Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!newsfeed1.tpinternet.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Jerzy" <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: poczatkujacy ogrodnik
Date: Thu, 9 May 2002 19:19:24 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 30
Message-ID: <abeb2d$ptm$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <abb23a$618$1@news.tpi.pl> <abb8t7$lpv$1@news.tpi.pl>
<abdp18$spg$1@news.tpi.pl>
<P...@t...uhc.lublin.pl>
<7fwC8.4$xu.1419@newsfeed.slurp.net>
<P...@t...uhc.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: brama.proszynski.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1020964749 26550 193.218.115.254 (9 May 2002 17:19:09
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 9 May 2002 17:19:09 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:45867
Ukryj nagłówki
> > Mniam mniam slivova rakija! Najlepsza jest taka prosto z destylatora.
> > Do dzis pamietam taka z muzeum "Sersem Ali Baba", gdzies w (dzis
> > juz bylej) Jugoslawii. Dzieci koszami znosily sliwki, a po odkreceniu
> > kurka na wylocie pojawiala sie sliwowica. Musze przyznac, ze nie
> > spotkalem wina tak dobrego jak sliwowica. Faktycznie, nie ma
porownania.
Wino o mocy 40% a polska z Lacka tylko 70%!!!
;-))))))))
Dobre sobie.
Cyt.:
Wszystko zalezy od owocu. Musi byc to sliwka - koniecznie wegierka -
dojrzala i slodka, moze byc nawet peknieta. Zeby wyhodowac taka sliwe,
potrzebne jest odpowiednie naslonecznienie. Dlatego nasza sliwowica ma
niepowtarzalny smak. Sliwki w beczkach, chocby i na polu, mozna
przechowywac nawet dwa lata. Przy produkcji sliwowicy nie ma zadnych
kantów, wszystko odbywa sie bez drozdzy czy cukru, to naturalna
fermentacja. Do parnika wsypujemy sliwki, rozpalamy drzewo i czekamy.
Destylacje powtarza sie dwa razy i mamy siedemdziesiecioprocentowa
sliwowice. Na wyprodukowanie jednego litra potrzeba nie mniej niz 15
kilogramów sliwek.
http://www.nsik.com.pl/archiwum/31/a12.html
> E.. Sliwowica to chyba najlepsza po 50 latach lezakowania w debowej
> beczce?
No tak, tylko kto by mial taka cierpliwosc?
;-)))
|