« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-02 15:36:00
Temat: pestoWitajcie!
Chcę zrobić pesto, i mam pytanko czy te orzeszki pinii mogę zastąpić
włoskimi? i czy mam je zmielić?
Zakupiłąm makaron razowy taki ciemny może być:)?
dzięki serdeczne
Pozdrawiam słonecznie
A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-02 15:52:17
Temat: Re: pesto
Użytkownik "Aneta" napisał w wiadomości
> Witajcie!
> Chcę zrobić pesto, i mam pytanko czy te orzeszki pinii mogę zastąpić
> włoskimi? i czy mam je zmielić?
> Zakupiłąm makaron razowy taki ciemny może być:)?
> dzięki serdeczne
> Pozdrawiam słonecznie
> A.
>
>
Ja zrobilem pesto z orzeszkow wloskich :)
Zmiksowalem to z czosnkiem, olejem z pestek winogron,
dodalem suszone pomidory ( ktore sam zrobilem :)
i troche sera owczego (moze byc bryndza :)
doprawilem sola i juz :)
Smakuje jak kupione czerwone pesto
Mozna chyba zrobic to z bazylia.
Pozdro
_K_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-02 15:55:29
Temat: Re: pesto
Użytkownik "Kryb"
> Ja zrobilem pesto z orzeszkow wloskich :)
Pomylilo mi sie - z laskowych.
_K_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-02 16:12:46
Temat: Re: pestoAneta <a...@i...pl> napisał(a):
> Witajcie!
> Chcę zrobić pesto, i mam pytanko czy te orzeszki pinii mogę zastąpić
> włoskimi? i czy mam je zmielić?
Mozesz. Choc "piniony" sa bardziej tluste.
Wszystko trzeba zemlec/zmiksowac razem na ...pesto :-)))
Jesli chcesz przechowywac pesto, to nie dodawaj parmezanu (czy jaki tam ser
przediwujesz...) tylko wmieszaj go przed podaniem.
A przechowywac zielone (z bazylia) pesto mozna w lodowce w sloiku (najlepiej
waskim) zalane oliwa z oliwek coby sie nie utlenialo nawet pare tygodni.
Ale jak wmiksujesz ser to po paru dniach zmienia sie smak :-(((
Czerwone pesto nie trzyma sie zbyt dobrze ze wzgledu na kwaskowatosc
pomidorow, chyba ze uzyjesz malych, slodkich pomidorkow suszonych na sloncu
(sun-dried tomatoes.)
> Zakupiłąm makaron razowy taki ciemny może być:)?
> dzięki serdeczne
Jak lubisz razowy, to dlaczego nie. Zeby tylko by gruby (np. linguine) coby
pesto mialo sie czego trzymac.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
>< Kerry For President! http://www.johnkerry.com/ ><
>< Vote!!! Look what happened in 2000... ><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-02 17:41:31
Temat: Re: pesto
Użytkownik "Aneta" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:ch7er1$jto$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witajcie!
> Chcę zrobić pesto, i mam pytanko czy te orzeszki pinii mogę zastąpić
> włoskimi? i czy mam je zmielić?
mogą być włoskie, mogą być ziarna słonecznika.
Zmielić.
> Zakupiłąm makaron razowy taki ciemny może być:)?
Jak dla mnie razowy jest ohydny. Kwestia gustu :) Polecam oryginalne włoskie
z pszenicy durum :)
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 07:15:32
Temat: Re: pestopare razy widzialem to w sklepie i zastanawialem sie do czego sie uzywa ...
moglibyscie podpowiedziec?
pozdrawiam Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 08:47:44
Temat: Re: pestoAneta (a...@i...pl) napisał(a):
> Witajcie!
> Chcę zrobić pesto, i mam pytanko czy te orzeszki pinii mogę zastąpić
> włoskimi? i czy mam je zmielić?
A ja mam pytanko...JAK to zmielic na pesto wlasnie ? He ? Koleaznka w Niemchech
mielila w
Thermomixie, ale ja siem go jeszcze nie dorobilam :(((
pozdr.nann, z slinotokiem na mysl o pesto...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 09:13:00
Temat: Re: pesto> A ja mam pytanko...JAK to zmielic na pesto wlasnie ? He ? Koleaznka w
Niemchech mielila w
> Thermomixie, ale ja siem go jeszcze nie dorobilam :(((
>
> pozdr.nann, z slinotokiem na mysl o pesto...
Mikserem z ta przystawka do mielenia.
Albo malakser normalny.
_K_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 09:15:23
Temat: Re: pesto
Użytkownik "Jerzy Kozłowski" <j...@o...org.pl> napisał w wiadomości
news:ch95go$coo$1@pippin.nask.net.pl...
> pare razy widzialem to w sklepie i zastanawialem sie do czego sie uzywa
...
> moglibyscie podpowiedziec?
Masz na myśli pesto? Sklepowe jest bez smaku, zrób sam ze świeżej bazylii i
używaj do spaghetti np. :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 09:16:13
Temat: Re: pestozamiast włoskich spróbuj nerkowce,
włoskie są zbyt intensywne
pozdr
ANIA
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |