Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "eM eL" <b...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pesto
Date: Thu, 2 Sep 2004 16:12:46 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 32
Message-ID: <ch7gpu$1jd$1@inews.gazeta.pl>
References: <ch7er1$jto$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: client47.fwdc1.hawkcommunications.com
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1094141566 1645 172.20.26.238 (2 Sep 2004 16:12:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 2 Sep 2004 16:12:46 +0000 (UTC)
X-User: badbatz
X-Forwarded-For: 172.20.6.162
X-Remote-IP: client47.fwdc1.hawkcommunications.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:213202
Ukryj nagłówki
Aneta <a...@i...pl> napisał(a):
> Witajcie!
> Chcę zrobić pesto, i mam pytanko czy te orzeszki pinii mogę zastąpić
> włoskimi? i czy mam je zmielić?
Mozesz. Choc "piniony" sa bardziej tluste.
Wszystko trzeba zemlec/zmiksowac razem na ...pesto :-)))
Jesli chcesz przechowywac pesto, to nie dodawaj parmezanu (czy jaki tam ser
przediwujesz...) tylko wmieszaj go przed podaniem.
A przechowywac zielone (z bazylia) pesto mozna w lodowce w sloiku (najlepiej
waskim) zalane oliwa z oliwek coby sie nie utlenialo nawet pare tygodni.
Ale jak wmiksujesz ser to po paru dniach zmienia sie smak :-(((
Czerwone pesto nie trzyma sie zbyt dobrze ze wzgledu na kwaskowatosc
pomidorow, chyba ze uzyjesz malych, slodkich pomidorkow suszonych na sloncu
(sun-dried tomatoes.)
> Zakupiłąm makaron razowy taki ciemny może być:)?
> dzięki serdeczne
Jak lubisz razowy, to dlaczego nie. Zeby tylko by gruby (np. linguine) coby
pesto mialo sie czego trzymac.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
>< Kerry For President! http://www.johnkerry.com/ ><
>< Vote!!! Look what happened in 2000... ><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|