Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pizza porażka(chyba)

Grupy

Szukaj w grupach

 

pizza porażka(chyba)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-06-10 09:00:36

Temat: pizza porażka(chyba)
Od: "Rendi" <glupi_login[NOSPAM]@interia.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kucharz ze mnie ni jaki... postanowiłem zrobić pizze.. po przestudiowaniu
przepisów postanowiłem zrobić ciasto z następujących składników... 1szklanka
mąki, 3g drożdży odrobina soli i oleju... i z tego ciasta wyszła jakaś
ciapa... jest wilgotne... i bardzo klei sie do rąk.. co zrobiłem źle? za
mało mąki? za dużo wody? może ktoś podratuje mnie jakimś przepisem?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-06-10 10:09:19

Temat: Re: pizza porażka(chyba)
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



Rendi:
> Kucharz ze mnie ni jaki... postanowiłem zrobić pizze.. po przestudiowaniu
> przepisów postanowiłem zrobić ciasto z następujących składników... 1szklanka
> mąki, 3g drożdży odrobina soli i oleju... i z tego ciasta wyszła jakaś
> ciapa... jest wilgotne... i bardzo klei sie do rąk.. co zrobiłem źle? za
> mało mąki? za dużo wody? może ktoś podratuje mnie jakimś przepisem?

jak wody nie dałeś, to nie jest jej za dużo, jak dałeś, to pewnie za dużo.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-10 10:16:28

Temat: Re: pizza porażka(chyba)
Od: "Pawel Kazienko" <kazin_super_electronic@(wytnij-to)wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

ugniataj, ugniataj i jeszcze raz ugniataj

po pewnym czasie sie wyrobi i bedzie jednolite i sie nie bedzie kleilo

pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-10 10:27:12

Temat: Re: pizza porażka(chyba)
Od: "Rendi" <glupi_login[NOSPAM]@interia.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:40C8334F.4050306@ukbf.fu-berlin.de...
>
>
> Rendi:
> > Kucharz ze mnie ni jaki... postanowiłem zrobić pizze.. po
przestudiowaniu
> > przepisów postanowiłem zrobić ciasto z następujących składników...
1szklanka
> > mąki, 3g drożdży odrobina soli i oleju... i z tego ciasta wyszła jakaś
> > ciapa... jest wilgotne... i bardzo klei sie do rąk.. co zrobiłem źle? za
> > mało mąki? za dużo wody? może ktoś podratuje mnie jakimś przepisem?
>
> jak wody nie dałeś, to nie jest jej za dużo, jak dałeś, to pewnie za dużo.
>
> Waldek
zapomniałem napisać ze rozpuściłem je w 1/4 szklanki wody:)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-10 12:10:53

Temat: Re: pizza porażka(chyba)
Od: "Przyklejka>" <hariett@USUN_TOgazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora



Użytkownik "Rendi" <glupi_login[NOSPAM]@interia.pl> napisał
> może ktoś podratuje mnie jakimś przepisem?
>

Przepis wielokrotnie sprawdzony

5 dag drozdży
0,5 szkl. ( 1/4szkl. mleka+ 1/4szkl. wody) ciepłe
1 Łyżka cukru

Wymieszać drożdże +wode+mleko+ cukier
Dodać:
3 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 jajo
1 Łyżka oleju

Zagnieść ciasto. Rozwałkować ( ja robie cienkie ciasto) , posmarować sosem
pomidorowym z dodatkiem bazylii i oregano.
Na to szynka, pieczarki, cebula czosnek papryka ....co kto lubi..... na
wierzch żółty ser.

Nagrzewam piekarnik do 240 stopni C i wkładam pizze na 5-7 minut. Kiedyś
piekłam dłużej, ale było ciasto wysuszone i twarde.

Pozdrawiam i życzę smacznego
Kasia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-10 12:22:50

Temat: Re: pizza porażka(chyba)
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Rendi" <glupi_login[NOSPAM]@interia.pl> napisał w
wiadomości news:ca97vl$4ol$1@bialystok.bsk.vectranet.pl...
> Kucharz ze mnie ni jaki... postanowiłem zrobić pizze.. po
przestudiowaniu
> przepisów postanowiłem zrobić ciasto z następujących składników...
1szklanka
> mąki, 3g drożdży odrobina soli i oleju

Powinno byc 0,5 kg mąki na szklankę wody.Tylko wtedy 5 dag
drożdzy.Podsyp mąki i będzie ok.
Tylko wtedy 5 dag drożdzy.
pozdr

cherokee

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-10 15:55:43

Temat: Re: pizza porażka(chyba)
Od: "eM" <m...@i...com> szukaj wiadomości tego autora

"Rendi" ma problem z pizza:

> Kucharz ze mnie ni jaki... postanowiłem zrobić pizze.. po przestudiowaniu
> przepisów postanowiłem zrobić ciasto (...) może ktoś podratuje mnie jakimś
> przepisem?

"Rendi" tez przyznal sie kiedys w poscie:
news:c9uu1p$t9v$1@bialystok.bsk.vectranet.pl...
> Jestem uczniem gastronomika i musze przygotować 12 pytań na jutro z
> tłuszczy i białem:) (razem z odpowiedziami) i jakoś nic mi nie przychodzi
> do głowy..


1. Kurcze, Rendi, czego Was tam w tym gastronomiku teraz ucza?
2. Dokladnie przejrzyj teksty tej grupy, pizze niedawno - na moja zreszta
prosbe :-) - walkowalismy...

Pozdrawiam,
eM spostrzegawcza




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-10 19:20:52

Temat: Re: pizza porażka(chyba)
Od: "alien71" <j...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich!
Jestem tu nowy i chciałbym się wkupić sprawdzonym i ulepszanym przez dwa
lata przepisem na ciasto do pizzy.
Jest to przepis na ciasto cienkie ( wiem, że jest spora liczba wielbicieli
tego rodzaju ciasta ).
A oto przepis:

1/2 kg mąki krupczatki ( można dać zwykłej mąki, chociaż z krupczatki
wychodzi lepsza )
1 szklanka mąki ( z doświadczenia wiem, że z tym bywa różnie, raz ciasto
weźmie więcej wody, raz mniej )
3 łyżki stołowe oliwy
torebka drożdży instant ( są bardzo łatwe w "obsłudze" )
sól (około jednej płaskiej łyżeczki )
pieprz
zioła do pizzy lub oregano ( dodaję do ciasta ponieważ wówczas ma odpowiedni
smak, aromat i nie jest mdłe)

Mąkę należy przesiać, wymieszać na sucho z drożdżami, solą, pieprzem i
ziołami.
Gdy jest dobrze wymieszane dodajemy wodę ( bez oleju ). Wodę należy dodawać
stopniowo i tyle by ciasto było średniej twardości. Ciasto należy wyrobić na
gładko, by nie kleiło się do rąk, dopiero wówczas dodajemy oliwę po jednej
łyżce. Nie należy się przejmować tym że ciasto po dodaniu oliwy zrobi się
glutowate tylko trzeba dalej je wyrabiać ( wpije cały olej ). Ciasto trzeba
bardzo dobrze wyrobić ( jest to niestety najgorsza część w robieniu pizzy,
lecz gwarantuję, że efekt będzie zachwycający ). Gdy ciasto jest dobrze
wyrobione trzeba je wstawić do jakiegoś pojemnika ( miseczki, garnka ) i
najlepiej przykryć cienką folią do pakowania ( nie wysycha ), odstawić w
ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na około godzinę.
Piekarni rozgrzać do 200 stopni.
Ciasto rozwałkować na stolicy. Wiem, że w tym momencie niektórzy się oburzą,
że ciasto na pizzę się rozciąga nie wałkuje. Ja niestety do tej pory nie
nauczyłem się podrzucać ciasta do sufitu, a rozwałkowane jest przynajmniej
równe ( w kilku dobrych pizzeriach widziałem,że ciasto wałkują ).
Ciasto podsypuję dobrze mąką i układam na blaszce.
I jeszcze jeden dobry sprawdzony sposób by z ciasta nie wyszedł zakalec jak
wytopią się pyszności na nim poukładane. Trzeba ciasto dobrze wysmarować
oliwą, jest to naprawdę wypróbowany sposób ( ja do tej oliwy dodaję jeszcze
czosnek, poduszony oczywiście. Na tak przygotowane ciasto można wówczas
układać kompozycje jakie komu pasują.
I jeszcze jedna uwaga odnośnie sera. Nie od razu. Gdy pizza będzie już
rumiana w piekarniku wyjmujemy ją wówczas, układamy plasterki sera i
ponownie wkładamy do piekarnika na dosłownie trzy minuty by ser się ładnie
udał.
I to chyba tyle. Jeśli będą jakieś pytania odnośnie tego przepisu to chętnie
na nie odpowiem.
SMACZNEGO!

Użytkownik "Rendi" <glupi_login[NOSPAM]@interia.pl> napisał w wiadomości
news:ca97vl$4ol$1@bialystok.bsk.vectranet.pl...
> Kucharz ze mnie ni jaki... postanowiłem zrobić pizze.. po przestudiowaniu
> przepisów postanowiłem zrobić ciasto z następujących składników...
1szklanka
> mąki, 3g drożdży odrobina soli i oleju... i z tego ciasta wyszła jakaś
> ciapa... jest wilgotne... i bardzo klei sie do rąk.. co zrobiłem źle? za
> mało mąki? za dużo wody? może ktoś podratuje mnie jakimś przepisem?
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-11 13:58:16

Temat: Re: pizza porażka(chyba)
Od: "anna s" <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:40C8334F.4050306@ukbf.fu-berlin.de...
>
>
> Rendi:
> > Kucharz ze mnie ni jaki... postanowiłem zrobić pizze.. po
przestudiowaniu
> > przepisów postanowiłem zrobić ciasto z następujących składników...
1szklanka
> > mąki, 3g drożdży odrobina soli i oleju... i z tego ciasta wyszła jakaś
> > ciapa... jest wilgotne... i bardzo klei sie do rąk.. co zrobiłem źle? za
> > mało mąki? za dużo wody? może ktoś podratuje mnie jakimś przepisem?
>
> jak wody nie dałeś, to nie jest jej za dużo, jak dałeś, to pewnie za dużo.
>
> Waldek

witam!
a zarabiałes ciasto?
robi sie to tak : pol kostki drozdzy , pol szklanki cieplego mleka i
dokladnie mieszasz z odrobina soli i czekasz az wyrosnie
{ oczywiscie przykryta miska serwetką czy szmatką i ciepłe otoczenie}
wczesniej posyp te maź niewielka iloscią mąki aby miec orientacje jak rosnie
czyli peka ....

i dopiero wtedy zastosuj ten swoj przepis ... nie stosuj oleju i nie duzo
wody i gnieść ;-) posypujac maką
aż do momentu nieprzyklejania ciasta do dłoni....

powtórzenie 1 fazy { ok 30 min w ciepłym az wyrosnie ponownie }
nastepnie rozwałkowac wg gustu
piekarnik z 10 min 100 st
pozniej własciwe pieczenie kolo 170st ... to juz na oko :)
pare prób a pozniej samo rośnie ;-)

pozdr
Anna





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-13 18:15:57

Temat: Re: pizza porażka(chyba)
Od: "Lumhen" <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Kucharz ze mnie ni jaki... postanowiłem zrobić pizze.. po przestudiowaniu
> przepisów postanowiłem zrobić ciasto z następujących składników... 1szklanka
> mąki, 3g drożdży odrobina soli i oleju... i z tego ciasta wyszła jakaś
> ciapa... jest wilgotne... i bardzo klei sie do rąk.. co zrobiłem źle? za
> mało mąki? za dużo wody? może ktoś podratuje mnie jakimś przepisem?
>
Witam
Robie tak samo i zawsze mi wychodzi. Po prostu podsyp troche mąki i
dobrze wyrób ciasto reką. Jak ci sie bedzie kleić to podsyp jeszcze
mąki.
Pozdrowienia
Henia

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ogorki malosolne
przepis na biskwity
Właśnie usłyszałem w trójce...
ciasta proszkowe
Jak zrobić biały ser/twaróg z mleka wiejskiego?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »