« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-15 17:03:49
Temat: placki ziemniaczaneWitam!
Od razu przejdę do rzeczy: nie umiem i co się z tym łączy nie lubię robić
placków ziemniaczanych ale bardzo lubię je jeść. Mój monż twierdzi że placki
ziemniaczane powinny być "złociste i chrupiące", jeśli chodzi o chrupiące to
moim rzeczywiście czasami zdarza się być chrupiącymi natomiast cały problem
polega na złocistym kolorze ponieważ moje wychodzą raczej brązowo - buro -
szro - zgniło - zielone. Czy znajdzie się ktoś, kto ma przepis na placki
ziemniaczane (zwykle, najzwyklejsze - bez żadnych tam pestek i cukinii),
tylko żeby wyszły złociste i chrupiące jednocześnie, no mogłyby być jeszcze
dobre ;-)). Nie wiem może problem nie polega na złym przepisie (tym który już
mam), może chodzi o wykonanie, proszę więc przepis ze szczegółową instrukcją.
Z góry bardzo dziękuję
Pozrowionka
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-15 18:42:20
Temat: Re: placki ziemniaczane
Użytkownik "Ania" <a...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:bf1c5l$knf$1@inews.gazeta.pl...
moje wychodzą raczej brązowo - buro -
> szro - zgniło - zielone. Czy znajdzie się ktoś, kto ma przepis na placki
> ziemniaczane (zwykle, najzwyklejsze - bez żadnych tam pestek i cukinii),
> tylko żeby wyszły złociste i chrupiące jednocześnie, no mogłyby być
jeszcze
> dobre ;-)).
Ten atrakcyjny kolor Twoich placków bierze się stąd, że uzywasz złej odmiany
ziemniaków. Irga - nieprawdaż? Irga i niektóre inne białe odmiany łatwo się
utleniają w kontakcie z powietrzem i placki robią się bure. Proponuję
znaleźć inną odmianę - żółtą lub kremową, np. Bryza, Bintje, Aster, Pola
(ale one są dosyć późne, nie wiem, czy będą już na targu) lub Irys - ten
ostatni jest cudowny na placki! W hipermarketach łatwiej dostać żółte lub
kremowe ziemniaki. To najważniejsze.
A przepis?
Utrzeć pożądana ilość ziemniaków (im więcej tym lepiej :-) )
dodać 1-2 jajka (jak więcej niz kilo ziemniaków to 2)
dodać lekko czubatą łyżkę maki, szczyptę soli i smażyć na oleju na złocisto.
Pozdrawiam, Agata (co to lubi te tam pestki i cukinie :-))) )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-15 19:07:54
Temat: Re: placki ziemniaczane> Witam!
> Od razu przejdę do rzeczy: nie umiem i co się z tym łączy nie lubię robić
> placków ziemniaczanych ale bardzo lubię je jeść. Mój monż twierdzi że placki
> ziemniaczane powinny być "złociste i chrupiące", jeśli chodzi o chrupiące to
> moim rzeczywiście czasami zdarza się być chrupiącymi natomiast cały problem
> polega na złocistym kolorze ponieważ moje wychodzą raczej brązowo - buro -
> szro - zgniło - zielone. Czy znajdzie się ktoś, kto ma przepis na placki
> ziemniaczane (zwykle, najzwyklejsze - bez żadnych tam pestek i cukinii),
> tylko żeby wyszły złociste i chrupiące jednocześnie, no mogłyby być jeszcze
> dobre ;-)). Nie wiem może problem nie polega na złym przepisie (tym który już
> mam), może chodzi o wykonanie, proszę więc przepis ze szczegółową instrukcją.
> Z góry bardzo dziękuję
> Pozrowionka
> Ania
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
Witam! Spróbuj zrobić placki wg mojego przepisu, który podałam
wcześniej /wariacje na temat placków/ , są własnie chrupiące i złociste. pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-15 21:24:52
Temat: Re: placki ziemniaczane> A przepis?
> Utrzeć pożądana ilość ziemniaków (im więcej tym lepiej :-) )
> dodać 1-2 jajka (jak więcej niz kilo ziemniaków to 2)
> dodać lekko czubatą łyżkę maki, szczyptę soli i smażyć na oleju na
złocisto.
> Pozdrawiam, Agata (co to lubi te tam pestki i cukinie :-))) )
Jak to jest, ze w przepisach jest podana taka mala ilosc maki, ja daje
wiecej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-15 21:34:35
Temat: Re: placki ziemniaczane> > A przepis?
> > Utrzeć pożądana ilość ziemniaków (im więcej tym lepiej :-) )
> > dodać 1-2 jajka (jak więcej niz kilo ziemniaków to 2)
> > dodać lekko czubatą łyżkę maki, szczyptę soli i smażyć na oleju na
> złocisto.
> > Pozdrawiam, Agata (co to lubi te tam pestki i cukinie :-))) )
>
>
> Jak to jest, ze w przepisach jest podana taka mala ilosc maki, ja daje
> wiecej.
>
>
Jeżeli dodasz więcej mąki wtedy placki stają się "ciastowate", przy mniejszej
ilości mąki są bardziej chrupiące. Rzecz w tym co komu smakuje. Ja np. robię
mizerię na słodko, inni dodają octu.Najlepiej dopasowć przepis do swoich
upodobań.pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-15 21:36:21
Temat: Re: placki ziemniaczane
Użytkownik "alla" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bf1rgo$ldj$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Jak to jest, ze w przepisach jest podana taka mala ilosc maki, ja daje
> wiecej.
>
Myślę, że to kwestia gustu. Ja lubię, jak jest malo. Są wtedy delikatniejsze
IMO.
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-16 11:20:07
Temat: Re: placki ziemniaczane> Witam!
> Od razu przejdę do rzeczy: nie umiem i co się z tym łączy nie lubię robić
> placków ziemniaczanych ale bardzo lubię je jeść. Mój monż twierdzi że
placki
> ziemniaczane powinny być "złociste i chrupiące", jeśli chodzi o chrupiące
to
> moim rzeczywiście czasami zdarza się być chrupiącymi natomiast cały
problem
> polega na złocistym kolorze ponieważ moje wychodzą raczej brązowo - buro -
> szro - zgniło - zielone. Czy znajdzie się ktoś, kto ma przepis na placki
> ziemniaczane (zwykle, najzwyklejsze - bez żadnych tam pestek i cukinii),
> tylko żeby wyszły złociste i chrupiące jednocześnie, no mogłyby być
jeszcze
> dobre ;-)). Nie wiem może problem nie polega na złym przepisie (tym który
już
> mam), może chodzi o wykonanie, proszę więc przepis ze szczegółową
instrukcją.
> Z góry bardzo dziękuję
> Pozrowionka
> Ania
Ziemniaki trzesz ręcznie czy wjakimś robocie?
Moja mama trze ręcznie i jej placki wychodzą właśnie takie jak twoje, ja
ziemniaki miksuje w robocie i moje są złociste :) . Wydaje mi się, że to
zależy od tego ile czasu jest od przygotowania ciasta do smażenia, przecież
surowy ziemniak po prostu ciemnieje.
Danka
--
====================================================
===========
www.Polano.pl --- Twój serwis aukcyjny. Zapraszam do odwiedzin.
====================================================
===========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-16 12:40:07
Temat: Re: placki ziemniaczane
Użytkownik "Danka" <d...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:bf3ccg$a6v$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
Wydaje mi się, że to
> zależy od tego ile czasu jest od przygotowania ciasta do smażenia,
przecież
> surowy ziemniak po prostu ciemnieje.
Nie każdy! Patrz wyżej, zależy od odmiany. Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-16 12:44:59
Temat: Re: placki ziemniaczane
A ja np. widzę ogromną różnicę w "chrupciowatości" placków, jeśli zetrze się
je na tarce o grubych oczkach - wtedy są naprawdę złote po upieczeniu i w
ogóle mniam mniam...
--
Pozdrawiam
K
Just one year of love is better than a lifetime alone
[Freddie Mercury]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-04 23:36:59
Temat: Re: placki ziemniaczaneA ja cale zycie dodaje jeszcze cebule pokrojona w kostke i maki tez troszke
wiecej i tylko jedno jako, pycha.
--
Aniela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |