Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!niusy.onet.pl
From: t...@w...pl
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: pełnoziarnisty=razowy?
Date: 2 Jun 2003 11:23:41 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 34
Message-ID: <3...@n...onet.pl>
References: <bbf2as$1nj2$1@news2.ipartners.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1054545821 2268 192.168.240.245 (2 Jun 2003 09:23:41 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Jun 2003 09:23:41 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 10.0.96.105, 213.180.130.16
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:18540
Ukryj nagłówki
> :
>
> mąka razowa:
> wholemeal (BRIT)
> lub wholewheat (US) flour
>
> moze stad bierze sie problem ze jakis tlunacz przetlumachyl to doslownie na
> "pełnyprzemiał" a powinno byc "razowy"?
>
> czy ktos tu zna francuski i moglby zajac sie orginałem MM?
>
> bo my tu na grupie dywagujemy od miesiecy a zczyna to wygladac na problem
> lingwistyczny.
>
> musta
>
Eee tam lingwistyczny. Nazewnictwo nie zmienia zasad wypieku chleba. Z zasad
diety (nie tylko MM) wynika, że chleb ma byc z pełnego ziarna a jak go nazwiemy
to inna sprawa. W Polsce chlebami razowymi nazywane są chleby ciemne, które z
pełnego ziarna nie muszą być wypiekane i o tym trzeba pamiętać. Najciemniejszy
z chlebów - litewski na pewno nie jest wypiekany z mąki "razowej". Zatem nie
jest chyba ważne jak to nazwał Montignac, tylko jak sie co u nas nazywa,
żebyśmy wiedzieli co jeść.
Generalnie zauważyłam, że chleby razowe, nawet żytnie blokują spadek wagi. Po
przejściu na pieczywo chrupkie (dwie kromki dziennie) stwierdziłam, że waga
znowu ruszyła powolli w dół.
Pozdrawiam
Julita
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|