Data: 2006-07-09 09:05:43
Temat: Re: Szybkowar - help
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> wrote in message
news:e8qbnv$96b$1@inews.gazeta.pl...
> Jarek <n...@m...takowego> napisał(a):
Po pierwsze, pokrywę zakładać po zawrzeniu - do którego pod ciśnieniem
dochodzi znacznie później.
Po drugie, kontrolować można - wystarczy polać pokrywę zimną wodą z
kranu do momentu aż zaworek opadnie i ciśnienie się wyrówna do
atmosferycznego - wtedy można sprawdzić stan ugotowania i doprawiać, lub
dokładać składniki o krótszym czasie gotowania.
Po trzecie - kalafior, tak jak inne kapustne, gotujemy bez pokrywy -
unikniemy niezbyt miłego zapachu gotowego kalafiora.
Po czwarte - które powinno być pierwsze, woda wraz ze składnikami nie
powinna sięgać wyżej jak na 5 do 6 cm do górnej krawędzi garnka. Nie
gotujemy w szybkowarze pod ciśnieniem - makaronu i innych klusek, kasz,
mleka, grochu, fasoli, czyli ogólnie potraw mogących wykipieć, gdyż grozi to
zatkaniem zaworów i rozsadzeniem garnka. Co prawda są konstruowane tak, by w
końcu pokrywa wraz z zawartością strzeliła w sufit, ale nie ma gwarancji iż
przebieg nie będzie bardziej dramatyczny oraz nie dowierzałbym osobiście
żadnej firmie.
Sicher ist sicher
|