« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-24 18:31:10
Temat: placek ziemniaczany i falafelCzesc
pisze do Was po raz pierwszy, wiec witam wszystkich serdecznie.
A oto moje pytanie - smakuja mi placki ziemniaczane serwowane w McDonaldzie.
Na codzien omijam raczej takie miejsca, ale jakos sie zlozylo, ze wczoraj
zjadlam tego ich placka. Czy ktos z Was, bardziej doswiadczonych w
kucharzeniu, potrafilby ustalic jak toton zrobic?
Po pierwsze placek ten jest kwasny i wydaje mi sie, ze dodaja troche bialego
sera, by uzyskac te kwasnosc. Czy to mozliwe?
Po drugie ziemniaki sa w nim starte na grubych oczkach. Czy wiec surowy
ziemniak na grubych oczkach starty dobrze sie usmazy jako placek, czy tez
moze sa one troche podgotowane?
Czy ma ktos sprawdzony przepis na falafela?
Pozdrawiam
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-24 18:39:55
Temat: Re: placek ziemniaczany i falafelIlona wrote:
> Czesc
> pisze do Was po raz pierwszy, wiec witam wszystkich serdecznie.
> A oto moje pytanie - smakuja mi placki ziemniaczane serwowane w
> McDonaldzie. Na codzien omijam raczej takie miejsca, ale jakos sie
> zlozylo, ze wczoraj zjadlam tego ich placka. Czy ktos z Was, bardziej
> doswiadczonych w kucharzeniu, potrafilby ustalic jak toton zrobic?
>
> Po pierwsze placek ten jest kwasny i wydaje mi sie, ze dodaja troche
> bialego sera, by uzyskac te kwasnosc. Czy to mozliwe?
>
> Po drugie ziemniaki sa w nim starte na grubych oczkach. Czy wiec surowy
> ziemniak na grubych oczkach starty dobrze sie usmazy jako placek, czy tez
> moze sa one troche podgotowane?
>
> Czy ma ktos sprawdzony przepis na falafela?
a w archiwum już byłaś?
wgoogluj sobie falafel i roesti. To pierwsze to wiesz, a to drugie to
placek ziemniaczany na grubych oczkach. Jak był kwaśny, to ziemniakis
skisły ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-24 21:08:20
Temat: Re: placek ziemniaczany i falafel
> Czy ma ktos sprawdzony przepis na falafela?
>
> Pozdrawiam
> Ilona
>
>
Czesc:)
Falafel jest z jednej strony prosty, lecz z drugiej wymaga stosowania troche
nietypowych, jak na Polske skladnikow: trzeba po prostu zmieszac na mase
ugotowana ciecierzyce z czosnkiem, oliwa, przyprawami i potem uformowac
kulki i je usmazyc w glebokim oleju.
Potem na lekko podgrzany chlebek pita, kladzie sie te rozgniecione kulki,
dodaje pomidorow, salaty, miety (czego sobie kto zyczy, tak naprawde),
zawija to wszystko, mozna polac ostrym sosem i juz gotowe.
Smacznego
Iza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-25 13:08:57
Temat: Re: placek ziemniaczany i falafelIlona napisala:
(...)
> Po drugie ziemniaki sa w nim starte na grubych oczkach. Czy wiec surowy
> ziemniak na grubych oczkach starty dobrze sie usmazy jako placek, czy tez
> moze sa one troche podgotowane?
Zawsze trę ziemniaki na placki na grubych oczkach. Są dużo lepsze,
nic nie trzeba podgotowywać. Na farsz do gołąbków tak samo.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-25 13:25:06
Temat: Re: placek ziemniaczany i falafel> Zawsze trę ziemniaki na placki na grubych oczkach. Są dużo lepsze,
> nic nie trzeba podgotowywać. Na farsz do gołąbków tak samo.
Farsz do gołąbków z ziemniaków tartych??? Moze jeszcze bezmiesny...byłoby
wspaniale;-) Mozna zapytać o szczegóły tego farszu?
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-25 13:39:45
Temat: Re: placek ziemniaczany i falafelBasia napisala:
> Farsz do gołąbków z ziemniaków tartych??? Moze jeszcze bezmiesny...byłoby
> wspaniale;-) Mozna zapytać o szczegóły tego farszu?
Ziemniaki, smażona cebulka, sól, pieprz i już :-)
Z rozpędu masz jeszcze farsz do placka bezmięsny:
poddusić w głębokiej patelni pomidory, cebulę i cukinię/kabaczek
z przyprawami, nałożyć na placek ziemniaczany, posypać świerzą
bazylią, placek złożyć i przysmażyć. Najładniej (kolorystycznie)
wyglądają pomarańczowe cukinie.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-25 13:53:44
Temat: Re: placek ziemniaczany i falafel> Ziemniaki, smażona cebulka, sól, pieprz i już :-)
dzięki;-))))))))))))
I dalej juz jak przy zwykłych gołąbkach - czyli zawijać w liście , do gara i
upiec badz udusic?
> Z rozpędu masz jeszcze farsz do placka bezmięsny:
jeszcze raz - dzięki;-))
pozdrawiam
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-25 14:05:35
Temat: Re: placek ziemniaczany i falafelBasia napisala:
> > Ziemniaki, smażona cebulka, sól, pieprz i już :-)
> dzięki;-))))))))))))
> I dalej juz jak przy zwykłych gołąbkach - czyli zawijać w liście , do gara i
> upiec badz udusic?
Dokładnie :-) Jak kapusta zmięknie, to i ziemniaki już dawno są dobre.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |