Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia SERNIK obiecany !

Grupy

Szukaj w grupach

 

SERNIK obiecany !

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 21


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-10-17 20:36:32

Temat: SERNIK obiecany !
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Przepis na duża tortownicę - w takiej piekę. Uwaga - sernik BARDZO
rośnie, potem trochę opada, więc zostawcie miejsce na tę dodatkową
objętość - nakładac masę do 2/3 - góra 3/4 wysokości
tortownicy/blachy.

Składniki:
1 kg sera tłustego 3-krotnie zmielonego (można kupić taki np. z
Kozienic, albo zemleć samemu w maszynce lub malakserze)
7-8 jajek
35-40 dag cukru
1 i 1/2 budyniu waniliowego (najlepszy Dr Oetker - zwykły, nie
"Ulubiony"!)
200 ml śmietany gęstej (jeśli zebrała się serwatka - odlać)
150 g miękkiej margaryny "Kasi" lub najlepiej prawdziwego, też
miękkiego, masła
cukier waniliowy - 1 op.
rodzynki lub morele suszone posiekane (jeśli ktoś lubi)
szczypta soli
drobno otarta skórka z 1/2 sporej cytryny - koniecznie.

Przygotowanie:
Ser odcisnąć mocno i 3 razy zemleć lub utrzeć na krem w malakserze.
Przełożyć do głębokiej miski.
Rodzynki (morele) wypłukać, sparzyć, odcisnąc w ściereczce,
wymieszać w miseczce z 1 płaską łyżeczką budyniu suchego.
Żółtka oddzielone od białek utrzeć z cukrem, skórką cytrynową i
cukrem waniliowym na pianę - tj. aż powstanie biaława puszysta
masa.
Dodać bardzo miękki tłuszcz, utrzeć na puch.
Tę masę dodać do sera i wymieszać.
Śmietanę wymieszać z proszkiem budyniowym, dodać do masy serowej,
wymieszać mikserem bardzo starannie.
Ubić pianę z białek z solą, dodać do masy serowej, DELIKATNIE
wymieszać ŁYŻKĄ (nie mikserem!) zabierając masę od dna ku górze.
Podczas tej czynności wsypać oprószone budyniem rodzynki.
Masa może być dość lejąca, ale to normalne i prawidłowe.
Przełożyć do dużej tortownicy natłuszczonej i wysypanej maką (na
dnie położyć natłuszczony krążek papieru do pieczenia też
posypując go mąką - łatwiej potem oddzielić sernik od formy -
wystarczy po odwróceniu sernika zdjąć ostrożnie papier z wierzchu)
kształtując powierzchnię tak, aby na środku warstwa masy była
najgrubsza - nawet o 2 cm.
Piec ok. 70-80 min.w temp. 160-165 st.C, kontrolując kolor wierzchu
ciasta - aby się nie przypaliło, ma być wyrażnie złociste, ale nie
brązowe. Jeśli trzeba, piec krócej.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, nie otwierać przez 5 min., potem
lekko uchylić na ok. 5 cm - podeprzeć drewienkiem i tak 10 minut.
Bardziej uchylić piekarnik o kolejne 5 cm na 15 minut.
Wyjąć ciasto nie potrząsając nim, postawić formę na ażurowej
podstawce lub innych tego typu przedmiotach (chodzi o stygnięcie
spodniej warstwy ciasta tak, jak wierzchniej). Pozostawić do
całkowitego ostudzenia, ale nie przetrzymywać w formie ponad ten
czas.
Boki ciasta delikatnie oddzielić nożem od formy.
Na wierzchu formy położyć płaski talerz lub tacę, przytrzymując
oburącz odwrócić błyskawicznie. Formę zdjąć, z wierzchu ciasta
delikatnie ściągnąć papier.
Jeśli powierzchnia sernika po upieczeniu jest wklęsła, przed
odwróceniem do góry dnem trzeba tę powierzchnię wyrównac bardzo
ostrym nożem, ścinając zbyt wysokie brzegi.
Sernik można polać czekoladą.
Smacznego!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-10-18 05:29:25

Temat: Re: SERNIK obiecany !
Od: marg <m...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzieki wielkie! Juz mi slinka kapie na klawiaturę. Mam tylko pytanie
odnosnie smietany - ile procent powinna miec ta śmietana (zakładam
oczywiście, że chodzi o kwaśną śmietanę).

Pozdrawiam
marg
--
>**< Suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
Aksjomat Cole'a >**<

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-10-18 06:23:15

Temat: Re: SERNIK obiecany !
Od: "Hania " <v...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

marg <m...@m...pl> napisał(a):

> Dzieki wielkie! Juz mi slinka kapie na klawiaturę. Mam tylko pytanie
> odnosnie smietany - ile procent powinna miec ta śmietana (zakładam
> oczywiście, że chodzi o kwaśną śmietanę).

OIMW na kwasnej serwatka sie nie zbierze...

hania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-10-18 06:28:09

Temat: Re: SERNIK obiecany !
Od: "Hania " <v...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

ikselka <i...@w...pl> napisał(a):

> Przepis na duza tortownice...


masz na sumieniu moje biodra - jutro piekę, mniam mniam!!!!
hania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-10-18 07:33:16

Temat: Re: SERNIK obiecany !
Od: "Katarzyna" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Chwalę za sposób opisu. dokładny , czytelny, krok po kroku . Własnie tego
typu przepisy powinny byc w ksiązkach dla początkujących kucharzy.

--
Katarzyna -Rzeszowianka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-10-18 07:55:52

Temat: pieczone biodra Hani/Re: SERNIK obiecany !
Od: "wesoły Romek" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Hania " <v...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
>
> masz na sumieniu moje biodra - jutro piekę, mniam mniam!!!!

Ciekawe czyja jest ta opinia "mniam mniam!!!!"

Slavi, może to Syla, a opinia twoja?

d.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-10-18 10:03:10

Temat: Re: pieczone biodra Hani/Re: SERNIK obiecany !
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"wesoły Romek" <w...@w...pl> wrote in message
news:eh4mrm$kdb$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Hania " <v...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
>>
>> masz na sumieniu moje biodra - jutro piekę, mniam mniam!!!!
>
> Ciekawe czyja jest ta opinia "mniam mniam!!!!"
>
> Slavi, może to Syla, a opinia twoja?
>
> d.

Syla to tak naprawdę Anna, obie z Torunia (ma córkę Igę)...

Pytanie i odpowiedź z cyklu "Kto zna, kto wie?"...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-10-18 10:11:19

Temat: Re: pieczone biodra Hani/Re: SERNIK obiecany !
Od: "Hania " <v...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

wesoły Romek <w...@w...pl> napisał(a):

>
> Użytkownik "Hania " <v...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
> >
> > masz na sumieniu moje biodra - jutro piekę, mniam mniam!!!!

fakt, apolityczny skrot myslowy. Piekę sernik, biodra to czasem na solarium.

I ja dziękuję za dokładny przepis.
NB ciekawam, co zeżarło moj post.

hania


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-10-18 10:13:37

Temat: Re: pieczone biodra Hani/Re: SERNIK obiecany !
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"wesoły Romek" <w...@w...pl> wrote in message
news:eh4mrm$kdb$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Hania " <v...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
>>
>> masz na sumieniu moje biodra - jutro piekę, mniam mniam!!!!
>
> Ciekawe czyja jest ta opinia "mniam mniam!!!!"
>
> Slavi, może to Syla, a opinia twoja?
>
> d.

Dżudża, sama popatrz - jest na trzeciej miniaturce z taką dużą poparzoną
Kasią:
http://www.smigielska.dll.pl/foto/sandlicz2003/foto_
1.html


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-10-18 17:41:54

Temat: Re: SERNIK obiecany !
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Katarzyna napisał(a):
> Chwalę za sposób opisu. dokładny , czytelny, krok po kroku .
Miło być docenionym :-)
W sprawie śmietany - ktos pytał: musi być kwasna i gęsta,
18-procentowa przynajmniej, bo na wodzie to żadnego ciasta sie nie
upiecze, zwłaszcza sernika ;-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

nalewka żurawinowa
Placuszki z kwasnymi winogronami -poratujcie przepisem!
Jak zrobić - feta w ziołach i oliwie do słoiczka
czym rozgniesc spora ilosc orzechow ?
Akcja Izabelin (Ukraincy potrzebni).

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »