Data: 2005-05-24 17:37:50
Temat: Re: pieprz w polskich warunkach?
Od: "AnnaF" <annpom1@WYTNIJ_TO.wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Qq" <q...@p...polska> napisał w wiadomości
news:d6mo6q$ui9$1@atena.e-wro.net...
> Da się u nas wyhodować pieprz?
Da się, ale nie z nasion ze sklepu spożywczego, bo oni je strasznie
maltretują . Trzeba zdobyć dojrzałe nasiona nie poddane tym zabiegom:
"Pieprz czarny ma korzenny, leśny zapach. Uzyskuje się go przez suszenie
niedojrzałych owoców. Pieprz biały ma smak mniej palący i bardziej subtelny
niż pieprz czarny. Przygotowuje się go z ziaren dojrzałych, które pozbawia
się okryw. Pieprz zielony też nie jest tak palący, ale ma wyszukany,
wyrazisty, odświeżający smak. Są to niedojrzałe owoce pieprzu zakonserwowane
w marynacie."
> Naiwnie dość nawrzucałem do gleby zielonego pieprzu, podlewam i doglądam,
i
> nic.
> I tak już zostanie?
Nie koniecznie - może pojawi się na nich pleśń ;(
pozdrowienia
Ania
|