« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-12-07 15:31:32
Temat: placki przywieraja!!!zostalem sam i robie dla dzieci placki ziemniaczane. przywieraja do patelni
jak chole...!
Blagam pomocy!!!!
marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-12-07 15:33:00
Temat: Re: placki przywieraja!!!
"marek" <m...@o...pl> wrote in message
news:fjbpbi$esp$1@nemesis.news.tpi.pl...
> zostalem sam i robie dla dzieci placki ziemniaczane. przywieraja do
> patelni jak chole...!
> Blagam pomocy!!!!
> marek
Na mocno rozgrzany olej i poczekać - same odejdą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-12-07 15:47:04
Temat: Re: placki przywieraja!!!Dnia Fri, 7 Dec 2007 16:31:32 +0100, marek napisał(a):
> zostalem sam i robie dla dzieci placki ziemniaczane. przywieraja do patelni
> jak chole...!
> Blagam pomocy!!!!
> marek
Dolej więcej oleju - ma być warstwa 2 cm. I przed włożeniem ciasta dobrze
go rozgrzej.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-12-07 16:51:15
Temat: Re: placki przywieraja!!!Ikselka pisze:
>> zostalem sam i robie dla dzieci placki ziemniaczane. przywieraja do patelni
>> jak chole...!
>> Blagam pomocy!!!!
>> marek
>
> Dolej więcej oleju - ma być warstwa 2 cm. I przed włożeniem ciasta dobrze
> go rozgrzej.
Ile? na 3-4mm placki?
Ale zgadza sie, dac im sie usmazyc, to same odejda.
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-12-07 17:03:13
Temat: Re: placki przywieraja!!!Dnia Fri, 07 Dec 2007 17:51:15 +0100, Theli napisał(a):
> Ikselka pisze:
>
>>> zostalem sam i robie dla dzieci placki ziemniaczane. przywieraja do patelni
>>> jak chole...!
>>> Blagam pomocy!!!!
>>> marek
>>
>> Dolej więcej oleju - ma być warstwa 2 cm. I przed włożeniem ciasta dobrze
>> go rozgrzej.
>
> Ile? na 3-4mm placki?
> Ale zgadza sie, dac im sie usmazyc, to same odejda.
>
> th
Nie wiem, jakie - ja smażę grubsze, bo lubię wysmażone brzegi, a w środku
mięciutkie. Ogólnie - 2 razy grubsza warstwa oleju, niż grubość placków. I
dobrze rozgrzany olej za każdym razem. Po lekkim ścięciu delikatnie
podwazyć cieniutką blaszaną łopatką, aby olej podciekł pod całą
powierzchnię, dosmażyć, potem przewrocić na drugą stronę i dosmażyć już bez
podważania.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-12-08 00:58:59
Temat: Re: placki przywieraja!!!marek wrote:
>
> zostalem sam i robie dla dzieci placki ziemniaczane. przywieraja do patelni
Czy patelnia byla czysta?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-12-08 09:03:10
Temat: Re: placki przywieraja!!!Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>>
>> Dolej więcej oleju - ma być warstwa 2 cm. I przed włożeniem ciasta dobrze
>> go rozgrzej.
>
> Ile? na 3-4mm placki?
>
3 mm to chyba walkujesz te placki że takie cieńkie ;-)
--
Pozdrawiam Adam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-12-08 09:52:48
Temat: Re: placki przywieraja!!!Shivman pisze:
> Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>>>
>>> Dolej więcej oleju - ma być warstwa 2 cm. I przed włożeniem ciasta
>>> dobrze
>>> go rozgrzej.
>>
>> Ile? na 3-4mm placki?
>>
>
> 3 mm to chyba walkujesz te placki że takie cieńkie ;-)
No a ile maja takie klasyczne placki, mniej niz pol cm na pewno :)
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-12-08 09:58:31
Temat: Re: placki przywieraja!!!Dnia Sat, 08 Dec 2007 10:52:48 +0100, Theli napisał(a):
> Shivman pisze:
>> Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>>>>
>>>> Dolej więcej oleju - ma być warstwa 2 cm. I przed włożeniem ciasta
>>>> dobrze
>>>> go rozgrzej.
>>>
>>> Ile? na 3-4mm placki?
>>>
>>
>> 3 mm to chyba walkujesz te placki że takie cieńkie ;-)
>
> No a ile maja takie klasyczne placki, mniej niz pol cm na pewno :)
>
> th
Moje mają obowiązkowo ok. 1 cm - smażę raczej racuszki, niż placki. Środek
jest delikatny i pyszny, nie samo wysmażone naokoło i z wierzchu. Takie
właśnie są pyszne, najbardziej z sosem ze świeżych grzybów :-)
--
XL wiosenna
"Gdy mówisz prawdę, nie potrzebujesz sobie niczego przypominać."
A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-12-08 09:59:59
Temat: Re: placki przywieraja!!!Dnia Sat, 8 Dec 2007 10:58:31 +0100, Ikselka napisał(a):
> Dnia Sat, 08 Dec 2007 10:52:48 +0100, Theli napisał(a):
>
>> Shivman pisze:
>>> Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>>>>>
>>>>> Dolej więcej oleju - ma być warstwa 2 cm. I przed włożeniem ciasta
>>>>> dobrze
>>>>> go rozgrzej.
>>>>
>>>> Ile? na 3-4mm placki?
>>>>
>>>
>>> 3 mm to chyba walkujesz te placki że takie cieńkie ;-)
>>
>> No a ile maja takie klasyczne placki, mniej niz pol cm na pewno :)
>>
>> th
>
> Moje mają obowiązkowo ok. 1 cm - smażę raczej racuszki, niż placki. Środek
> jest delikatny i pyszny, nie samo wysmażone naokoło i z wierzchu. Takie
> właśnie są pyszne, najbardziej z sosem ze świeżych grzybów :-)
Aha, aha: i dlatego, że są grubsze, potrzebują dużo oleju - muszą swobodnie
pływać, aby się pięknie zezłociły, a nie przypaliły.
--
XL wiosenna
"Gdy mówisz prawdę, nie potrzebujesz sobie niczego przypominać."
A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |