Data: 2004-09-02 16:12:46
Temat: Re: pesto
Od: "eM eL" <b...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aneta <a...@i...pl> napisał(a):
> Witajcie!
> Chcę zrobić pesto, i mam pytanko czy te orzeszki pinii mogę zastąpić
> włoskimi? i czy mam je zmielić?
Mozesz. Choc "piniony" sa bardziej tluste.
Wszystko trzeba zemlec/zmiksowac razem na ...pesto :-)))
Jesli chcesz przechowywac pesto, to nie dodawaj parmezanu (czy jaki tam ser
przediwujesz...) tylko wmieszaj go przed podaniem.
A przechowywac zielone (z bazylia) pesto mozna w lodowce w sloiku (najlepiej
waskim) zalane oliwa z oliwek coby sie nie utlenialo nawet pare tygodni.
Ale jak wmiksujesz ser to po paru dniach zmienia sie smak :-(((
Czerwone pesto nie trzyma sie zbyt dobrze ze wzgledu na kwaskowatosc
pomidorow, chyba ze uzyjesz malych, slodkich pomidorkow suszonych na sloncu
(sun-dried tomatoes.)
> Zakupiłąm makaron razowy taki ciemny może być:)?
> dzięki serdeczne
Jak lubisz razowy, to dlaczego nie. Zeby tylko by gruby (np. linguine) coby
pesto mialo sie czego trzymac.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
>< Kerry For President! http://www.johnkerry.com/ ><
>< Vote!!! Look what happened in 2000... ><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|