher ist sicher
>
> Nie pleć bzdur.
>
> Władysław
Przewaliło się przez moje ręce co najmniej sześć szybkowarów, z czego trzy
(komplet węgierski) jeszcze mam (ponad trzydzieści lat), z pełnym
wyposażeniem (wkładki na parowanie i takie tam).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |