« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-02 08:55:54
Temat: pełnoziarnisty=razowy?:
mąka razowa:
wholemeal (BRIT)
lub wholewheat (US) flour
moze stad bierze sie problem ze jakis tlunacz przetlumachyl to doslownie na
"pełnyprzemiał" a powinno byc "razowy"?
czy ktos tu zna francuski i moglby zajac sie orginałem MM?
bo my tu na grupie dywagujemy od miesiecy a zczyna to wygladac na problem
lingwistyczny.
musta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2003-06-02 09:23:41
Temat: Re: pełnoziarnisty=razowy?> :
>
> mąka razowa:
> wholemeal (BRIT)
> lub wholewheat (US) flour
>
> moze stad bierze sie problem ze jakis tlunacz przetlumachyl to doslownie na
> "pełnyprzemiał" a powinno byc "razowy"?
>
> czy ktos tu zna francuski i moglby zajac sie orginałem MM?
>
> bo my tu na grupie dywagujemy od miesiecy a zczyna to wygladac na problem
> lingwistyczny.
>
> musta
>
Eee tam lingwistyczny. Nazewnictwo nie zmienia zasad wypieku chleba. Z zasad
diety (nie tylko MM) wynika, że chleb ma byc z pełnego ziarna a jak go nazwiemy
to inna sprawa. W Polsce chlebami razowymi nazywane są chleby ciemne, które z
pełnego ziarna nie muszą być wypiekane i o tym trzeba pamiętać. Najciemniejszy
z chlebów - litewski na pewno nie jest wypiekany z mąki "razowej". Zatem nie
jest chyba ważne jak to nazwał Montignac, tylko jak sie co u nas nazywa,
żebyśmy wiedzieli co jeść.
Generalnie zauważyłam, że chleby razowe, nawet żytnie blokują spadek wagi. Po
przejściu na pieczywo chrupkie (dwie kromki dziennie) stwierdziłam, że waga
znowu ruszyła powolli w dół.
Pozdrawiam
Julita
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2003-06-02 10:02:04
Temat: Re: pełnoziarnisty=razowy?
> Eee tam lingwistyczny. Nazewnictwo nie zmienia zasad wypieku chleba. Z
zasad
> diety (nie tylko MM) wynika, że chleb ma byc z pełnego ziarna a jak go
nazwiemy
> to inna sprawa.
Jedna rzecz to pieczywo ciemne a druga razowe. Dla dobra wywodu zakladamy ze
wszyscy sa uczciwi i nie pisza nieprawdy.
Moze wtedy "Maka zytnia razowa" oznacza to samo co "maka zytnia z pelnego
przemialu"?
tak pragne postawic problem.
a tak nawiasem mowiac im chleb ciemniejszy tym wiecej... karmelu. Czyli
cukru palonego.
musta ktory chyba zaraz zadzwoni do SGGW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |