| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-09-30 23:20:12
Temat: Re: potrawka z kurczaka
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fdpa0m$8u$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista pisze:
> > "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> > news:fdp7s5$pe9$2@nemesis.news.tpi.pl...
> >> miranka pisze:
> >>> "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> wrote in message
> >>> news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
> >>>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie
> > było
> >>>> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w
przygotowaniu.
> >>> To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego
wydania
> >>> "Kuchni polskiej".
> >>> Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu,
> > obiera
> >>> się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
> >>> mięsa.
> >>> Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza
rosołem,
> > do
> >>> tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos
musi
> >>> mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
> >>> rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło).
> > Żółtko
> >>> zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso,
> > żeby
> >>> się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
> >>> Anka
> >>>
> >>>
> >> Ile szkół, tyle przepisów :-) Ja tam nie lubię mięsa na kwaśno. Lubię
> >> mięso w warzywnym smaczku.
> >>
> >> --
> >> XL wiosenna
> >
> > Najlepsze są kawałki kurczaka w mocnym sosie koperkowym.
> >
> >
> >
> Dobry wieczór! A Ty nie śpisz?
> :-)
> Ja właśnie zdecydowałam, że skoro jest tak późno, to nastawię następną
> partię pomidorów do suszenia - nocna taryfa jest dobrym wynalazkiem:-)
Przespałem się trochę, zaraz wracam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-10-09 18:57:41
Temat: Re: potrawka z kurczakaUżytkownik "miranka" <a...@m...pl> napisał w wiadomości
news:fdp7ea$1sb$1@inews.gazeta.pl...
>
> "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> wrote in message
> news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie było
>> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
>
> To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego wydania
> "Kuchni polskiej".
> Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu, obiera
> się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
> mięsa.
> Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza rosołem,
> do
> tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos musi
> mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
> rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło). Żółtko
> zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso,
> żeby
> się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
> Anka
Dzięki za przepisy, zacznę od Ikselkowego ;)
--
MałaRuda
(fotoblog: http://www.area.waw.pl)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-10-11 20:05:49
Temat: Re: potrawka z kurczaka** "Ma?aRuda" <m...@p...onet.pl> wrote:
> Jak si? robi potrawk? z kurczaka? Widzia?am, ?e Ikselka robi ale nie by?o
> szczeg???w... Prosz? o przepis, bo lubi? dania szybkie w przygotowaniu.
Może to nie *taka* potrawka, ale też brzmi zachęcająco:
http://www.elise.com/recipes/archives/006123chicken_
stew_with_onions_tomatoes_and_dijon.php
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-10-11 21:45:10
Temat: Re: potrawka z kurczakaUżytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:t9c2u4-hkt.ln1@kosmosik.net...
> ** "Ma?aRuda" <m...@p...onet.pl> wrote:
>
>> Jak si? robi potrawk? z kurczaka? Widzia?am, ?e Ikselka robi ale nie by?o
>> szczeg???w... Prosz? o przepis, bo lubi? dania szybkie w przygotowaniu.
>
> Może to nie *taka* potrawka, ale też brzmi zachęcająco:
> http://www.elise.com/recipes/archives/006123chicken_
stew_with_onions_tomatoes_and_dijon.php
po ludzku poproszę, bom nie kumata...
--
MałaRuda
(fotoblog: http://www.area.waw.pl)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-10-11 23:01:52
Temat: Re: potrawka z kurczakaCześć MałaRuda
Thu, 11 Oct 2007 23:45:10 +0200 napisałeś:
>> http://www.elise.com/recipes/archives/006123chicken_
stew_with_onions_tomatoes_and_dijon.php
>
> po ludzku poproszę, bom nie kumata...
prosze bardzo (tbsp - lyzka stolowa, tsp - lyzeczka):
1 cały głowa czosnek
Olej z oliwek
Sól i świeżo ziemia pieprz
Jeden 3-4 funt cały kurczę , krajać w 8 służenie części (2 piersi , skrzydła
, uda , nogi )
6 środek między skrajnościami czerwony cebule ( około 2 funty )
Jeden 28 wobec 32 uncja puszka metalowa dobry różnice jakościowe cały obrany
pomidory ,
odwadniał Tbsp świeży tymianek albo 1 1/2 łyżeczki wysuszył tymianek
2 ujadać liście PEWIEN szczypać od chilli proch
1/3 filiżanka suszyć białe wino
Tbsp stary - modny cały nasienie Dijon musztarda ( albo 1/4 filiżanka
regularny Dijon musztarda )
za: http://www.tranexp.com:2000/InterTran
(sposob wykonania juz sobie przetlumacz samodzielnie).
;-)
--
Pozdrawiam,
Marek
reklama British Airways:
"sniadanie w Londynie, obiad w Nowym Jorku"
ktoś dopisał: "bagaż w Bangkoku"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-10-12 00:46:06
Temat: Re: potrawka z kurczakaMarek wrote:
> 2 ujadać liście PEWIEN szczypać od chilli proch
to mi sie najbardziej podoba, tylko co to ma wspolnego z:
"A pinch of chile powder" ?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-10-12 08:02:21
Temat: Re: potrawka z kurczakaUżytkownik "Marek" <b...@a...w.pl> napisał w wiadomości
news:ks4k437uhy9n.dlg@markowy.serwer...
> Cześć MałaRuda
> Thu, 11 Oct 2007 23:45:10 +0200 napisałeś:
>
>>> http://www.elise.com/recipes/archives/006123chicken_
stew_with_onions_tomatoes_and_dijon.php
>>
>> po ludzku poproszę, bom nie kumata...
>
> prosze bardzo (tbsp - lyzka stolowa, tsp - lyzeczka):
> 1 cały głowa czosnek
> Olej z oliwek
> Sól i świeżo ziemia pieprz
> Jeden 3-4 funt cały kurczę , krajać w 8 służenie części (2 piersi ,
> skrzydła
> , uda , nogi )
> 6 środek między skrajnościami czerwony cebule ( około 2 funty )
> Jeden 28 wobec 32 uncja puszka metalowa dobry różnice jakościowe cały
> obrany
> pomidory ,
> odwadniał Tbsp świeży tymianek albo 1 1/2 łyżeczki wysuszył tymianek
> 2 ujadać liście PEWIEN szczypać od chilli proch
> 1/3 filiżanka suszyć białe wino
> Tbsp stary - modny cały nasienie Dijon musztarda ( albo 1/4 filiżanka
> regularny Dijon musztarda )
>
> za: http://www.tranexp.com:2000/InterTran
> (sposob wykonania juz sobie przetlumacz samodzielnie).
o maj gad ;-)
--
MałaRuda
(fotoblog: http://www.area.waw.pl)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-10-12 09:07:57
Temat: Re: potrawka z kurczaka
"MałaRuda" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:470f234e$0$30126$f69f905@mamut2.aster.pl...
Teraz robisz się na rudo?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2007-10-12 10:52:17
Temat: Re: potrawka z kurczaka
Użytkownik "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:470e92ab$0$30073$f69f905@mamut2.aster.pl...
> Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
> news:t9c2u4-hkt.ln1@kosmosik.net...
>> ** "Ma?aRuda" <m...@p...onet.pl> wrote:
>>
>>> Jak si? robi potrawk? z kurczaka? Widzia?am, ?e Ikselka robi ale nie
>>> by?o
>>> szczeg???w... Prosz? o przepis, bo lubi? dania szybkie w przygotowaniu.
>>
>> Może to nie *taka* potrawka, ale też brzmi zachęcająco:
>> http://www.elise.com/recipes/archives/006123chicken_
stew_with_onions_tomatoes_and_dijon.php
>
>
> po ludzku poproszę, bom nie kumata...
>
E daj sobie z tym spokój, to co jest tam opisane jest faktycznie jakimś
daniem z kurczaka, dość udziwnionym, ale nie jest to z całą pewnością
potrawka
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2007-10-12 15:26:39
Temat: Re: potrawka z kurczaka** batory <b...@p...beztego.onet.pl> wrote:
>> po ludzku poprosz?, bom nie kumata...
> E daj sobie z tym spok?j, to co jest tam opisane jest faktycznie jakim?
> daniem z kurczaka, do?? udziwnionym, ale nie jest to z ca?? pewno?ci?
> potrawka
Tylko co? Pieczeń to z pewnością nie jest, czy potrawka (ang. "stew") to zależy
co rozumiesz przez potrawka?
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |