Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.t
pi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "LivHanna" <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pizza a'la pizza hut
Date: Sat, 5 Jun 2004 16:42:24 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 54
Message-ID: <c9sm5a$s1o$2@atlantis.news.tpi.pl>
References: <c9n9ts$9fb$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: bxp199.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1086446570 28728 83.30.9.199 (5 Jun 2004 14:42:50 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 5 Jun 2004 14:42:50 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:203892
Ukryj nagłówki
Użytkownik "eM" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c9n9ts$9fb$1@news.onet.pl...
> A tak powazniej i bez dramatyzowania, to jak sie toto robi?
Witam
Jakiś czas miałam ten sam problem. Za nic nie wychodziły mi spody do pizzy,
jakieś takie twarde były i gumowate ... brrrr.
Ostatnio jednak znalazłam taki oto przepis:
Przygotowanie ciasta na dużą klasyczną pizzę:
1 kg mąki
10 dag drożdży
1 szklanka wody lub mleka
sól
cukier
oliwa z oliwek
Wszystko co jest niezbędne do przygotowania pizzy, należy wcześniej wyjąć z
lodówki i ustawić w ciepłym miejscu a mleko lub wodę podgrzać (WAŻNE -
wszystko musi mieć temperaturę pokojową).
Drożdże rzobić w ciepłej (ale nie gorącej) wodzie lub mleku, z odrobiną
cukru i mąki.
Zostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Z przesianej mąki uformować na stolnicy spory kopczyk, wlać zaczyn, osolić,
dobrze wyrobi, dodając w razie potrzeby ciepłe mleko lub wodę (trudno
określić dokładnie ile płynu trzeba dodać - wszystko zależy od wilgotności
mąki).
Można także dodać do ciasta oliwę z oliwek, ale to nie jest konieczne. Ale
UWAGA: pizzę trzeba wyrabiać rękami wysmarowanymi oliwą !!
Formę na pizzę (lub dowolną jaką używamy) należy posmarować oliwą i wysypać
mąką. Ciasto delikatnie przełożyć do formy i uformować na brzegach kant.
Pozostawić ponownie ciasto do wyrośnięcia, po czym lekko posmarować oliwą.
Proporcje na małą pizzę:
1 szklanka mąki
2 dag drożdży
woda lub mleko
sól
cukier
oliwa z oliwek.
Pieczemy w gorącym piekarniku, do chwili gdy ciasto będzie upieczone (można
sprawdzić patyczkiem).
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
LivHanna
|