Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia potrawka z kurczaka

Grupy

Szukaj w grupach

 

potrawka z kurczaka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 32


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-09-30 23:20:12

Temat: Re: potrawka z kurczaka
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fdpa0m$8u$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista pisze:
> > "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> > news:fdp7s5$pe9$2@nemesis.news.tpi.pl...
> >> miranka pisze:
> >>> "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> wrote in message
> >>> news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
> >>>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie
> > było
> >>>> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w
przygotowaniu.
> >>> To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego
wydania
> >>> "Kuchni polskiej".
> >>> Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu,
> > obiera
> >>> się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
> >>> mięsa.
> >>> Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza
rosołem,
> > do
> >>> tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos
musi
> >>> mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
> >>> rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło).
> > Żółtko
> >>> zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso,
> > żeby
> >>> się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
> >>> Anka
> >>>
> >>>
> >> Ile szkół, tyle przepisów :-) Ja tam nie lubię mięsa na kwaśno. Lubię
> >> mięso w warzywnym smaczku.
> >>
> >> --
> >> XL wiosenna
> >
> > Najlepsze są kawałki kurczaka w mocnym sosie koperkowym.
> >
> >
> >
> Dobry wieczór! A Ty nie śpisz?
> :-)
> Ja właśnie zdecydowałam, że skoro jest tak późno, to nastawię następną
> partię pomidorów do suszenia - nocna taryfa jest dobrym wynalazkiem:-)

Przespałem się trochę, zaraz wracam.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-10-09 18:57:41

Temat: Re: potrawka z kurczaka
Od: "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "miranka" <a...@m...pl> napisał w wiadomości
news:fdp7ea$1sb$1@inews.gazeta.pl...
>
> "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> wrote in message
> news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie było
>> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
>
> To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego wydania
> "Kuchni polskiej".
> Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu, obiera
> się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
> mięsa.
> Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza rosołem,
> do
> tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos musi
> mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
> rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło). Żółtko
> zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso,
> żeby
> się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
> Anka


Dzięki za przepisy, zacznę od Ikselkowego ;)
--
MałaRuda
(fotoblog: http://www.area.waw.pl)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2007-10-11 20:05:49

Temat: Re: potrawka z kurczaka
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** "Ma?aRuda" <m...@p...onet.pl> wrote:

> Jak si? robi potrawk? z kurczaka? Widzia?am, ?e Ikselka robi ale nie by?o
> szczeg???w... Prosz? o przepis, bo lubi? dania szybkie w przygotowaniu.

Może to nie *taka* potrawka, ale też brzmi zachęcająco:
http://www.elise.com/recipes/archives/006123chicken_
stew_with_onions_tomatoes_and_dijon.php

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2007-10-11 21:45:10

Temat: Re: potrawka z kurczaka
Od: "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:t9c2u4-hkt.ln1@kosmosik.net...
> ** "Ma?aRuda" <m...@p...onet.pl> wrote:
>
>> Jak si? robi potrawk? z kurczaka? Widzia?am, ?e Ikselka robi ale nie by?o
>> szczeg???w... Prosz? o przepis, bo lubi? dania szybkie w przygotowaniu.
>
> Może to nie *taka* potrawka, ale też brzmi zachęcająco:
> http://www.elise.com/recipes/archives/006123chicken_
stew_with_onions_tomatoes_and_dijon.php


po ludzku poproszę, bom nie kumata...

--
MałaRuda
(fotoblog: http://www.area.waw.pl)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2007-10-11 23:01:52

Temat: Re: potrawka z kurczaka
Od: Marek <b...@a...w.pl> szukaj wiadomości tego autora

Cześć MałaRuda
Thu, 11 Oct 2007 23:45:10 +0200 napisałeś:

>> http://www.elise.com/recipes/archives/006123chicken_
stew_with_onions_tomatoes_and_dijon.php
>
> po ludzku poproszę, bom nie kumata...

prosze bardzo (tbsp - lyzka stolowa, tsp - lyzeczka):
1 cały głowa czosnek
Olej z oliwek
Sól i świeżo ziemia pieprz
Jeden 3-4 funt cały kurczę , krajać w 8 służenie części (2 piersi , skrzydła
, uda , nogi )
6 środek między skrajnościami czerwony cebule ( około 2 funty )
Jeden 28 wobec 32 uncja puszka metalowa dobry różnice jakościowe cały obrany
pomidory ,
odwadniał Tbsp świeży tymianek albo 1 1/2 łyżeczki wysuszył tymianek
2 ujadać liście PEWIEN szczypać od chilli proch
1/3 filiżanka suszyć białe wino
Tbsp stary - modny cały nasienie Dijon musztarda ( albo 1/4 filiżanka
regularny Dijon musztarda )

za: http://www.tranexp.com:2000/InterTran
(sposob wykonania juz sobie przetlumacz samodzielnie).

;-)
--
Pozdrawiam,
Marek
reklama British Airways:
"sniadanie w Londynie, obiad w Nowym Jorku"
ktoś dopisał: "bagaż w Bangkoku"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2007-10-12 00:46:06

Temat: Re: potrawka z kurczaka
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Marek wrote:
> 2 ujadać liście PEWIEN szczypać od chilli proch

to mi sie najbardziej podoba, tylko co to ma wspolnego z:

"A pinch of chile powder" ?

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2007-10-12 08:02:21

Temat: Re: potrawka z kurczaka
Od: "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Marek" <b...@a...w.pl> napisał w wiadomości
news:ks4k437uhy9n.dlg@markowy.serwer...
> Cześć MałaRuda
> Thu, 11 Oct 2007 23:45:10 +0200 napisałeś:
>
>>> http://www.elise.com/recipes/archives/006123chicken_
stew_with_onions_tomatoes_and_dijon.php
>>
>> po ludzku poproszę, bom nie kumata...
>
> prosze bardzo (tbsp - lyzka stolowa, tsp - lyzeczka):
> 1 cały głowa czosnek
> Olej z oliwek
> Sól i świeżo ziemia pieprz
> Jeden 3-4 funt cały kurczę , krajać w 8 służenie części (2 piersi ,
> skrzydła
> , uda , nogi )
> 6 środek między skrajnościami czerwony cebule ( około 2 funty )
> Jeden 28 wobec 32 uncja puszka metalowa dobry różnice jakościowe cały
> obrany
> pomidory ,
> odwadniał Tbsp świeży tymianek albo 1 1/2 łyżeczki wysuszył tymianek
> 2 ujadać liście PEWIEN szczypać od chilli proch
> 1/3 filiżanka suszyć białe wino
> Tbsp stary - modny cały nasienie Dijon musztarda ( albo 1/4 filiżanka
> regularny Dijon musztarda )
>
> za: http://www.tranexp.com:2000/InterTran
> (sposob wykonania juz sobie przetlumacz samodzielnie).


o maj gad ;-)
--
MałaRuda
(fotoblog: http://www.area.waw.pl)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2007-10-12 09:07:57

Temat: Re: potrawka z kurczaka
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"MałaRuda" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:470f234e$0$30126$f69f905@mamut2.aster.pl...

Teraz robisz się na rudo?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2007-10-12 10:52:17

Temat: Re: potrawka z kurczaka
Od: "batory" <b...@p...beztego.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:470e92ab$0$30073$f69f905@mamut2.aster.pl...
> Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
> news:t9c2u4-hkt.ln1@kosmosik.net...
>> ** "Ma?aRuda" <m...@p...onet.pl> wrote:
>>
>>> Jak si? robi potrawk? z kurczaka? Widzia?am, ?e Ikselka robi ale nie
>>> by?o
>>> szczeg???w... Prosz? o przepis, bo lubi? dania szybkie w przygotowaniu.
>>
>> Może to nie *taka* potrawka, ale też brzmi zachęcająco:
>> http://www.elise.com/recipes/archives/006123chicken_
stew_with_onions_tomatoes_and_dijon.php
>
>
> po ludzku poproszę, bom nie kumata...
>
E daj sobie z tym spokój, to co jest tam opisane jest faktycznie jakimś
daniem z kurczaka, dość udziwnionym, ale nie jest to z całą pewnością
potrawka
Pozdrawiam - Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2007-10-12 15:26:39

Temat: Re: potrawka z kurczaka
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** batory <b...@p...beztego.onet.pl> wrote:

>> po ludzku poprosz?, bom nie kumata...

> E daj sobie z tym spok?j, to co jest tam opisane jest faktycznie jakim?
> daniem z kurczaka, do?? udziwnionym, ale nie jest to z ca?? pewno?ci?
> potrawka

Tylko co? Pieczeń to z pewnością nie jest, czy potrawka (ang. "stew") to zależy
co rozumiesz przez potrawka?

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Chleb na youtube
czubajka kania czy beżowa i słodki-orzechowy zapach
orzechy na slodko
GRZYBOBRANIE
SPODOBYWA MNIESIE

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »