| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-04 12:18:03
Temat: pieczone: karkowka i boczekWitajcie!
Poszukuje przepisow na pieczony boczek oraz pieczona karkowke, do
skonsumowania potem na zimno, ew. na ciepło z sosem. Znalazlam w necie kilka
przepisow ale wszystkie jakies takie bezplciowe, praktycznie bez zadnych
ziol, albo tylko z samym kminkiem. Zalezy mi by w tych przepisach byly ziola
i to jak najwiecej. Znacie moze cos godnego polecenia? Pozdrawiam
Yenefer
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-04 12:55:59
Temat: Re: pieczone: karkowka i boczeksól, pieprz, czosnek, majeranek, zioła prowansalskie.
proste i najsmaczniejsze.
pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-04 13:05:26
Temat: Re: pieczone: karkowka i boczeka moge zapytac o szczegoly? jak sie to dokladnie robi?
Wsadzic do brytwanny? czy naczynia zaroodpornego? Natrzec? jak dlugo piec i w
jakiej temperaturze? Przykryte?
Jestem poczatkujaca, a chetnie zjadlabym takie pysznosci :-)
Aga
> sól, pieprz, czosnek, majeranek, zioła prowansalskie.
> proste i najsmaczniejsze.
>
> pozdrawiam.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-04 13:06:29
Temat: Re: pieczone: karkowka i boczekUżytkownik "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl> napisał w
wiadomości news:bo87bu$29je$1@foka1.acn.pl...
> sól, pieprz, czosnek, majeranek, zioła prowansalskie.
Pare gałązek tymianku...
--
Pozdrawiam
Zbychu (Ivan)
N...@p...onet.pl => odpisujac usun "co trzeba"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-04 14:35:43
Temat: Re: pieczone: karkowka i boczekWitam - ja robie to tak - w cieplej wodzie rozpuszczam tyle soli az wyplynie na
wierzch zanuzone w niej jajo, dodaje szczypte saletry, po 3 ziarnaka pieprzu,
ziela ang. i liscie laurowe, 1 przepolowiona cebule - gdy woda wystygnie wkladam
do niej mieso i trzymam tak przez 3 dni w piwnicy (temp. troche nizsz niz
pokojowa), w drugim dniu nastrzykuje mieso ta zalewa (przez co zalewa trafia do
srodka - gruba igla i duza jednorazowa strzykawka) - po 3 dniach wyjmuje mieso,
nacieran ziolami prowansalskimi, wciskam w nie 2 - 3 zabki czosnku i pieke w
szklanym naczyniu w 180 st. C tyle godzin ile mialo kilogramow wagi - ostatnie
10 minut bez przykrycia - pycha na cieplo i zimno
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-04 15:08:32
Temat: Re: pieczone: karkowka i boczekUżytkownik "Agnieszka" <y...@a...pl> napisał w wiadomości
news:5b53.000001a1.3fa7a415@newsgate.onet.pl...
> a moge zapytac o szczegoly? jak sie to dokladnie robi?
> Wsadzic do brytwanny? czy naczynia zaroodpornego? Natrzec? jak dlugo
piec i w
> jakiej temperaturze? Przykryte?
U nas najczęściej piecze moja ładniejsza połowa - ma więcej czasu, ale
jak mi się zdarzy, to:
- zioła, jeśli suszone (najczęściej), mieszam różne i ucieram prawie
"na pył" i tym z solą i pieprzem nacieram mięcho. Zostawiam na parę
godzin, żeby "przeszło".
- wlewam trochę wody i wrzucam trochę tłuszczu (smalec, planta)
- piekę w naczyniu żarodpornym (z tym, że żona ostatnio stwierdziła,
że lepiej wychodzi jak się zasłoni folią aluminiową a nie pokrywą)
- w zależności od wielkości kawałka 40-60min w 200-220'C - musisz
pilnować żeby się nie przypaliło, jak widzisz, że prawie cała woda
wyparowała to możesz trochę dolać, ale wrzątku i ostrożnie.
--
Pozdrawiam
Zbychu (Ivan)
N...@p...onet.pl => odpisujac usun "co trzeba"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-04 15:11:46
Temat: Re: pieczone: karkowka i boczekmniam - musi byc smaczne:)
a gdzie kupic saletre?
Pozdrawiam
AgaS
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-04 15:51:46
Temat: Re: pieczone: karkowka i boczekUżytkownik "Yenefer" <y...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bo85dt$e5i$1@news.onet.pl...
> Witajcie!
> Poszukuje przepisow na pieczony boczek oraz pieczona karkowke, do
> skonsumowania potem na zimno, ew. na ciepło z sosem. Znalazlam w necie
kilka
> przepisow ale wszystkie jakies takie bezplciowe, praktycznie bez zadnych
> ziol, albo tylko z samym kminkiem. Zalezy mi by w tych przepisach byly
ziola
> i to jak najwiecej. Znacie moze cos godnego polecenia? Pozdrawiam
Ja robie tak:
Wlewam do gara jakies 2-2,5 litra wody wrzucam do niej liscie laurowe, ziele
angielskie ziernisty pieprz, kolendre, majeranek, tymianek, troche
granulowanego czosnku. Stawiam gar na gazie. W czasie jak sie gotuje
szpiluje mieso slupkami z czosnku (to karkowki dotyczy). Wrzucam do gara z
wrzaca woda. Gotuje 7 minut na pol kilo miesa - karkowke (czyli takie 2
kilowe jakies pol godzinki), na bardzo malym gazie. Boczek 2x krocej Po 5
minutach od wstawienia, dosypuje 2 lyzki soli.
Po ugotowaniu zostawiam miesko we wodzie zeby sie zrobilo takie lekko
cieple. Wyjmuje i ew jeszcze nacieram czym tam mi do glowy przyjdzie
(najlepiej po powąchaniu, wtedy wiem czy i czego mi brakuje). Boczkowi
nacinam skore w kratke. Wstawiam do piecyka na jakas godzinke (przy czym
ostattnie 15 minut dla karkowki i 1/2 h dla boczku bez przykrycia). Wyjmuje.
Jest toto bardzo fajne - mieciutkie i kruche jednoczesnie. Na ogol musze
robic conajmniej 3 kg karkowki, jesli chce zeby moje glodomory zostawily
cokolwiek na zimno.
Do tego robie cos w rodzaju sosu pieczeniowego. To co wypieczone zmieska
mieszam z czescia odczedzonego wywaru, jeszcze lekko doprawiam i zageszczam.
pysznosci.... do tego pieczone ziemniaczki i kiszona kapusta zasamazana z
kminkiem...
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-04 19:18:04
Temat: Re: pieczone: karkowka i boczekOn Tue, 4 Nov 2003 14:05:26 +0100 , "Agnieszka" <y...@a...pl>
wrote:
>a moge zapytac o szczegoly? jak sie to dokladnie robi?
>Wsadzic do brytwanny? czy naczynia zaroodpornego? Natrzec? jak dlugo piec i w
>jakiej temperaturze? Przykryte?
Ja naciarem wlasnie sola, pieprzem, majerankiem, ziolami
prowansalskimi, czoskiem czasem papryka dodatkowo. Potem wszystko
smaruje odrobina oliwy z oliwek i wstawiam na noc do lodowki,
nastepnego dnia obsmazam na smalcu na rumiano, potem podlewam troche
wody i dusze, az bedzie miekkie, podlewajac od czasu do czasu wody
zeby nie wyschlo i przypalilo sie. Wlasnie taka karkowka konczy mi sie
;-) A smalczyk jaki wychodzi przy okazji takiego miesa jest przepyszny
;-)
--
Catalina
icq #54287160
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-04 20:55:28
Temat: Re: pieczone: karkowka i boczek> Poszukuje przepisow na pieczony boczek oraz pieczona karkowke, do
> skonsumowania potem na zimno, ew. na ciepło z sosem.
Dzieki ogromne! Nie wiem ktory z przepisow wybrac. Pewnie podziele mieso i
sprobuje z kazdym z nich :) Problem bede miala tylko z tym z saletra bo
jednak troche czasu trzeba by go zrobic, a i saletry nie mam :( Ale za to
skopiuje patent ze strzykawka :)
Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzieki...
Yenefer
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |