Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szybkowar - help
Date: Sun, 9 Jul 2006 11:05:43 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <e8qgtq$bkl$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e8pcgp$jvq$1@inews.gazeta.pl> <e8qbnv$96b$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abco193.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1152435963 11925 83.6.230.193 (9 Jul 2006 09:06:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 9 Jul 2006 09:06:03 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 0627-3, 2006-07-07), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:272719
Ukryj nagłówki
"czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> wrote in message
news:e8qbnv$96b$1@inews.gazeta.pl...
> Jarek <n...@m...takowego> napisał(a):
Po pierwsze, pokrywę zakładać po zawrzeniu - do którego pod ciśnieniem
dochodzi znacznie później.
Po drugie, kontrolować można - wystarczy polać pokrywę zimną wodą z
kranu do momentu aż zaworek opadnie i ciśnienie się wyrówna do
atmosferycznego - wtedy można sprawdzić stan ugotowania i doprawiać, lub
dokładać składniki o krótszym czasie gotowania.
Po trzecie - kalafior, tak jak inne kapustne, gotujemy bez pokrywy -
unikniemy niezbyt miłego zapachu gotowego kalafiora.
Po czwarte - które powinno być pierwsze, woda wraz ze składnikami nie
powinna sięgać wyżej jak na 5 do 6 cm do górnej krawędzi garnka. Nie
gotujemy w szybkowarze pod ciśnieniem - makaronu i innych klusek, kasz,
mleka, grochu, fasoli, czyli ogólnie potraw mogących wykipieć, gdyż grozi to
zatkaniem zaworów i rozsadzeniem garnka. Co prawda są konstruowane tak, by w
końcu pokrywa wraz z zawartością strzeliła w sufit, ale nie ma gwarancji iż
przebieg nie będzie bardziej dramatyczny oraz nie dowierzałbym osobiście
żadnej firmie.
Sicher ist sicher
|