Data: 2003-06-02 09:23:41
Temat: Re: pełnoziarnisty=razowy?
Od: t...@w...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> :
>
> mąka razowa:
> wholemeal (BRIT)
> lub wholewheat (US) flour
>
> moze stad bierze sie problem ze jakis tlunacz przetlumachyl to doslownie na
> "pełnyprzemiał" a powinno byc "razowy"?
>
> czy ktos tu zna francuski i moglby zajac sie orginałem MM?
>
> bo my tu na grupie dywagujemy od miesiecy a zczyna to wygladac na problem
> lingwistyczny.
>
> musta
>
Eee tam lingwistyczny. Nazewnictwo nie zmienia zasad wypieku chleba. Z zasad
diety (nie tylko MM) wynika, że chleb ma byc z pełnego ziarna a jak go nazwiemy
to inna sprawa. W Polsce chlebami razowymi nazywane są chleby ciemne, które z
pełnego ziarna nie muszą być wypiekane i o tym trzeba pamiętać. Najciemniejszy
z chlebów - litewski na pewno nie jest wypiekany z mąki "razowej". Zatem nie
jest chyba ważne jak to nazwał Montignac, tylko jak sie co u nas nazywa,
żebyśmy wiedzieli co jeść.
Generalnie zauważyłam, że chleby razowe, nawet żytnie blokują spadek wagi. Po
przejściu na pieczywo chrupkie (dwie kromki dziennie) stwierdziłam, że waga
znowu ruszyła powolli w dół.
Pozdrawiam
Julita
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|