Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.atman.pl!node1.news.atman.pl!
not-for-mail
From: "alien71" <j...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pizza porażka(chyba)
Date: Thu, 10 Jun 2004 21:20:52 +0200
Organization: ATMAN
Lines: 61
Message-ID: <caacak$134r$1@node1.news.atman.pl>
References: <ca97vl$4ol$1@bialystok.bsk.vectranet.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.113.224.170
X-Trace: node1.news.atman.pl 1086895252 35995 217.113.224.170 (10 Jun 2004 19:20:52
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...news.atman.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Jun 2004 19:20:52 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:204342
Ukryj nagłówki
Witam wszystkich!
Jestem tu nowy i chciałbym się wkupić sprawdzonym i ulepszanym przez dwa
lata przepisem na ciasto do pizzy.
Jest to przepis na ciasto cienkie ( wiem, że jest spora liczba wielbicieli
tego rodzaju ciasta ).
A oto przepis:
1/2 kg mąki krupczatki ( można dać zwykłej mąki, chociaż z krupczatki
wychodzi lepsza )
1 szklanka mąki ( z doświadczenia wiem, że z tym bywa różnie, raz ciasto
weźmie więcej wody, raz mniej )
3 łyżki stołowe oliwy
torebka drożdży instant ( są bardzo łatwe w "obsłudze" )
sól (około jednej płaskiej łyżeczki )
pieprz
zioła do pizzy lub oregano ( dodaję do ciasta ponieważ wówczas ma odpowiedni
smak, aromat i nie jest mdłe)
Mąkę należy przesiać, wymieszać na sucho z drożdżami, solą, pieprzem i
ziołami.
Gdy jest dobrze wymieszane dodajemy wodę ( bez oleju ). Wodę należy dodawać
stopniowo i tyle by ciasto było średniej twardości. Ciasto należy wyrobić na
gładko, by nie kleiło się do rąk, dopiero wówczas dodajemy oliwę po jednej
łyżce. Nie należy się przejmować tym że ciasto po dodaniu oliwy zrobi się
glutowate tylko trzeba dalej je wyrabiać ( wpije cały olej ). Ciasto trzeba
bardzo dobrze wyrobić ( jest to niestety najgorsza część w robieniu pizzy,
lecz gwarantuję, że efekt będzie zachwycający ). Gdy ciasto jest dobrze
wyrobione trzeba je wstawić do jakiegoś pojemnika ( miseczki, garnka ) i
najlepiej przykryć cienką folią do pakowania ( nie wysycha ), odstawić w
ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na około godzinę.
Piekarni rozgrzać do 200 stopni.
Ciasto rozwałkować na stolicy. Wiem, że w tym momencie niektórzy się oburzą,
że ciasto na pizzę się rozciąga nie wałkuje. Ja niestety do tej pory nie
nauczyłem się podrzucać ciasta do sufitu, a rozwałkowane jest przynajmniej
równe ( w kilku dobrych pizzeriach widziałem,że ciasto wałkują ).
Ciasto podsypuję dobrze mąką i układam na blaszce.
I jeszcze jeden dobry sprawdzony sposób by z ciasta nie wyszedł zakalec jak
wytopią się pyszności na nim poukładane. Trzeba ciasto dobrze wysmarować
oliwą, jest to naprawdę wypróbowany sposób ( ja do tej oliwy dodaję jeszcze
czosnek, poduszony oczywiście. Na tak przygotowane ciasto można wówczas
układać kompozycje jakie komu pasują.
I jeszcze jedna uwaga odnośnie sera. Nie od razu. Gdy pizza będzie już
rumiana w piekarniku wyjmujemy ją wówczas, układamy plasterki sera i
ponownie wkładamy do piekarnika na dosłownie trzy minuty by ser się ładnie
udał.
I to chyba tyle. Jeśli będą jakieś pytania odnośnie tego przepisu to chętnie
na nie odpowiem.
SMACZNEGO!
Użytkownik "Rendi" <glupi_login[NOSPAM]@interia.pl> napisał w wiadomości
news:ca97vl$4ol$1@bialystok.bsk.vectranet.pl...
> Kucharz ze mnie ni jaki... postanowiłem zrobić pizze.. po przestudiowaniu
> przepisów postanowiłem zrobić ciasto z następujących składników...
1szklanka
> mąki, 3g drożdży odrobina soli i oleju... i z tego ciasta wyszła jakaś
> ciapa... jest wilgotne... i bardzo klei sie do rąk.. co zrobiłem źle? za
> mało mąki? za dużo wody? może ktoś podratuje mnie jakimś przepisem?
>
>
|