« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-03 13:43:23
Temat: pizza a'la pizza hutUsadowiwszy sie tuz nad postem Cecyli, ktora pyta o skrzydelka a'la Pizza
Hut, odwaze sie zapytac o... spod do pizzy a'la Pizza Hut. Pytanie jest
calkiem serio: jak robic? jak piec? jak dlugo?
Otoz potrafie poradzic sobie z nawet najbardziej dlugim i pracochlonnym
przepisem, a spodu do pizzy nie umiem! Rany boskie, czego ja nie
probowalam - tony ksiazek kucharskich, Googlewski, damska i meska czesc
rodziny, sasiedzi wraz z ich dalsza czy blizsza familia, ruszalam wyobraznia
i miesniami, zmienilam piekarnik, wywalilam dwie wagi kuchenne na zbity
pysk, siegalam juz po krople walerianowe... jeszcze mi tylko w Was nadzieja
zostala. A chcialabym taki zwykly, zdrowy, dobry, miekki i zjadliwy spod, a
nie kawal plaskiego dysku, ktory znerwicowany sasiad, bijac sie nerwowo w
zapadle piersi, za kazdym razem opisuje przystojnemu tajniakowi z policji
jako wielkie ufo. Drozdzowe...
A tak powazniej i bez dramatyzowania, to jak sie toto robi?
Pozdrawiam,
eM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-03 14:07:11
Temat: Re: pizza a'la pizza hutA chcialabym taki zwykly, zdrowy, dobry, miekki i zjadliwy spod, a
> nie kawal plaskiego dysku, ktory znerwicowany sasiad, bijac sie nerwowo w
> zapadle piersi, za kazdym razem opisuje przystojnemu tajniakowi z policji
> jako wielkie ufo. Drozdzowe...
:)))
> A tak powazniej i bez dramatyzowania, to jak sie toto robi?
Korzystam z takiego przepisu jak poniżej i wychodzi bez pudła blacha
cienkiego ciasta na pizzę (przepis podała na grupę Martencja):
" 200g mąki , 10g drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 filiżanki lekko
ciepłego mleka, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki soli
. Mąkę wsypać do miski, zrobić w mące dołek, włożyć w dołek pokruszone
drożdże, sól i cukier. Dolewać powoli mleko mieszając drożdże, na końcu
dodać olej. Wyrobić dobrze ciasto, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie zagnieść jeszcze raz, dobrze wyrabiając i rozwałkować na
natłuszczonej blasze lub formach do pizzy.
Postawić na 10 minut do podrośnięcia.
. Farsz wg uznania. Moja propozycja: na wyrosniete i rozciagniete na
blaszce ciasto wylozyc sos pomidorowy: koncentrat pom. z lyzeczka oliwy z
oliwek
i dodatkiem swiezego czosnku i przypraw (oregano, pieprz, bazylia)"
A jeśli ktoś ma dużo czasu, to może zrobić sos ze świeżych pomidorów (albo z
tych z puszki) uduszonych z cebulą, czosnkiem i ziołami.
Piec 15-20 minut na środkowej półce (nie wiem jak to będzie wyglądało z
termoobiegami, bo mam kuchenkę gazową), w temperaturze ok. 180 stopni.
Smacznego.
--
KingAM
'just one year of love is better than a lifetime alone'
* freddie mercury*
> Pozdrawiam,
>
> eM
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-04 05:28:47
Temat: Re: pizza a'la pizza hutDnia Thu, 3 Jun 2004 14:43:23 +0100, Waćpanna lub Waćpan *eM*, w wiadomości
news:<news:c9n9ts$9fb$1@news.onet.pl> zawarł, co następuje:
> Usadowiwszy sie tuz nad postem Cecyli, ktora pyta o skrzydelka a'la Pizza
> Hut, odwaze sie zapytac o... spod do pizzy a'la Pizza Hut. Pytanie jest
> calkiem serio: jak robic? jak piec? jak dlugo?
[ciah]
> A tak powazniej i bez dramatyzowania, to jak sie toto robi?
http://glinki.com/?l=ictjes
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-04 13:02:08
Temat: Re: pizza a'la pizza hut
"Kinge 'Słowotok' Macyszyn" i "Ti`Ane" zeslal mi Bog z nieba!
Bogu dzieki!
eM na kolanach
PS. A cos mi w duchu mowilo, ze taka glupia pizza nie moze byc znowu taka
prosta!
PS2. Moze i mojego sasiada nerwowego zabiore do kosciola? ;-)
a potem ... na pizze zaprosze?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-05 14:42:24
Temat: Re: pizza a'la pizza hut
Użytkownik "eM" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c9n9ts$9fb$1@news.onet.pl...
> A tak powazniej i bez dramatyzowania, to jak sie toto robi?
Witam
Jakiś czas miałam ten sam problem. Za nic nie wychodziły mi spody do pizzy,
jakieś takie twarde były i gumowate ... brrrr.
Ostatnio jednak znalazłam taki oto przepis:
Przygotowanie ciasta na dużą klasyczną pizzę:
1 kg mąki
10 dag drożdży
1 szklanka wody lub mleka
sól
cukier
oliwa z oliwek
Wszystko co jest niezbędne do przygotowania pizzy, należy wcześniej wyjąć z
lodówki i ustawić w ciepłym miejscu a mleko lub wodę podgrzać (WAŻNE -
wszystko musi mieć temperaturę pokojową).
Drożdże rzobić w ciepłej (ale nie gorącej) wodzie lub mleku, z odrobiną
cukru i mąki.
Zostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Z przesianej mąki uformować na stolnicy spory kopczyk, wlać zaczyn, osolić,
dobrze wyrobi, dodając w razie potrzeby ciepłe mleko lub wodę (trudno
określić dokładnie ile płynu trzeba dodać - wszystko zależy od wilgotności
mąki).
Można także dodać do ciasta oliwę z oliwek, ale to nie jest konieczne. Ale
UWAGA: pizzę trzeba wyrabiać rękami wysmarowanymi oliwą !!
Formę na pizzę (lub dowolną jaką używamy) należy posmarować oliwą i wysypać
mąką. Ciasto delikatnie przełożyć do formy i uformować na brzegach kant.
Pozostawić ponownie ciasto do wyrośnięcia, po czym lekko posmarować oliwą.
Proporcje na małą pizzę:
1 szklanka mąki
2 dag drożdży
woda lub mleko
sól
cukier
oliwa z oliwek.
Pieczemy w gorącym piekarniku, do chwili gdy ciasto będzie upieczone (można
sprawdzić patyczkiem).
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
LivHanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-28 16:17:12
Temat: Re: pizza a'la pizza hutja wyznalam:
> A chcialabym taki zwykly, zdrowy, dobry, miekki i zjadliwy spod,
(...)
> to jak sie toto robi?
Jupi, jupi!
Hip, hop!
Udalo sie!
Serdecznie dziekuje - Kindze i LivHannie za lopatologiczne
wytlumaczenie, a Ti'Anie za podejscie naukowe i wiare we mnie :-))).
Okazuje sie, za najlepsza pizza wychodzi, jak:
1. sie charakter na wodzy trzyma,
2. a pizze w piekarniku dluzej niz 15 minut nie ;-)
Jeszcze raz dziekuje,
eM, ze lzami szczescia w oczach
w imieniu Wszystkich Krewnych i Znajomych
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-28 20:33:54
Temat: Re: pizza a'la pizza huteM wrote:
> Serdecznie dziekuje - Kindze i LivHannie za lopatologiczne
> wytlumaczenie, a Ti'Anie za podejscie naukowe i wiare we mnie :-))).
<wspomniane powyzej kobietki przelaczaja sie na inny watek>
a z ktorego przepisu wyszedl przepis najlepszy?
--
Andrzej GG: 5404692
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-29 08:55:00
Temat: Re: pizza a'la pizza hut
"kag" pyta:
> a z ktorego przepisu wyszedl przepis najlepszy?
Z ktorego przepisu wyszedl przepis najlepszy? Ej, no z zadnego. Jak
pisalam wczesniej, fantazje na wodzy trzymalam, zadnego przepisu nie
modyfikowalam, robilam dokladnie tak, jak mi kazano - szkoda, ze nikt
mi nie zrobil zdjęcia, bo wielce rzadki to widok ;-)
Z ktorego przepisu wyszla pizza najlepsza? Kazdy byl dobry, to znaczy
wyprobowalam Ti'Any i Kingi - dwie pizze, dofinansowane przez eMowego
męża;-))))).
A najwazniejszy z tej lekcji jest wniosek jeden: chocby nie wiem co, to
pizze wyciagam z piekarnika po 15 minutach (lub 12 wg rad Ti'Any),
bo wtedy spod jest miekki, wiec goscie maja szanse wyjsc ode mnie ze
wszystkimi zębami nadal twardo umiejscowionymi w dziąslach ;-).
Troche jednak te moje pizze wyszly z piekarnika blade, a w PizzyHacie
zawsze im wychodzią ladnie brązowe, ale az tak bardzo nie narzekam i
wlosow z glowy nie dre, bo pulchniutkie byly jak pączki mojej Babci :-)
Pozdrawiam serdecznie,
eM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-29 12:29:38
Temat: Re: pizza a'la pizza hut
Użytkownik "eM" <...@...c> napisał w wiadomości :
>
> Z ktorego przepisu wyszedl przepis najlepszy? Ej, no z zadnego. Jak
> pisalam wczesniej, fantazje na wodzy trzymalam, zadnego przepisu nie
> modyfikowalam, robilam dokladnie tak, jak mi kazano - szkoda, ze nikt
> mi nie zrobil zdjęcia, bo wielce rzadki to widok ;-)
co do modyfikacji to polecam dodanie sprasowanych ziemniakow :-)
mmmmm, wtedy to dopiero wychodzi pulchniutkie ciasto :-)
pozdrawiam,
joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |